fredag, oktober 31, 2008

Fönster, dörrar & innerväggar på plats!


Teglet på plats, fönster och dörrar på plats

Innerväggar & innerdörrar på plats, några väggar putsade

Sovrumsfönster med myggnät och dörr

Lunchpaus på bygget, vy av det kombinerade vardagsrummet och köket

Åter dags för ett besök vid sommarstugan. I början på juli var taket på plats (förutom teglet) och vi gissade att allt skulle vara klart under augusti. Tyvärr är vår byggherre (bondsonen) inte så mycket för att planera så när förbudet för lastbilar utan rening infördes mellan 20 juli och 20 september så tog det tvärstopp i bygget. Inget material kunde längre transporteras upp till byn in bergen.
Men nu är vi åter igång. Som synes har yttertaket blivit helt färdigt, innerväggarna är på plats, alla fönster och dörrar (två glas!) är klara och innerväggarna håller på att putsas.
Under dagens besök gjorde vi klart var toastol, tvättställ och duschavlopp skall placeras och att det ska vara naturligt fall mot golvbrunnen...
Vidare gick vi igenom placering av de 5 elelementen och de behöver 380v samt vilka golvmaterial som ska användas var.
Förhoppningsvis blir det nu rejäl progress den närmaste tiden då vintern är på gång och frostnätterna är här inom en vecka.
Denna framgång firas på kvällen med middag på favoritkoreanen i Lido, Ai Jiang Shan

torsdag, oktober 30, 2008

Farbror Trimbach är tillbaka i stan på ny plats


The Legendale Hotel, Peking

Interiör från franska restaurangen, Petrus

Hubert Trimbach i högform, fyller 70 i år

Redo att starta måltiden

Seared sesame seed tuna loin with chinese cabbage
and mixed salad, wasabi vinaigrette


Espuma duo with red roasted beetroot and zucchini, flavored with fresh thyme

Apple parfait with calvados,
green apple sorbet, apple and date beignet


Dagen börjar med ett besök på sjukhuset för att ta en booster-spruta för skydd mot Hepatit B. Vid min årliga och mycket grundliga läkarkontroll visade det sig att vaccinationsskyddet mot Hepatit B hade försvunnit. Så trots att senaste sprutan var tagen oktober 2005 så gick inte tillräckligt med antikroppar att spåra varken 2007 eller vid undersökningen denna vecka. Som tur är så är det enkelt att via blodprov mäta att om man har skyddet eller ej.
Till kvällen är det dags besöka det nya lyxhotellet i stan som byggts av någon med koppling till Kasinon i Macau och stället ger verkligen lite den känslan. Osannolikt stora ytor, mängder med marmor, tjocka mattor, mm. Om det är snyggt kan diskuteras men helt klart imponerande.
Hotellet användes som exklusivt hotell för höjdare under OS (med militär utanför som bevakade) men öppnade för allmänheten 20 oktober.
Här var det ikväll återbesök för Mr Hubert Trimbach från vingården med samma namn (Trimbach). Deras vita paradviner, Gewurztraminer Cuvée de Ribeaupierre och Riesling Cuvée Frédéric Èmile är två mycket bra viner. Hubert inledde beskrivningen av Frédéric Èmile med "Denna druva växer 10 m utanför mitt kontor". Själv har jag utsikt över 5:e ringvägen i Peking, en viss skillnad ;-)
Deras Pinot Gris matchas mycket bra mot gåslever. Maten är oväntat bra för att vara ett nyöppnat hotell så stort beröm får ges till kocken, Patrick Périe.

onsdag, oktober 29, 2008

Tydligt väderomslag



Graf över okt 2008

Med bara två dagar kvar på oktober så kom då punktligt senhöst. Varmaste temperatur var kl 00.00 vilket är ett tydligt tecken.
Men som ni kan se på temperaturkurvan så är trenden stadigt neråt med ett kraftigt fall denna vecka.
Att regnsäsongen också är över syns tydligt nederbördsgrafen. Bara regn vid två tillfällen denna månad.
Den förhärskande vindriktningen är också inte oväntat från norr.
Denna graf och mer statistik hittar ni på Wunderground eller via ett klick på väderapplikationen i det högra fältet.

måndag, oktober 27, 2008

Bloggen uppfräschad


Borgen Conwy kan nu hittas under besökta världsarv


Äntligen dags att göra en översyn av bloggen och uppdatera template till nyare utgåva från Blogger. Med den nya versionen finns det nu direktlänkar till etiketter så läsaren tex direkt kan hitta till besökta världsarv senaste åren. Det finns nu också bättre stöd för att prenumerera på inlägg/kommenterar samt bli en bloggintresserad. Välkommen att prova.
Största lyftet förutom etiketter är nog också att det blir lite bättre ordning på arkivet som började bli lite svåröverskådligt.

Fortsatt trevlig läsning!

Dags att lyssna lite


Test av elektrisk version av ett stetoskop

Från amerikanska vänner i Peking har vi lånat lite av deras baby-prylar. En av dessa är en Bébé Monitor (japp den heter faktiskt så). Fungerar som ett klassiskt stetoskop med en tratt och sedan en enkel förstärkare och två hörlurar. Resultatet är dock riktigt bra för den korta tid man råkar få in lillens hjärta i fokus.

söndag, oktober 26, 2008

Höstsol & lokala drakflygarklubben


Höstputsning av fönster stod på
programmet idag för vårt hus


Dagens promenad är planerad till parken till vänster i bild.
Största delen av den är öster om fjärde ringvägen


Centrala Peking eller Florida, svår att avgöra!


Hösten starka vindar lockar ut de gamla drakflygargubbarna

En drake på väg upp i Pekings hyffsat blå himmel

Solen värmer gott på södra balkongen (du sitter gärna i t-shirt) medan det på den norra är fleece-jacka och gärna mössa som gäller. Japp, det blåser med andra ord friska svala vindar från norr. De är dock formeln för en ofta skapligt smogfri himmel så bara att bita ihop. Vi satsar på en promenad söderut till vår närmaste park som också är en helt publik och gratis park tillskillnad från tex progandaparken Chaoyang som ligger direkt norr om oss.
Visar sig vara trevlig upplevelse förutom delen som inkluderar promenad under 4:e ringvägen som olyckligt skär av 20% av parken. Lika lite som Centralbron grävs ner hemma i Stockholm kommer det att ske här men det skulle onekligen bli en rejäl skillnad om 4:an kunde grävas ner under denna del.
I södra delen vid Ginko-torget hittar du en samling farbröder som laddar upp för eftermiddagens drakflygning. En mycket seriös aktivitet här precis som tävling/uppvisning av fågelsång från burfåglar.
Kul att njuta lite i lugn och ro av dessa genuint aktiviteter.

lördag, oktober 25, 2008

Baby shower och höstgrillning


Gott om mat erbjuds till dagens Baby shower

Del av gänget som firar Jean

Jami, visar en av böljorna där det gäller
att rösta på mest realistiskt utseende på babybajs


Resultat från kvällens höstgrillning på balkongen

Hela middagen

Till bords med vår granne Dr Swee Wang

Alla vet kanske inte vad Baby shower betyder (inkl undertecknad) så här kommer en beskrivning från lexikon:
{amerikansk engelska} fest anordnad av andra mödrar för en blivande mor där presenter ges till den blivande modern (substantiv)

Själv var jag på Pilates och uppdaterade bloggen medan denna fest på gick. Att döma av bilderna och berättelsen från Jean var det en mycket lyckad aktivitet.
På kvällen blir det sedan höstgrillning med färska räkor och fisk från vår lokala favoritmarknad. Nygrillat är verkligen riktigt gott. Kvällens besökare var Dr Swee Wang (tidigare kollega till Jean) som nu har flyttat in i vårt hus.

fredag, oktober 24, 2008

Tillbaka till höstfriskt Peking


Pekings terminal 3 (departure) en fredag kväll

Tillbaka i Peking igen och den svala "friska" höstluften är här med den första höststormen. Stor skillnad mot det regniga Tokyo som jag just lämnat.
Blev tvungen att checka in mitt handbagage då damen bakom Air China disken hävdade att det var ett litet plan. När det var dags för boarding visade det sig att det var en Boeing 747 (aka jumbojet) så lite svårt att förstå den logiken...

torsdag, oktober 23, 2008

Förvirrande guldkortsförmån


En av 8 incheckningsrader på Narita terminal 2. Guld är inte för alla...

Naritas flygplats är en av de bättre i Asien. Den kan inte mäta sig med Singapore eller Pekings nya terminal 3 men på klassiskt japanskt sätt är det skapligt välordnat. Ett stort plus är att de har behållit trappor parallellt med rulltrappor vid varje gate så du kan välja trapporna istället för att köa vid en rulltrappa som tyvärr ofta bara fylls med en person per trappsteg.
Saker som de inte fått till är otroligt långa promenader till passkontrollen vid inresa och de osannolikt många rulltrapporna som krävs för att ta dig från tåget upp till incheckning.

Något som Star Alliance inte fått till är hantering av guldkort. Det ska vara den så kallade snabba vägen och de får ett plus för att ha flyttat Air China till Terminal 2 från Terminal 1 under året för att samla bolagen för att minimera transfersträckor. Dock är det lite korkat att avsätta en incheckningsraderna för guldkort när det bara visar sig vara vissa guldkort. SAS, Air China mfl gör sig icke besvär i rad A på Narita.

onsdag, oktober 22, 2008

Very Wide - Very Fast - Very Nice


Top vy av Leica D-Lux 4
, Made in Japan

Dags att uppdatera pocketkameran inför kommande äventyr. Önskade få HD-video recording, manuell kontroll, bättre skärm, mindre röda ögon och betydligt bättre egenskaper för att foto i mörker/svagt ljus.
Valet föll då på Leica D-Lux 4 som är Lecias variant av Panasonic LX-3 som tex är testad här.
Har man hållit båda i sin hand så går det inte att undvika att välja Leican även om tyskarna tar rejält betalt för att de relativt små förändringar de gör.
Inte hunnit testa den så mycket än men några bilder finns i gårdagens post och så här långt är jag mycket nöjd.
Som Leica skriver i sin annonsering: The small system camera

Galleri av Jim Radcliffe med exempel på foton tagna med denna kamera finns nu tillgängligt.

tisdag, oktober 21, 2008

Seizan, Roppongi hills en favorit i repris


Kvällsvy upp mot en av Roppongi hills högre hus


Enastående Sushi på Seizan, plan 5 i West Roppongi hills


Macro-test utan blixt av en Sushi-bit


Efter jobbet är blir det en tunnelbana/JR-loop motsols med start i Shinagawa. Efter ett stopp på Bic Camera vid Yurakucho så fortsätter färden upp till Roppongi hills och en Sushi-favorit från besöket i april, Seizan.
Gott och trevligt, på vägen tillbaka kan dock noteras att mobiltelefontäckningen i tunnelbanan är so-so. Här blir det 1-0 till Peking där den fungerar felfritt i det nya tunnelbanenätet. Någon kanske kan vill påpeka att kutym i Japan är att man inte pratar i telefon på tunnelbanan men det är ingen ursäkt för att inte kunna leverera data-tjänster så man kan fortsätta att läsa nyheter i lugn och ro.

måndag, oktober 20, 2008

Chinglish vs Jinglish


Kylskåpsregel som skulle kunna passa på argalappen.se

Inte helt enkelt att förstå och en orgie i typsnitt, stilar, färger


Dags för en arbetsvecka i Tokyo. Lämnar ett Peking som haft en ovanligt varm start på oktober för ett Tokyo med perfekt väder. Blå himmel, inte så fuktigt längre, hög klar luft och dagstemperaturer runt 25 och fortfarande rätt ljummet på kvällarna.

söndag, oktober 19, 2008

Maskinstickning, lyxsallad & tick på kortet


Skyltorgie i norra delen av Chaoyang-parken.
Någon som förstår helikoptern eller duschen?


Sjöarna i norra delen skapades inför OS tillsammans med
Beach-volleybollstadion. Nu är OS över och arbetat med ändra
området vid stadion har redan börjat.


Element Fresh har öppnat i The Village och erbjuder
lysande sallader till relativt höga priser med kinesiska mått.
Om Meaning Green hade varit så här bra när de öppnade i början
av dot.com åren hade de blivit en succé hemma


Jean väljer garn på Da xin fabric store, 253# Chaoyang men street


Gemensam söndagsutflykt med familjen Ytterström står på dagens program. Vi börjar med en sväng till garn och tygbutiken innanför andra ringvägen. Du väljer ett garn du gillar, betalar per vikt garn som går åt och tar gärna med dig ett referensplagg som de kan utgå från.
Resultatet vid tidigare försöka har blivit mycket bra så vi beslutar oss för att ge dem nytt förtroende inför höst-säsongen.
Efter förhandlingarna är klara bär det av till Element Fresh i The Village längs Sanlitun. Mycket bra sallad, möjlighet att sitta ut i den lagom varma solen och fräscha lokaler gör att det är just nu en av stans mest populära ställen för brunch/lunch på helgerna. Eftersom lång promenad i Chaoyang-parken står som nästa punkt på programmet och lunchen var en sallad så tillåter vi oss att dela på en kula glass från Coldstone.
Tror mig nu har passerat 10 gånger i parken men har dock ännu inte gått break even då årskortet kostar 70 RMB och ett besök kostar 5 RMB.

fredag, oktober 17, 2008

9h i en Yurt med förväntansfulla par


Hur använda kuddar och avslappningsövningar
var en punkt på programmet


Drygt 9 h heldagskurs med en amerikansk barnmorska står på dagens program.
Vi är ett antal förväntningsfulla par i som är från vecka 25 (vi) till vecka 38. Två av paren visar sig vara svenskar (imponerande hur ett så litet land lyckas sprida ut sig så över jordklotet) men vi är en kul internationell blandning som även inkluderar amerikaner, tyskar, australiensare och en blivande mamma från Peking.
Värdefull kurs som går igenom tiden från sen graviditet till förlossning och amning. Vår lärare har två tydliga rekommendationer:

Amning är mycket bra (behöver ingen ytterligare argumentation i inom vår grupp)
Naturlig förlossing är mycket bra (mao utan ryggmärgsbedövning mm).

Intressant och givande kurs samt möjlighet att knyta nya kontakter med andra par i motsvarande situation.

torsdag, oktober 16, 2008

Sköna komiker kommer till stan


Fransman uppträder på Block 8 inom ramen för Chopschticks


På lördag är det dags för Chopschticks som är sköna komiker som normalt uppträder i NY att besöka Peking. Bland komikerna på plats denna gång finns Andy Pitz och Moody McCharty.
Det visar vara riktigt kul och kan rekommenderas.

onsdag, oktober 15, 2008

Kärt återbesök


Vakt-hattparad under rejält varm höstsol

En riktigt brittsommar har dragit in över stan senaste veckan och det är i solen runt 30 grader medan dagstemperaturen är runt 24. Fantastiskt trevligt och sista spurten inför november när vintern oftast kommer inom loppet av en vecka.
Efter jobbet blev det ett återbesök på rosa husen (Park View) där vännerna Hans-Jörgen och Bodil valt att bo under deras återbesök till Kina.
De är bland de första svenskar jag lärde känna och hittade en blogpost från söndag 17 april 2005 med dem (då jag varit på plats i lite drygt en månad).
Vi äter middag på en av H-J gamla favoritrestauranger från tiden när han hans företag var inhyst bredvid exportrådet. Efter maten blir det svenskt bryggkaffe (å så gott) och möjlighet att diskutera favoritämnen som skillander mellan då och nu. H-J började resa på Kina 1985 så har mycket historia att bidra med.

tisdag, oktober 14, 2008

XBMC och Boxee nu in Apple TV


Logo för Boxee

Äntligen har det kommit rätt enkla och fungerande uppgraderingar till Apple TV.
Installerade Patchstick via principen på Google Code, som förutom att patcha din Apple TV lägger in grunden för Boxee och XBMC. Komplettera sedan med AFP så har du en riktigt smidig lösning för framtiden.
Ska bli spännande att se hur det fungerar över tiden.

måndag, oktober 13, 2008

Permanent trafikreducering ett faktum


Två alternativa transportmedel utan begränsingar.
Bilden från Masai-land i Tanzania, nov 2004


Från och med idag gäller -20% bilar per dag regeln som jag tidigare beskrev. Vår bil har slutsiffra nummer 6 och får därmed i likhet med slutsiffra nummer 1 inte köra på måndagar.
slutsiffra 2&7 får inte köra på tisdagar och så vidare.
Första veckan blev effekten inte så stor då polisen var givmild men efter ett par veckor (29 oktober när detta skrivs) så är det en märkbar förbättring.
Tydligen pratas det dock om att dagen som man inte får köra ska rotera varje månad och om så blir fallet börjar det bli riktigt komplicerat.
Betänk att Kina är landet som hade sommartid men sedan avskaffade det då det inte gick pedagogiskt att förklara och implementera.

söndag, oktober 12, 2008

Skön söndag i stan, Diana Krall avslutar


Diana Krall med band från dagens spelning på Beijing Exhibition Theatre

Indiansommaren är här som det skulle ha kallats hemma.
Sköna dagar när temperaturen överstiger 20 grader utan problem, klar luft men kalla kvällar och nätter (än dock långt till första frosten). Vad som skiljer är dock den otroligt torra luften. Regnsäsongen lider mot sitt slut och den bokstavligen snustorra vintern närmar sig.
Förmiddagen ägnandes åt att för förhoppningsvis sista gången i denna omgång åka till en lokal byggmarknad och välja ut material till sommarstugan. Efter 2,5 månads stillestånd pga främst bristen på transportmedel så är vi nu igång på sista spurten. Så med lite tur blir vi klara med innergolv, väggar, toa & dusch, dörrar och fönster denna månad.

Kvällen avslutades med konsert. Diana Krall som jag inte sett live sedan 2001 i Konserthuset i Stockholm gjorde sitt första riktiga konsert i Peking idag. Hon var i god form och han dra sköna historier om hur kinesiska svartbörsmäklare försöker sälja biljetter till henne när hon kommer till arenan men spelade också "barn-jazz" vilket var barnvisor mixat med klassiska jazzlåtar inspirerad av musiken om spelar för sina två år gamla tvillingar hemma.
En konsert i Kina är som vanligt störd av telefoner ringer, videokameror och digitalkameror med blixtar mm. Trots att allt är förbjudet och uppmaningen sägs högt på kinesiska innan konserten startar. Lite trist men kommer att dröja en generation innan det blir ordning på detta.
Det andra alternativet är det man använder i "ägget". Där kör man zero tolerance istället. 100% av alla scannas i metalldetektor och varje enskild kamera måste checkas in. "Ägget" är gjort i titan och konsertsalarna är bitvis nedgrävda under marknivå och med minst halvmetertjocka ljudisolerade väggar vilket sålunda tar bort alla möjligheter att få mobiltelefontäckning (ringsignalerna borta). Som sista åtgärd har man sedan vakter i varje trappuppgång under konserten med laserpekare som lyser på dig så fort du försöker plocka upp något som liknar mobiltelefon eller kamera (mao försöker få dig att göra dödssynden att förlora ansiktet offentligt). Funkar men inte särskilt charmigt...

lördag, oktober 11, 2008

Promenad i Ritan-parken, avskedsfest för Bäcks


Utsikt från Stoneboat Café, Ritan Park


Blir en lugn lördag som inleds med promenad i Ritan-parken i det vackra höstvädret och inköp av en ansenlig mängd apelsiner för att försöka kurera gårdagens konstaterade halsfluss. Apelsiner kostar dock 22 kr/kilot typiskt att det inte är säsong just nu...
Känner mig dock på bättringsvägen under eftermiddagen och vi kan som planerat åka ut till River Garden 228 för att tacka av familjen Bäck som nu återvänder hem till Sverige efter ca 3 år på plats. Maten har lösts på ett elegant sätt:

Sushi-kockar från närliggande Haru Teppanyaki and Sushi Bar vid Pinnacle Plaza fixar mycket god Sushi och senare till efterrätt så kommer Coldstone (Troligen bästa glassen som erbjuds av en kedja i Kina idag) på hembesök.

Gott och trevligt!

fredag, oktober 10, 2008

Halsfluss!


Litografi från Jeans lägenhet, NY


Feber i kroppen sedan igår eftermiddag. Tar en snabb sväng in till jobbet på förmiddagen för att hämta upp datorn och sedan direkt hem till sängen. Trots ruskigt mycket vitlök till dumplingarna som vi äter till lunch och diverse häxbrygder som Jean vänligen kokar ihop så är det bara att konstatera att det på fredag kvällen är värre än ett dygn tidigare.
Blir beordrad att åka in till BJU där jourläkaren tar efter några minuters undersökning kommer till halsmandlarna och konstaterar halsfluss.
Minns inte att jag någonsin haft det tidigare i mitt liv och skyller på 13h flighten hem från NY i söndags. I vilket fall en 5 dagars antibiotika-kur blir ordineringen.

tisdag, oktober 07, 2008

Slut på AC, dags för kolvärme


Skorsten, värmekraftverk i Yanji, 2008

Noterade på anslag i foajén att från och med idag är den centrala luftkonditioneringen omställd så den enbart kan leverera värme. Så ett tydligt tecken att hösten närmar sig. Den officiella fjärrvärmesäsongen drar dock inte igång än på en dryg månad. Mitten av november är det som gäller och myndigheterna brukar vara rätt benhårda på dessa datum.
Dock värmer solen fortfarande rejält särskilt på sydsidan av fasaden så glad över det finns öppningsbara fönster med myggnät (svensk luftkonditionering).

torsdag, oktober 02, 2008


Oyster Bar & Restaurant, Grand Central Station, NY

Mats & Jean, Oyster Bar & Restaurant, Oct 2008

onsdag, oktober 01, 2008

Lysande måltid hos Daniel NY


Daniel NY har precis åter öppnat i sina gamla lokaler efter en
renovering som även innefattat byte till en mer modern stil.
Snyggt och trevligt!


Mats & Jean, Daniel NY, oktober 2008

6 rätters avsmakningsmeny till riktigt bra precis,
särskilt om du jämför med Tokyo...