lördag, april 19, 2008

På en stadig grund?


Tao går igenom konstruktionen med hyresvärden.
Jag donerade ett 50m måttband som tacksamt togs emot


Grundmuren för det nya huset är framgrävd och påbörjad

Några av de 10 000 tegelstenar jag just nu är ägare till

Vägen upp till stugan. Hyrs för 200 RMB
per år de närmaste 5 åren


Dags för en sväng upp till stugan. Idag tillsammans med min kollega Tao. Vi har tillbringat några luncher med varsin matlåda senaste veckan åt att klura på konstruktion av bjälklag och hur det borde gå att få till ett loft med fönster över sovrums & toa-delen.
Idag bar det av upp och sedan sist har 10 000 tegelstenar dykt upp, en grundmur har påbörjats med måtten 13,3m x 5,8m och en fungerande transportväg har kommit på plats.
Ser lovande ut så här långt! Några av orosmolnen är att när det gäller vägen upp så har den 4 gånger så här långt plockats bort av den 76 åriga bonden som äger fältet. Vår hyresvärd föreslår en hyra av denna vägstump på 50 m för 200 RMB per år i 5 år. Efter det räknar hyresvärden med att bonden kanske har lämnat jordelivet och problemet är inte längre så stort...
Det andra orosmolnet är inte oväntat inom familjen. Fadern till hyresvärden som fortfarande är ägaren till huset och marken beklagar sig över att hans majsfält är förstört. Detta fanns naturligtvis med i våra beräkningar men tanken var att hyran av marken/huset tillsammans med en månadslön som vaktmästare skulle kompensera detta.
Inte oväntat har dock sonen valt att inte dela med sig av hyran så nu är fadern upprörd som inte längre ser någon uppsida på affären.
Carolines uppgift under nästa vecka blir att betala honom en viss kompensation mot att han börjar odla lite lök och potatis på en del av fältet och introducerar honom till vaktmästarrollen.
Efter att ha gått igenom konstruktionen med sonen märker vi ut var de bärande pelarna ska placeras och vart vatten, avlopp och el ska anslutas.
Sonen (hyresvärden) försäkrar att han har förstått innebörden och att arbetet fortsätter på måndag med 3 inhyrda bönder. Om 2 veckor är vi åter välkomna för att se resultatet och diskutera timmerkonstruktionen i mer detalj.
Sakta men säkert så verkar vi vara på väg mot en sommarstuga i Kina!

Inga kommentarer: