söndag, oktober 12, 2008

Skön söndag i stan, Diana Krall avslutar


Diana Krall med band från dagens spelning på Beijing Exhibition Theatre

Indiansommaren är här som det skulle ha kallats hemma.
Sköna dagar när temperaturen överstiger 20 grader utan problem, klar luft men kalla kvällar och nätter (än dock långt till första frosten). Vad som skiljer är dock den otroligt torra luften. Regnsäsongen lider mot sitt slut och den bokstavligen snustorra vintern närmar sig.
Förmiddagen ägnandes åt att för förhoppningsvis sista gången i denna omgång åka till en lokal byggmarknad och välja ut material till sommarstugan. Efter 2,5 månads stillestånd pga främst bristen på transportmedel så är vi nu igång på sista spurten. Så med lite tur blir vi klara med innergolv, väggar, toa & dusch, dörrar och fönster denna månad.

Kvällen avslutades med konsert. Diana Krall som jag inte sett live sedan 2001 i Konserthuset i Stockholm gjorde sitt första riktiga konsert i Peking idag. Hon var i god form och han dra sköna historier om hur kinesiska svartbörsmäklare försöker sälja biljetter till henne när hon kommer till arenan men spelade också "barn-jazz" vilket var barnvisor mixat med klassiska jazzlåtar inspirerad av musiken om spelar för sina två år gamla tvillingar hemma.
En konsert i Kina är som vanligt störd av telefoner ringer, videokameror och digitalkameror med blixtar mm. Trots att allt är förbjudet och uppmaningen sägs högt på kinesiska innan konserten startar. Lite trist men kommer att dröja en generation innan det blir ordning på detta.
Det andra alternativet är det man använder i "ägget". Där kör man zero tolerance istället. 100% av alla scannas i metalldetektor och varje enskild kamera måste checkas in. "Ägget" är gjort i titan och konsertsalarna är bitvis nedgrävda under marknivå och med minst halvmetertjocka ljudisolerade väggar vilket sålunda tar bort alla möjligheter att få mobiltelefontäckning (ringsignalerna borta). Som sista åtgärd har man sedan vakter i varje trappuppgång under konserten med laserpekare som lyser på dig så fort du försöker plocka upp något som liknar mobiltelefon eller kamera (mao försöker få dig att göra dödssynden att förlora ansiktet offentligt). Funkar men inte särskilt charmigt...

Inga kommentarer: