måndag, september 25, 2006

Tufft affärsklimat?


Arkitekt och före detta granne till lillebror på besök i Peking. Återigen käk på vegetariska favoriten, Pure Lotus alldeles öster om 3:an vid Chang Hong Bridge.

Charlotte är på studiebesök i Kina (Peking och Shanghai) tillsammans med kollegor från jobbet. Enligt uppgift hade de blivit lovade guidning på nya mäktiga OS-stadion som är under konstruktion strax norr om 4:e ringvägen. Väl på plats blev de naturligtvis inte insläppta då de ju var västerlänningar och bygget inte var färdigt.
Efter ytterligare förhandlingar kunde dock tre möjligen få komma in om de istället flyttade sig från minivan till bil med svarta rutor för då kunde ju ingen se att det fanns västerlänningar i bilen.
Kinesisk logik på högvarv mao. Annat exempel var att företaget som vill kalla sig ungt och framåt med nya djärva ideér hemma här istället fick betona hur erfarna de är och hur länge det jobbat med arkitektur annars skulle de inte tas på allvar under studiebesöken.

Kinesisk affärskultur är som mycket annat här annorlunda och upplevs ofta av förstagångsbesökare som konstigt och ibland rent av bakåtsträvande.

Inga kommentarer: