lördag, april 12, 2008

6293 trappsteg mot himlen


På väg mot startpunkten. Ju närmare du kommer desto
mer butiker med fokus på rejäla rökelse (incense) pinnar

Efter ytterligare några 100 m så kan du se toppen. Alla som
står i kö i förgrunden gör det för att ta bussen första halvan av vägen



Vår i luften och syrener i blom vid röda porten, starten på vägen upp


Så här tillverkas de lokala pannkakorna


Roger testar favoritkäket längs berget. Tunna pannkakor med ägg och gräslök
som görs på beställning samt naturligtvis en kall öl till.

Nu har vi nått halvvägs och är vid "Midway Gate to Heaven"


Toppen närmar sig (runt 6000 trappsteg avklarade)

Samma port fast nu från topp-platån ses i
nedre högra hörnet, många trappsteg upp...

Rökelsepinnar bränns av vid Confucius-templet på toppen

Finns några "luftiga" platser längs topp-platån

Ett glatt kinesiskt gäng, vid UNESCO-monument

Vi kommer som sagt fram strax efter 06.oo på morgonen och känns direkt att vi har kommit ut på landet. Med andra ord klart mer lokal kinesisk känsla. Det finns naturligtvis inget ställe att där du kan få tag på en kopp kaffe men efter att promenerat lite så i kvarteren runt järnvägsstationen hittar vi ett KFC som öppnar vid 07.30. Tiden fram tills dess utnyttjas till ett besök på ett lokalt kinesiskt frukostställe för lite dumplings, te och flotyrkokta kinesiska baquetter.
Stärkta av en kopp kaffe börjar vi sedan marschen upp mot toppen. Första anhalt är en liten park vid foten av berget där du kan få en bra vy över hela kammen och vägen upp. Här finns också en busshållplats för de som önskar ta buss-alternativet halva vägen (och det är många). Vi har dock bestämt oss för att gå och fortsätter till höger mot röda rutten som den centrala rutten som kejsarna en gång tog kallas.
Inte så mycket folk på morgonen och möjlighet att hålla ett behagligt tempo. Gott om stånd längs vägen som erbjuder förfriskningar om så önskas. Vi knatar dock på i lugn men stadig takt till vi når halvvägs märket, Midway Gate to Heaven. Här blir det kort paus för en lokal pannkaka och en öl innan det är dags för andra delen som är klart brantare. För de som åkt buss och känner sig avskräckta av trapporna så finns det naturligtvis en linbana som kan ta dem hela vägen upp.
Vägen upp går delvis i moln men väl uppe på platån (toppen är rejält usträckt) så börjar solen värma med fullkraft och utsikten blir riktigt skaplig.
Vi checkar in på det 3 stjärniga hotellet Shenqi som är ett av få på toppen för att få en liten middagslur.
Rummet visar sig sakna fönster och vårt tak visar sig vara restaurangens golv (var det enda lediga rummet enligt vår arrangör Caroline och börjar förstå varför).
Efter att ha studerat Confucius tempel och sett solnedgången blir den tidig kväll då det är dags att gå upp i ottan för att se solen gå upp över Taishan.

Staden Taishan(Tai'an) syns tydligt med sitt kvällsljus från toppen.

Inga kommentarer: