lördag, februari 16, 2013

Dag 2 - Redo att besöka världsarv

Stärkta efter god frukost är vi redo att besöka världsarv
Hoppers - en Sri Lanka variant på pannkakor som liknar crepes men har kokosnöt i smeten. Äts till frukost och den till vänster har houng och riven kokosnöt i fyllningen. Den till höger har ett stekt ägg med lite kryddstark inlagd lök som extra smaksättare.
Klara, färdiga, gå. Redo att ge sig iväg!
Lappen som användes för att hitta vår chaufför på flygplatsen. Bra att återanvända för att hitta rätt minibuss på parkeringen.
Listan på världarv i Sri Lanka i början av 2013. Under vårt besök hinner vi bocka av 6 av 8

 Efter att ha vilat ut en natt på Cinnamon Lodge i Habarana och ätit en rejäl hotellfrukost är vi redo att för vårt första utflyktsmål som är världsarvet Polonnaruwa. Sri Lanka har 8 objekt på listan i skrivande stund och hinner bocka av 6 av 8 under vårt besök vilket får anses vara klart godkänt!


fredag, februari 15, 2013

Dags för Sri Lanka!

Dags för SriLankan Airlines till Colombo, Sri Lanka
Karta över den droppformade ön som är ungefär lika stor som Irland
Vilda elefanter står högt på listan över saker att se och denna bild är tagen under resan andra dag
Besöka Sri Lanka innebär också att goda möjligheter att besöka te-odlingar. Sri Lanka kallades fram till början på 70-talet för Ceylon.
Änligen dags för årets första familjesemester och dessutom nytt land för oss alla. Vi styr kosan mot Sri Lanka som stått på önskelistan under många år för både mamma & pappa. SriLankan Airlines som tidigare hade Stockholm som het destination (under inbördeskriget) har uppdaterat sin flotta till nya fina Airbus och flyger numera på helt andra destinationer än lilla Sverige. Som tur var är Singapore än av dessa.
Vi landar på landets gamla och enda internationella flygplats utanför Colombo. Enligt uppgift öppnar dock helt ny utanför Galle (uttalas "gål")i söder under nästa månad. Efter att ha packat in sällskap plus bagage i vår lokalt modifierade Toyota HiAce bär det av nordöst mot Habarana som är basen för utflykter de närmaste dagarna.

tisdag, februari 12, 2013

Äntligen chans att äta riktigt bra mala hotpot igen!

Jean och Judie är laddade inför hotpot-ätande
Olika fisk- och köttbollar, salladsblad, dumplings mm redo för grytan
En sida kryddstark och en sida vanlig buljong precis som det ska vara
Medan vi åt vår hotpot hade grabbarna kul med bland annat modellera
En favorit-restaurang att besöka när man är i Kina är en mala (Sichuan kryddstark sås) hotpot. Den kryddiga såsen som läggs i ena halvan av en hotpot tillsammans med buljong innehåller en av mina favoritkryddor, Sichuan peppar. Är man i fastlandskina (tex Peking, Chengdu eller Shanghai) så hittar man ofta en restaurang som tillhör kedjan, Hai Di Lau vilket alltid är ett bra val. Våra vänner Victor & Julie har hittat ett alternativ när man besöker Taipei som visar sig vara en riktig höjdare. Fri buffé för de härliga såserna och glass till efterrätt. Köttet är också bra här!

fredag, februari 08, 2013

Mitt i molnet, 73 våningen på Taipei 101y

Vy genom fönstret på 73:e våningen av Taipei 101
Som synes är ofta de övre delarna av höghuset gömt av molnen
Redo att besöka 101
Stora fikarummet har många bollar, massagefåtöljer, mm
Tatami-rummet har en del roliga leksaker som vi också provar
 Idag blir det besöks på mammas (Googles) kontor i Taipei. Det är beläget i Taipei 101 som var världens högsta byggnad 2004-2010 och fortfarande är en imponerande byggnad med sina 101 våningar och total höjd på 508 meter. Kontoret är beläget på 73:e våningen och följer klassiskt utformning enligt Google med trevliga miljöer och bra fika mm. Tyvärr har det typiska jan/feb-vädret dragit in över Taipei så inte mycket till utsikt.
Även om det är ny och pampig byggnad så saknas naturligtvis uppvärmning i likhet med övriga kontor i Taiwan så man får ha fleece-jackan på sig inomhus (men slipper mössan). Utmärkt lunch på Din Tai Fung i källaren (som har en imponerande food court).

onsdag, februari 06, 2013

Återbesök på Taipei Zoo

Återbesök på Taipei Zoo dagarna innan det är dags för Ormens år
Inte mycket folk en fredag morgon (sista arbetsdagen innan en veckas ledighet startar) så ingen kö till Koalor och Pandan
Pandan väljer dock att hålla sig högt upp på sin kulle där den äter färska bambuskott
Hum, varför håller mamma Panda en liten panda unge i munnen?
Apor är alltid kul att kika på
Denna väljer att sjunga högt. Notera den stora säcken (ballongen) med luft under munnen
Och när han börjar sjunga så får han full uppmärksamhet
Tigern valde att sova lunch
Flodhästar i brons var populära för lek och avbrott från tittandet
Noshörningen spetsar öronen
Det finns tydligen 3 olika sorters Zebror och det gäller att lära sig skillnaden
 
Så gott men en dubbel osthamburgare efter en dag på Zoo
Och efter maten får man glass!


 Återbesök på Taipei Zoo. Förra året gjorde vi vårt första besök här och var inte så imponerande (jämförde för mycket med Singapore Zoo & Ueno Zoo). Då besökte vi också under en helg med mycket folk. Dagens besök sker på en vardag (sista hela arbetsdagen) innan kinesiska nyåret så de flesta försöker få allting klart innan lediga veckan startar. Inträde är bara NT$60 per vuxen (barn gratis) och efter obligatorisk vagnhyra så börjar vi med Koalor och Pandorna som vi kan besöka utan trängsel. Zoo ligger i en dalgång som klättrar upp mot bergen i Norr så blir en hel del uppför. Denna gång ser vi mer av det som finns högre upp och där finns fler roliga djur att se inklusive Gorilla, Zebror, Noshörningar, Giraffer mfl. Tyvärr drar hotfulla regnmoln in runt kl 14 så vi tar tåget ner till entrén igen. Oliver påpekar missnöjt att vi har missat pingviner och bisonoxarna...
Men han och Theo blir snart glada igen när det bjuds på McDonald's innan vi tar tunnelbanan tillbaka hem till gammelmormors lägenhet.

Tiger time. Taipei Time

Tiger Airways A320 mot Taipei, Taiwan
Bänkar i form av bokstäver är intressanta att utforska

Antar att ni har listat ut vilket ord de bilder nu?
Om inte så kommer här sista ledtråden 
Kinesiska nyåret väntar runt hörnet och det är dags för oss att hälsa på släkten i Taiwan. Lyckligtvis så befinner de sig alla i huvudstaden Taipei. Olyckligtvis så är det nästan alltid tråkigt väder i jan/feb i Taiwan. Typiskt väder är regn dagar i sträck och därmed rått, vått och fuktigt. Byggnader (så väl kontor som lägenheter saknar centralvärme så kylan sprider sig även inomhus). I år fyller grabbarnas gammelmormor 100 år enligt kinesisk kalender (tror det är aktningvärda 99 år enligt västerländsk kalender) så extra firande är planerat.

tisdag, februari 05, 2013

Dags att spela in Crowdfunding video

Några av kollegorna på Newton Circus på väg till inspelningen
Ett sätt att få in finansiering för att utveckla produkter och/eller applikationer som blivit populärt det senaste året är så kallad crowdfunding. Några av de mest populära siterna för det är Kickstarter och Indiegogo. Vi håller just nu på med att lägga de sista pusselbitarna för en kampanj på Indiegogo för Silverline. Idag var det dags att spela in kampanjvideo mm. Resultatet kan ni se i slutet av månaden!

måndag, februari 04, 2013

Hash run 2706

Dagens löpning var knappt 8 km. Delvis inom gamla flygbasen Selatar och nära gränsen mot Malaysia
Första löpningen för undertecknad med On On inom Selatar Airbase gamla område. Skaplig distans på närmare 8 km men inte så mycket intressant terräng kvar tyvärr. Exploateringen har gått fort och mer och mer försvinner för varje dag.

lördag, februari 02, 2013

Utflykt till parken & stranden

Idag använder vi vår "ice cream truck" som mamma kallar vår cykelvagn
Vi tar skydd för en tropisk regnskur och passar samtidigt på att äta lunch
Vi hittar en rejäl sandhög att leka i direkt vid stranden
Går att åka rutschbana ner för den med lite vilja
Chokladmuffins passar bra som mellanmål när man lekt klart
Oliver hittar stora pinnen!

Dags för en söndagsutflykt till Östra strandparken (East Coast Park) med möjlighet att leka vid stranden, flyga drake och ha en picknick. Med på dagens utflykt följer Prakash, hans fru och son. Vi cyklar dit och för första gången på länge så åker grabbarna i vår cykelvagn vilket det uppskattar.
Får bli fler cykelutflykter framöver!