fredag, mars 28, 2014

Earth Hour med spindelmannen

Nytt för i år var projektering av spindelmannen och Earth Hours logo på museum-fasad och surfbrädan/hotellet
Så mörk Singapores skyline kan bli när skyltarna släcks ner. NTUC vägrade i vanlig ordning att släcka sin
Åter dags för Earth Hour som är ett globalt arrangemang som arrangeras en gång per år. På kvällen (i Singapore kl 20:30) släcker man lamporna i en timme och tänker på vad man kan göra för spara vår jord till kommande generationer.
I år har organisationen som tillhör Världsnaturfonden valt att använda spindelmannen som tema och för att få mer uppmärksamhet. Så på scenen här i Singapore ser vi Andrew Garfield, Emma Stone och Jamie Foxx. Kul att se dem men oklart hur mycket det bidrog till att sprida Earth Hours budskap. De flesta var fokuserade på "Spindelmannen".

torsdag, mars 27, 2014

Riklig skörd i myggjagare

Efter regn så kommer det åter gott om mygg. De tropiska sticks dygnet runt. Ovan är en veckas skörd i en av myggjagarna
Mygg finns det gott om i tropikerna och efter regn så blir det snabbt fler. Ovan visar skörden i en av våra "myggjagare" som arbetar efter principen att de lockas med UV-ljus och sedan sugs ner av en fläkt som blåser konstant och vilket får dem att snabbt torka ut. Singapore har områden som alltid har myggor som bär på denguefeber och i kombination med myggor som sticker dygnet runt och inte bara på kvällen så innebär det att "myggjagare" är nödvändiga i kombination med myggnät.

lördag, mars 22, 2014

Bullar och ny lekplast

Tittut, hängande fågelbon i det konstgjorda trädet som du kan krypa ner i
I vattenlandet
Stort spindelnät i en av backarna


Balansera på kedjor

Dagen börjar med att baka kanelbullar vilket grabbarna är riktigt duktiga på. Denna gång kavlade Theo degen och spred ut fyllningen medan Oliver penslade med ägg och spred ut pärlsocker. 
På eftermiddagen gör vi sedan ett besök på stans senaste lekplats för bar, kallad Children's Gardens, om ligger i Gardens by the bay. Den öppnade i januari 2014 och är imponerande stor. Består av 4 delar:
Vattenpark, Scen, Stort lekland med broar, rutschkanor, mm samt en kaktus-trädgård under tak (för mycket regn för kaktusar här).
Efter att ha lekt färdigt tar vi en kort promenad till Marina Barrage där vi kan blicka ut över havet innan vi tar taxin hem.

torsdag, mars 20, 2014

Trädbeskärning

Massiva mango-trädet efter beskärning
En till gren ska bort 
Mogna och omogna mangos i saltvatten
Torrperiod har äntligen tagit slut och i samband med detta så passade grannen på att beskära mangoträdet som skuggar tomten på baksidan. Blev en rejäl beskärning så nu är det betydligt luftigare på bakgården. En hel del mangos fanns på grenarna som togs bort så de samlades in och har lagts i saltvatten i några dagar för att sedan bli en intressant rätt.

onsdag, mars 19, 2014

Lyssnar på Tokyos symfoniorkester


Dirigent Eiji Oue håller show och får alla i publiken att stå upp under extranumret..
Han har tidigare varit gästdirigent för Radiosymfonikerna
Redo för konsert!
Taket ovanför scenen

Alltid kul gå konsert och idag hade vi chans att få lyssna till Tokyos symfoniorkester som passerar Singapore under deras världsturné (De besöker 5 städer under 2 veckor; New York, Madrid, Paris, London, Singapore & Bangkok
En av stjärnorna är violinisten Kyoko Takezawa som spelade helt underbart på en 310 år gammal violin gjord av Antonio Stradivarius kallad "Viotti".
De framförde: BUGAKU, Violin Concerto in D major, op.35 (Tchaikovsky), The Rite of Spring (Stravinsky) och några extranummer.

Arrangemanget var sponsrat av Rakuten som nyligen köpt upp Viki & Viber. 

Trevlig kväll!

tisdag, mars 18, 2014

Räknar och ritar

Räkna till 100, robotar, skriva inköpslista, mm
Helkaklade väggar i köket är en bra uppfinning. De fungerar också utmärkt som whiteboard-tavla även om det är en del jobb med göra rent det som kommer i fogarna. Ovan är några av de senaste alsterna.

måndag, mars 17, 2014

Elliot gillar sin 6 månaders present

Elliot gillar sin hoppgunga med mycket saker att pilla på
Theo gillade verkligen den "hoppgunga" som vi skaffade åt honom under tiden i Tokyo så hittade en likadan begagnad för Elliot. Lagom till att han fyller 6 månader är han nu redo att testa den och redan efter ett par dagar kan han snurra på leksakerna, mm. 

lördag, mars 15, 2014

Torrperioden officiellt slut!

Dagens 35mm åskskur svarade för mer än 33% av årets regn
Idag tog två månaders torrperiod officiellt slut med ett rejält regn. Dock har nederbörden under hela året så här långt varit sparsam som kan utläsas från väderstationen. 
Vinden blåser fortsatt från norr så monsunen har ännu inte vänt till söder men det bör ske kring månadsskiftet. Regnet var verkligen välbehövligt och ser fram emot att det gröna Singapore återvänder.

Håller min nappflaska själv!

Titta jag kan hålla min flaska själv 
Tyvärr inte varje dag...
Lillebror växer fort och är nu 6 månader och kan ibland hålla sin egen nappflaska. Dock långt ifrån varje dag detta inträffar.

lördag, mars 08, 2014

Trädäck med myggnät

Trädäck äntligen på plats. Träslaget kallas KP och är lite å teak-hållet
Blommorna kan flytta ut på trädäcket och finns fortfarande plats att leka med vatten för barnen
Idag blev äntligen trädäcket klart. Inte så stort på knappa 6 kvm men täcker ett viktigt område som tidigare var fullt med byggavfall, dräneringsdike, mm. Konstruktion är 1x3" reglar och på det plank. Träslaget kallas "KP" och är lite åt teakhållet. 4m plankor kostar 60 kr/styck. Skruvat med rostfri träskruv (önskar att det fanns svensk eller japansk trallskruv).
En skillnad jämfört med att bygga ett däck i Sverige är att direkt under däcket så ligger det myggnät, inklusive fast monterat mot väggen på kortsidan. Det gör att det inte skapas utrymme för myggor att hålla till samt att man slipper att kackerlackor klättrar upp mellan plankorna.
Grabbarna hjälpte till med fernissan. Jotun fernissa kallad "Deck" här kostar ca 150 kr/liter och gick åt lite drygt en liter för två strykningar inklusive regelverk.

onsdag, mars 05, 2014

Fortfarande inget regn

Februari är den torraste månaden i Singapores historia med obefintligt med regn vilket har medfört att gräsmattor är bruna och den lägre växtligheten i djungeln numera har knastertorra bruna löv. Bristen på nederbörd gör också att det blir mer smog i luften men det fortfarande långt kvar till rekordvärdena från förra året. Mer går att läsa i denna artikel från WSJ Asia.

tisdag, mars 04, 2014

Singapore räknas nu som världens dyraste stad att leva i

En av nyheterna denna vecka är att Singapore numera har gått om Tokyo som världens dyraste stad att leva i. Informationen kommer från en undersökning gjord av The Economist.