tisdag, juni 16, 2015

Snart midsommar

Snart midsommar. Förra året provade vi midsommarfirande vid Söderköpings brunn. I år kommer jag att prova en 121-årig tradition arrangerad av Swedish American Patriotic League vid Sveadal.
Ingen direkt koppling till midsommar med Jeans före detta kollegor från Singapore tog med sig Kaya till hushållet. Uppskattat!

Det drar ihop sig till midsommarhelg (och i USA även fars dag-helg). Fars dag firade vi i förskott förra torsdagen men midsommar återstår att firas. I år provar jag och Elliot (resten av familjen bortresta) en 121 årig tradition av midsommarfirande vid Sveadal arrangerat av Swedish American Patriotic League.

måndag, juni 15, 2015

Dyrt att besöka sjukhus

Nöjd med dagens cykeltur på en timme innan middag
En burk med nyckelpigor redo för trädgården
Så fort man tar ut dem från kylskåpet blir det full fart 
Räkningen för tidigare besök på akuten. $1836 är ca 15 000 kr med dagens dollarkurs
Specifikation erbjuder inte mycket hjälp. Med tanke på vad de gjorde är dock $44 i Medical/Surgical supplies rimligt
Elliot älskar att cykla och aldra roligast är att åka i barnsitsen som sitter runt styret på min cykel. Idag tog vi en tur på 1h och 16 km vilket inkluderande en del trevliga cykelstråk längs den södra delen av Steven's Creek trail. För att nå den behöver man dock korsa 2 rejält breda motorvägar (I-280 och CA-85) vilket inte är lika trevligt även om det sker planskilt.
Väl hemma igen så passar vi även på att släppa ut drygt hälften av burken med nyckelpigor som inhandlades igår. Instruktionerna lyder "ställ in burken i kylskåp så de blir lugna, vänta till det blir kväll och se till att jorden/växterna är nyvattnade, ska sedan ut dem på blad och förhoppningsvis kommer de att stanna och lägga ägg inom 14 dagar".
Så vi får se hur det går. De äldsta pojkarna gillar nyckelpigor och nu kommer vi förhoppningsvis att många som man kan leta efter samtidigt som de hjälper till med att äta upp skadeinsekter.
På posten idag kom även summeringen av förra månadens sjukhusbesök. Upplevelsen och servicen var samma som på ett svenskt sjukhus (lång väntetid med korrekt bemötande och åtgärd) men prislappen kan inte rimligen vara självkostnadspris (men så drivs sjukhusen också privat här). Räkningen slutade på 15 000 kr för totalt 30 min behandling. Som tur var finns det försäkringar men självrisken är ca 3600 kr ($441) och till denna kan läggas ursprunglig patientavgift på en tusenlapp ($125). Men allt gick bra och vi kommer förhoppningsvis inte att behöva göra några besök där igen framöver...

torsdag, juni 11, 2015

Theos dagisavslutning

Fint collage som visar Theos klass. Kul att han vill bli astronaut!
Tjusigt kort som viks ut så att det blir ett ställ och komplett med mössa
Theo hade sin sista dag på dagis idag. Snart bär det av till mormor och morfar för en knapp månad och till hösten väntar lekis. Han kom hem idag med teckningar, avskedskort mm från sitt dagis. Det har varit en kul tid och han ser fram emot lekis till hösten.

tisdag, juni 09, 2015

Field day at Oak

Testar lite danssteg i "multi"
Med en av bästa kompisarna
Tillsammans med skolfröknarna (tyvärr kommer de inte att undervisa här nästa år)
Nedräkningen till sommarlov har börjat och idag är field day på Oliver's skola under förmiddagen. Gott om olika roliga aktiviteter att prova på. Också bra tillfälle att säga adjö till fröknarna. De kommer att undervisa vid en annan skola till hösten så Theo kommer inte att få samma fröknar till hösten.

måndag, juni 08, 2015

Sommarhus är roligare på sommaren

Skarpöborgsbacken 11 den 9 juni 2015 kl 20.12 på kvällen
Skarpöborgsbacken 11(vy längs Stegesundet) den 22 februari 015 kl 10.38 på förmiddagen

Min bror fick tillträde till sitt sommarhus på Skarpö förra månaden. Som synes har stället härlig kvällssol och svensk sommar är fantastisk. Skärgården har även sin charm på vårvintern men om det är en mulen dag så är antagligen den bästa aktiviteten att sitta framför kakelugnen med något varmt att dricka.

söndag, juni 07, 2015

Efter en cykeltur, poolpremiär!

Dagens familjecyklingstur längs del av Steven's Creek cykelbana (13 km fram och tillbaka)
Cyklar längs Steven's Creek -gott om viadukter och tunnlar 
Den lummigare delen av denna cykelled går i en kraftledningsgata
Theo redo för poolen
Elliot hittar intressant vattenleksak
Dags för poolen. Oliver simmar (inkl. hans livs första crawl) med stöd av flythjälpmedel
Familjebild
Elliot undersöker vattensprutan närmare
Två grabbar som väntar på att någon ska komma förbi som de kan spruta ner med vatten
Kul att äntligen få vara i en pool igen
Sommaren har kommit med stormsteg denna helg och efter en cykelutflykt på drygt 13 km var det premiär för poolen. Skapligt varmt (över 25 grader gissar jag) och pojkarna har längtat efter att åter plaska i en pool då det var 6 månader sedan sist. Oliver simmande själv för första gången ett antal vändor på den grunda delen och tyckte det var kul (med flythjälpmedel).

lördag, juni 06, 2015

Flyga drake

Fågelholken på plats som Theo spikat ihop 
Fint väder för att flyga drake 
Vi hade längsta linan på fältet så flög högst! 
Oliver duktig på att kontrollera draken
Vevar in lite lina
All lina ute! 
Flyger drake på idrottsfältet i anslutning till skolan
Theo får också prova
Efter att ha sjungit svenska sånger så fortsätter firandet av nationaldagen med att sätta upp en fågelholk som Theo snickrat ihop och drakflygning vid skolan. Lagom starka vindar idag fö att få upp draken och hela linan användes. Vi flög överlägset högst av alla idag på fältet i anslutning till skolan.

Svenskt nationaldagsfirande med svenska kyrkan

Härligt sommarfika med bullar, sockerkaka med jordgubbar & grädde samt chokladbollar och saft 
Perfekt fika på en nationaldag
Dags för gruppfoto, all vinkar med flagga och vi sjunger nationalsång samt firar Sverige med ett fyrfaldigt leve 
Alla får sedan färglägga sin egen flagga
Åsa och Jan sjunger populära sånger som barnen älskar
Alla får hjälpa till att blåsa ut ljuset

Idag är det Sveriges nationaldag och då den i år infaller på en lördag så passar det perfekt med Svenska Kyrkans sångstund i Los Altos som är på lördagar. Åsa och Jan är arrangörer av detta arrangemang som går av stapeln en gång per månad. Idag sammanfaller det som sagt med nationaldagen och är samtidigt säsongsavslutning så det erbjuds härligt sommarfika med hembakade bullar, chokladbollar (kallades negerbollar när jag växte upp), sockerkaka, vispgrädde, jordgubbar samt saft och kaffe. Mums!
Förutom härliga barnsånger så har vi dag även en gruppbild där alla viftar med flaggan, sjunger nationalsången och utbringar ett fyrfaldigt leve för Sverige. Det leve hurra, hurra, hurra, hurra!

Varför 6 juni?

Konglig Majestäts Regeringsform från 6 juni 1809
Carl Bildt twittrade en anledning till att svenska nationaldagen firas den 6 juni tidigare idag. Imponerande att vi hade en regeringsform från 1809 som fungerade fram till 1974.

torsdag, juni 04, 2015

Stora maskiner är kul (även för små)!

Brum brum brum, Elliot bakom ratten på en rejäl vält 
Alltid kul med en stor ratt
Inspektion av omgivningen
Stolen passar bra
Lika intressant dag 2
En nackdel att bo granne med en byggarbetsplats är naturligtvis buller och damm men en fördel är möjlighet att inspektera många roliga stora maskiner utanför arbetstid. Elliot har lärt sig traktor, skopa, mm och extra kul att se dem i verkligheten.

onsdag, juni 03, 2015

Dags att ta bort klammer från bakhuvudet

Tången som användes för att kröka klammer så att de enkelt kan tas bort 
Patienten glad över att klammer är borta och firar med glass
För en vecka sedan lekte pojkarna i soffan och Theo förlorade balansen och hade oturen att falla baklänges precis där soffbordet finns vid sidan av soffan. Ett mycket fint soffbord som Jean en gång i tiden köpte men som har en uppenbar nackdel men en skarp kant. Det innebar ett det blev ett ca 3 cm långt jack i bakhuvudet för Theo. Blodflödet slutade fort men behövde något som håller ihop såret så att det läker fint och eftersom såret var på bakhuvudet fanns det inget som vi hade hemma som kunde användas. Så det blev till att kalla på barnvakt (Jean på tjänsteresa) och sedan åka till akuten där vi efter 2h väntan fick ett behandlingsrum. Efter ytterligare drygt 30 min väntan kom äntligen läkaren. Vad de gör efter att ha tvättat såret är att häfta ihop det med något som liknar en häftapparat. Theo fick åtta häftstift som skulle sitta kvar i en vecka. Idag är det sålunda dags att ta bort häftstiften och vår barnläkare kunde konstatera att såret har läkt fint. Blir naturligtvis ett litet ärr men göms i hårbotten.
Efteråt firar vi med glass som synes!

måndag, juni 01, 2015

Theo tränar balans på cykeln, Oliver bygger en hylla för sina legomodeller

Theo provar att cykla med stödhjulen högt upp, balans krävs
Oliver är fortsatt mycket duktig cyklist och kör förbi i denna actionbild
Oliver har gjort en ritning och bygger nu sin lilla hylla för legomodeller 
Efter att ha sågat bitarna är det nu dags att spika
Vi är tillbaka efter vår helg i Boston på östkusten. Theo närmar sig 5 år och det är dags att träna balansen så att han förhoppningsvis kan cykla utan stödhjul efter sommaren. Första steget är att höja stödhjulen så att man kan cykla utan att behöva använda dem om han har balans. Samtidigt ger de fortfarande stöd så att man inte välter om det börjar luta rejält...
Oliver ville snickra lite och gjorde först en ritning och sedan sågade vi gemensamt en list i 3 delar som han sedan spikade ihop. Resultatet blev en enkel men funktionell hylla som han kan ställa sina hemgjorda legomodeller på.