onsdag, augusti 31, 2016

Går själva till skolan

De äldre pojkarna går själva till skolan varje morgon och några av grannarnas barn har nu hakat på 
Elliot visar stolt upp leksak på dagis innan det är dags att säga hej då
Pojkarna går själva till skolan vilket är ett stort steg och vi är stolta. Några av grannarnas barn har också hakat på så nu är det ofta 4 och ibland 5 som går tillsammans.

måndag, augusti 29, 2016

Oväntat elfel - en fas borta

Elmätaren till vänster, stor hål i mitten som är 1 meter djupt där den trasiga kabeln finns
Vi råkade ut för ett oväntat elfel över helgen i huset i Mountain View. En faserna försvann och felet var inte i huset. Efter att ha ringt lokala elbolaget (PG&E) kl 6 en söndag kväll så konstaterar den första killen som kommer ut att det nog är fel på inkommande kabeln. 2 timmar senare kommer jour-killarna och börjar felsöka. De hittar snabbt var felet på kabeln är och börjar gräva. Elkabeln ligger nedgrävd direkt i marken (inte i slang/rör) då installationen gjordes i början på 70-talet och ligger tillsammans med gasledning och telefonledning så man får gräva försiktigt. Kl 02.30 är kabeln lagad och strömmen åter.

söndag, augusti 28, 2016

Provar mountain bike i urskog och grannfest

Theo testar VR (Virtual Reality) med en mobil framför ögonen och
en i handen för att kontrollera aktiviteten 
De förstår direkt hur det fungerar
Efter lunch tar vi cyklarna på bilen 5 min resa upp till
en stor park som flera mil med mountain bike-stigar i urskogen
 
Lite brant på vissa ställen så då leder Theo cykeln 
Årlig grannfest hos en av grannarna längs vägen. De är enda med pool vilket naturligtvis är populärt 
Oliver på axlarna till en av grannarnas söner 
Theo torkar i solen efter ha lekt i poolen
Stannat uppe vid huset i skogen över helgen. Vi gör en söndagsutflykt för att prova att cykla mountain bike längs härliga stigar bara 5 min från vårt hus. Kommer att göra det fler gånger!
Senare på eftermiddagen är det den årliga sensommarfesten inom vår vägförening (vi bor längs en privat väg med grindar i varje enda).  Festen är hos grannarna några hus bort som också råkar ha en pool vilket pojkarna uppskattar. En annan populär detalj är att de har en egen vedeldad pizza-ugn vilket vi också kommer att installera. Tar ett par timmar att få den varm men sedan kan man laga många pizzor. Grannarna byggde den eftersom hämtpizza alltid kommer att vara kall när den anländer (min 20 min transport). Kanske något installera även hemma hos farmor och farfar i Himmeta?

lördag, augusti 27, 2016

Kaminen värmer fort - 800 grader

Efter 4 vedträn når vi nästan 800 grader F (450 C), värmer fint
Vi är i slutet av augusti och nätterna börjar bli svala. Temperaturen kröp ner till 10 grader C här i natt så det är åter dags att tända gjutjärnskaminen på kvällarna innan vi går och lägger oss. Med riktigt torr ved så värmer den fort upp rummet. 10 min efter att du har tänt kaminen når den en yt-temperatur på 450 grader C. Mycket effektiv!

torsdag, augusti 25, 2016

Hemgjord sushi

Hurra för hemgjord Sushi 
Tumme upp från Oliver
Tumme upp från Theo
Ha tillgång till en kock ett par timmar per vardag för att förbereda middagen är guld värt. Idag har Patchi gjort Sushi vilket var en stor succé.

tisdag, augusti 23, 2016

Utflykt med dagis till lokala parken och glass!

Utflykt till Cuesta Park
Glass med pappa i parken, kul!
Lite strössel är aldrig fel 
Sedan testar vi naturligtvis gungorna 
Träningsredskap är intressanta 
Armstark pojke!
Dagis arrangerar en välkommen-utflykt till närliggande Cuesta Park. Det erbjuds glass vilket naturligtvis är oemotståndligt för glad liten knatte. Efter glass testar vi lekparken och träningsredskapen för motionärer innan det är dags att hämta upp storebröderna vid kinesiska skolan

onsdag, augusti 17, 2016

Första skoldagen

På väg till skolan för första skoldagen 
Theo börjar årskurs 1
Oliver börjar årskurs 2
Oliver i nya klassrummet med ny fröken
Theo i nya klassrummet med ny fröken
Intresserad elev
Idag var det dags för skolstart. Oliver och Theo går till samma skola och där Oliver börjar årskurs 2 och Theo börjar årskurs 1. Oj vad tiden går fort! De var laddade och vi ser fram emot ett spännande skolår.

måndag, augusti 15, 2016

Första dagen på dagis med ny klass för Elliot

Första dagen med ny klass, klassrum och fröken på dagis
Elliot har första dagen på dagis för höstterminen idag. Han har hoppat förbi en klass och går med 4-åringarna. Som synes är han laddad in för första mötet med ny klass, nya fröknar och nytt klassrum.
4-åringar är naturligtvis tränade i att inte använda blöja så han kommer att blixtsnabb lära sig det även om han ännu inte fyllt 3. Dock övertygad om att det kommer att gå bra. 

söndag, augusti 14, 2016

Pojkarna på väg hem

På väg hem efter ha besökt mormor och morfar på östkusten
Pojkarna är på väg hem efter att ha tillbringat några veckor hos mormor och morfar på östkusten. Ska bli otroligt kul att se dem igen.

måndag, augusti 08, 2016

Soluppgång vid huset i skogen

Soluppgång vid huset i skogen 
Lite senare på morgonen har vi blå himmel och solen börjar värma bort molntäcket över San Francisco-bukten
Soluppgång en augustimorgon vid huset i skogen. Ett par timmar senare så är solen uppe och börjar värma bort molntäcket över San Francisco-bukten.

söndag, augusti 07, 2016

Pojkarna besöker Atlantic Highlands Marina

Pojkarna med mormor vid Atlantic Highlands marina
Pojkarna gör en kort utflykt på en knapp kilometer från mormor och morfars hus i Atlantic Highlands in NJ ner till den lokala marinan.

onsdag, augusti 03, 2016

Dags att gräva för Perc

Dags att gräva hål för att se hur marken kan hantera drain-fields/infiltrationsbädd
Här gräver vi mellan befintliga infiltrationsbäddar 
Det behöver också grävas ett 14 feet (4.3 m) djupt hål för att se om det finns något
grundvatten vilket det naturligtvis inte gör på denna plats
Traktorgrävaren parkerad för dagen. Imorgon så görs Perc-testerna
Steve och Kevin diskuterar jordtyp
För att få bygglov för vår planerade ombyggnad/tillbyggnad grävs en uppdatering av kapaciteten för vårt enskilda avlopp. Men innan ett uppdaterat system kan dimensioneras behöver det göras Perc-tester. Vid ett Perc-test så gräver man 6 hål ca 1.8 m djupa för att se jordens absorberingsförmåga. Denna i sin tur bestämmer hur långa infiltrationsbädddar/drain fields/leach fields som behöver anläggas. Idag var det grävning och uppblötning av marken. Imorgon görs testet.
Förutom 6 hål krävs ett extra 7:e där man verifierar att det inte finns problem med grundvatten. Ett högt grundvatten vill man inte ha. I vårt fall är det inte några problem och hålet som grävdes nästan 4.5 djup var snusntorrt.