onsdag, juni 23, 2010

Havssalt på japanskt vis, lite mer komplicerat


En av många små salt-tillverkare.
Havsvatten sprutas ut på sandbädden som syns på fotot


Vattnet kokas bort i stora grytor


Färdigt resultat

Olika varianter av salt, för provsmakning och försäljning


Den lite mer detaljerade beskrivningen...

Havssalt är som bekant det salt som de flesta tycker smakar bäst. Tillverkning av det är också rätt enkelt normalt. Du vallar in havsvatten som får dunsta bort under solen och samlar upp saltet. I Japan är det traditionella sättet att inte oväntat lite mer komplicerat. Du börjar med att lägga havsvattnet på en sandbädd. Efter att det ta vattnet till en stor gryta och koka bort vattnet genom att starta en brasa under grytan. Metoden kallas "Agehama method" och var mycket populär i Japan för 500 år sedan. Idag är det bara i SuzuNoto-halvön som traditionen hålls vid liv.

Inga kommentarer: