lördag, maj 16, 2009

Äntligen dags för övernattning i sommarstugan!


Utsikt över byn från gamla murtornet utanför huset
'
Bergen tvärs över dalen har blivit härligt gröna

Härligt ljus-spel när solen börjar gå ner

Sista kvällsljuset färgar himlen rosa/röd
Vattnet är återinkopplat och kranen utomhus
har överlevt sin första vinter

Sommarstugan i kvällsljus. Numera med varmvatten-
solfångare på taket
Bonden är ingen rörmokare och anslutningar verkar
växa fram något slumpartat. Att först planera och
sedan utföra skulle aldrig falla honom in...
Dubbla dubbelsängar i sovrummet.
Stilen härligt kinesisk men de är gratis

I köket har kyl&frys & stereo kommit på plats

Festmåltid bestående av grillat kött, tomat,
grillad baquette, fårost och lite rödvin

Idag var det dagen då sommarstugan (Bie Shu) efter åratal av slit äntligen skulle tas i bruk för första gången. Jag och Roger åker upp till byn med mat och dryck men även väsentligheter som toapapper, kuddar, lakan och en stereo. Väl i byn och med allt uppburet till huset så återstår bara att få tag på nyckeln. Bonden vet att vi ska komma och lovar att befinna sig i byn vid bom-stugan där det ska finnas täckning. Naturligtvis så får man "the phone is powered off" när man försöker ringa och grindstugan är det tomt. Men efter en timmes dektivarbete så hittar vi stans "svartpub" där han umgås med bykollegor.
Väl inne i stugan är det dags att kika på vad som hänt sedan sist. Kan nöjt konstatera att det städats någorlunda, sängarna har monterats, kyl & frys är på plats, vattnet åter inkopplat och duschen är klar.
Konstruktionen när det gäller duschen är klassiskt kinesisk. Det finns nu två kompletta duschar på samma plats. En för varmvatten från solfångaren på taket och en med direktverkande el. Dock har bonden bara kopplat tryckstegringspumpen till solfångarduschen så den andra duschen, handfatet och toan får bara en svag svag stril som gör att det tar en timme att fylla toaletten, suck...
Han lovar dock bot och bättring och ska koppla pumpen direkt på inkommande vatten och sedan distribuera till samtliga tappställen. Han lovar också att sätta in vattenlås till tvättstället (okänt fenomen i Kina)
I vilket fall är det härligt att huset nu är redo för använding. Jag och Roger firar med att årets första grillning och njuter av en strålande solnedgång som får bergen mittemot att verkligen lysa. Natten är som väntat sval uppe i bergen och vi är tacksamma att värmen fungerar utmärkt (installerades 5 dec vid ett av de tidigare besöken).
Efter en kort promenad på morgonen på de närliggande kullarna och motering av blandare och diskbänk i köket bär det åter av mot Peking.
Premiärhelgen i stugan får klart godkänt!

Inga kommentarer: