fredag, juli 30, 2010

Årets företagssemester


Theo njuter av svalkande bris från balkongen (svalkande är runt 27 grader)

Kul att ligga på mattan för första gången, 13 dagar gammal

Theo njuter av det äntligen är lite svalare denna varma sommar i Tokyo

I år är det andra året i rad som vår arbetsgivare har kommenderat semester (3 dagar) i slutet av juli. Inga andra företag har det med vi har det. Skälet är detsamma som förra året. Om inte alla är lediga samtidigt så tar många pappor ingen ledighet under sommaren. Det innebär också att de missar möjligheter att umgås med sina barn. Genom att alla är lediga och kontoret är stängt kan ingen skylla på att "jag måste jobba för mitt projekt/uppdrag är så viktigt".
Tanken är god men istället använda svensk semesterlag (men inte kräva 3 veckor under juli) verkar som en mer sund lösning.
I vilket fall för min del blir det en perfekt andra pappavecka (nåja 3 dagar).

söndag, juli 25, 2010

Första badet för Theo


Begagnad mindre balja på golvet gäller för Theo

Storebror är inte oväntat mycket intresserad

Tillbaka till födelsevikten på 8 dagar. Helt klart mer rutin med barn 2

Veckas sista dag och dags för Theos första bad. Det mesta av navelsträngen ramlade av för ett par dagar sedan så försiktig badning med tvättlapp är dagens aktivitet. Theo uppskattar det hela och erbjuder ingen extra överraskning tillskillnad från Oliver som passade på att pinka lite under sitt första bad.
En veckas pappaledighet är nu över och dags att för två dagar på jobbet i nästa vecka...

lördag, juli 24, 2010


Levande krabba från Tsukiji fiskmarknad


2 st inhandlades för 5600 Yen (470 kr)


Redo för ångkokning

Oliver kikar på familje-videoklipp. Notera stilen med foton som glider upp på bordet...


Otroligt fort man glömmer om det är vardag eller helg när man är ledig. I vilket fall är det nu åter helg och med andra ord snart slut på pappaledig veckan för min del. Den tryckande värmen håller i sig så stanna inomhus är en favoritaktivtet. Idag blir det dock en snabb sväng till Unidy i Kawasaki för att inhandla en slipmaskin. De kinesiska trädgårdsmöblerna har fyllt ett år och tydligt att lacken inte var anpassad till den mängd nederbörd som det utsetts för i Tokyo.
Middagen blir färsk krabba från Hokkaido som inhandlades av mormor och morfar under tidig morgontimma på Tsukiji fiskmarknad.

fredag, juli 23, 2010

Besök på Tsujiki fiskmarknad


Morfar & mormor på Tsujiki fiskmarknad

Härliga färger på dessa bläckfiskar


Mycket röda fiskar

Ser misstänkt likt svenska kräftor...

En Sushi-kock i arbete

Sista mormor & morfar och morbröderna var på besök i oktober förra året så missade de Tsujiki fiskmarknad (eller rättare sagt den råkade vara stängd den morgonen de gav sig iväg på grund av helgdag).
Denna gång har de dock mer framgång och förutom att titta på denna marknad som är unik i sitt slag i världen (mängd av fisk/skaldjur och antal arter) så köper de även med sig några fina fiskar och stora krabbor.
Inte oväntat tar de även en sushi-frukost efter besöket på marknaden (för gott för att låta bli) och det finns gott om trevliga ställen längs de tre små parallella gator som finns alldeles utanför marknaden.

torsdag, juli 22, 2010

Myggjagaren har slutat fungera


Vad du hittar när du lyfter på locket på en Flowtron
myggdödarlampa, ingen high-tech direkt...


Mormor & Morfar hade med sig nya UV-lampor till vår myggdödare som var mycket effektiv förra året. En månad in på årets säsong slockande dock en av lamporna så jag gissade på att den var trasig. Efter att ha bytt till nya visar det sig dock att fortfarande tänds enbart en så dags för skruvmejseln. Inte oväntat så är en av glimtändarna trasig.
Vad som är mer oväntat är att även 5000 volt elgallret inte verkar laddas upp. Undrar om det krävs att båda lamporna lyser för att ström också ska gå till transformatorn?

I vilket fall som ni kan se ingen direkt high-tech. Påminner om Hobex-byggsats från slutet av 70-talet. På utsidan står av produkten står det "Made in USA". Inte så säker på att denna nivå av arbetsmoment är vad USA behöver för att fortsätta vara världens största ekonomi...

tisdag, juli 20, 2010

Dags för 4 dagars kontroll, årets varmaste dag


4 dagars kontroll på sjukhuset. Viktminskningen
har upphört och vi har börjat klättra tillbaka till födelsevikten


Vilar ut i bilbarnstolen

Ännu bättre att vila i mammas famn


Årets varmaste dag. Heat index kröp 30 min senare upp till 50 grader!

Idag är det dags för återbesök på sjukhuset för att se att allt är som det ska samt bocka av några rutinpunkter som PKU-test, mm.
Theo visar sig vara exemplariskt och allt ser bra ut. Innan vi kan åka är det dock dags att betala för förmånen att föda ett barn i Japan. Notan slutar på drygt 80 000 kr. Till detta ska läggas 20 000 kr för ett tidigare fostervattenprov och man förstår varför födelsetalet är lågt i det här landet. Trots att världens i skrivande stund andra största ekonomi har fri sjukvård så ingår inte förlossning/barnfödsel. Logiken i detta kan diskuteras...

måndag, juli 19, 2010

Snickra klart rampen och njut av vattendimma


Oliver hjälper pappa snickra klart barnvagnsrampen

Dansar under vattendimma med mormor

Oliver & mormor njuter av svalkande vattendimma


Som sagt rekordvarm vecka utan regn och med tryckande värme. Väderstationen har varje dag varnat för risk för värmeslag.
Som tur var finns det luftkonditionering inomhus och svalkande vattendimma i skuggan på baksidan av huset.

söndag, juli 18, 2010

Dags att åka hem från sjukhuset


Oliver på pendeltåget, snart dags att se lillebror för första gången

Wow, säger Oliver om sin nya lillebror

Oliver är mycket nyfiken

Hela familjen Lundgren

Mormor och morfar får också träffa lillebror för första gången

Söndagen börjar med att hämta upp mormor och morfar på flygplatsen strax efter lunch. Efter lite kort vila och möjlighet att fräscha till sig efter 13h flighten åker vi till sjukhuset för att hälsa på Jean och lillebror.
Blir Olivers första chans att få se Theo och han gör inte oväntat stora ögon när han kommer in på rummet.
Efter en dryg timme är vi redo att checka ut. Japanska barnläkare blir något förvånade när vi väljer att lämna efter knappt två dygn men Theo & mamma mår bra så finns ingen anledning att stanna.
Rummen kostar dessutom 38 000 Yen per natt (3220 kr) så finns även ekonomiska skäl att flytta hem.
Lite koder att minnas; Oliver 131 och Theo är 717.

lördag, juli 17, 2010

Theo är här!


Theo är här! 04.35 på morgonen 17 juli i Tokyo


Lycka föräldrar tillsammans med förlossningsläkare och barnmorska


Stolt Pappa tillsammans med Theo

Stolt Mamma med Theo

Theo i sin tillfälliga barnsäng. 51 cm & 3302 gram


Strax efter 03.00 var det dags att ta en taxi och åka in till sjukhuset. Svärföräldrarna landar inte innan söndag eftermiddag så blev att ringa barnvakten som fick komma ut och ta hand om Oliver. I taxin så kommer verkarna med 2 min mellanrum så vi inser att lillebror snart kommer att se världen. Det tar 3o min att ta sig fram igenom Tokyos allt för många trafikljus men till slut är vi där. Sjukhuset är dock inget akutsjukhus så efter kl 20.00 måste man hitta bakdörren och efter 5 min ilsket ringande på klockan så dyker en sömnig portvakt upp och släpper in oss.
Hissen upp till våning 4 och säger hej till några förvånande barnmoskor. En snabb undersökning visar att öppningen nu är 8 cm så Labor Delivery Room 1 görs direkt i ordning. Vi är på plats i rummet omkring 04.05 och 30 min senare är vår son född! Det hela gick så snabbt att det inte heller fanns några möjligheter att få läkare som kunde ge bedövning men Jean var stark!
Vid 05.10 är inrullade på eget rum med strålande utsikt över Tokyo inklusive en glimt av Tokyo Tower.
Äntligen lite möjlighet för vila för hela familjen!

fredag, juli 16, 2010

Går på pappaledighet


Oliver & Jean i soffan tittar på foton/video-klipp


Tar mig ifrån jobbet i tid för att hinna hämta Oliver på dagis vid 17.15. Idag var sista arbetsdagen innan en veckas pappaledighet startar. Beräknad nedkomst för Olivers lillebror är inom en vecka från idag. Enligt japansk lag så får man 20 betalda pappadagar per barn som måste användas innan barnet fyller 2 år.

torsdag, juli 15, 2010

Första svenska gurkorna


Idag kunde vi skörda de första svenska gurkorna

Svenska frön verkar vara av det tåligare slaget vilket kanske inte är så oväntat med tanke på hur klimatet kan vara hemma. I vilket fall kunde vi idag skörda våra första inläggningsgurkor. Får bli en snabbinläggning för detta. Frågan är vilket recept som ska användas.

söndag, juli 11, 2010

Värmeböljan fortsätter i Sverige


33 grader under söndagen på landet i Mälardalen


Det fina sommarvädret håller i sig i ytterligare en vecka hemma i Sverige (blir lite lättare att hänga med nu när det finns egen väderrapport).
Vädret publiceras även till den utmärkta siten: www.temperatur.nu. Angående högsta temparatur är det möjligt att det var aningen högre under lördagen. Ett hotande åskväder medförde dock att internetanslutningen kopplades ur och därmed försvann möjligheten att fjärravläsa den insamlade informationen.
I vilket fall så är drygt 33 grader alltid varmt när vi pratar om Sverige.

På promenad genom stan


Softbanks enda? butik med engelspråkig personal ligger i
Omotesando. Nästan hela butiken är reservad för iPhone och
iPad förutom ett hörn med Disney-telefoner


Bra Thaiställe, Kaffir Lime hittar man på charmig sidogata

Winged Wheel gör riktigt snygga kort i
nästan alla möjliga kombinationer


Herr Kamazawa, med titel urmakare och 18 års
yrkeserfarenhet inspektar min klocka


Intressant apparat för att möta hur balanserad en klocka är
och om den håller tiden. Som jag länge misstänkt går tyvärr min klocka något fort


Söndagen är vikt för promenad på stan med fokus på Omotesando. Gör ett besök på Softbanks kontor (enda där man kan prata engelska) för att införskaffa ett kontaktkort till mormor och morfar som kommer på besök nästa helg. Tyvärr är prestanda inte på topp i denna butik både när det gäller personal och service så efter 15 min väntan utan att könumret rört sig (hur svårt ska det vara att köpa ett kontant-kort) beslutar vi oss för att chansa på att göra det helt på japanska i en mindre butik närmare vårt hus. Ställde även frågan om det skulle gå att köpa ett SIM för min iPad och svaret var som förväntat, nej. De säljs endast till iPads köpta i Japan (och de är som bekant simlåsta). Japan kan vara så hopplöst byråkratiskt ibland att man har svårt att begripa hur de kan vara världens andra största ekonomi...
Lunchen på Kaffir Lime får oss dock genast på gott humör. Litet trevligt krypin en trappa upp i ett litet hus på en av bakgatorna. Oliver gör inte oväntat succé hos kökspersonalen. Efter ytterligare 500 m promenad längs lite smågator så når vi Winged Wheel. En typ av butik man inte hittar i så många andra städer eller länder. De är helt inriktade på att göra tack/inbjudningskort för olika evenemang och vi kommer med största sannolikhet att bli kunder hos dem under denna månad.

lördag, juli 10, 2010

En varm solig julidag i Tokyo, som gjort för BBQ


Grillmiddag med paret Daumonts och BA Molin

Oliver gillar alltid grillning

Den tryckande värmen föranledde att starta sprinklern


Förra helgen var jag på resande fot så skönt med en hel helg i Tokyo. Ett mycket intensivt regnväder på fredag eftermiddag/kväll gav runt 22 mm regn men efter det så klarnade det upp och lördagen erbjuder varmt men klart väder (och därmed inte så tryckande luftfuktighet).
Grilla hör sommaren till och alltid roligare att grilla tillsammans. Dagens gäster är paret Daumount och BA Molin. Både Baldeesh och BA är kollegor till mig på jobbet.

fredag, juli 09, 2010

Mycket trevlig lunch i centrala Tokyo


Utsikt över Tokyo station. Den är som synes fortsatt helt
inkapslad men renoveringen ska vara klar 2011


Lunch med Jean och nummer 2 är nu nästan 38 veckor

Inleds med petit fours bestående av kall pumpasoppa, rökt grädde och getost bröd

Min förrätt wasabigrädde, lax och gurkkompott


Jeans förrätt är vit fisk-sashimi , gazpacho och bladgrönsaker

Lite lätt brynt gåslever, första huvudrätten

Kind från nöt med grönsaker, andra huvudrätten

Ananas creme brulee med svartpeppar glasskula och flan av kokosnöt

Avslutande petit fours till kaffet med, mummis gjord på pumpa

God cappuchino till. Barista har valt detta mönster för vanlig

Och detta mönster för den utan koffein

Denna fredag gavs det möjlighet att ta en långlunch nere på stan med min älskade hustru. Jean har bokat Au gout du jour Nouvelle Ère som ligger i Shin-Marunouchi huset på plan 5. Vi får ett fönsterbord med utsikt över Tokyo station. Tyvärr är stationen fortsatt inkapslad på grund av renovering men fortfarande kul och rogivande med utsikt.
Restaurangen har en välförtjänt Michelin-stjärna men erbjuder trots det mycket prisvärda luncher. Ett helt klart den bästa lunch-upplevelsen i Tokyo så här långt.