söndag, april 20, 2008

Planterar träd i Kina


Redo för trädplantering, strax norr om Badaling

Som viting blir jag dock först ålagd att dela ut en glasburk
med karameller till minstern för skog i Kina


Medan showen pågår och talen hålls så avvaktar
de lokalanställda lugnt i bakgrunden


Trädplantering i full gång. Träden är mellan 2 och 10 m höga

Planteringsplatsen låg nästan så långt norr
du kan komma i Beijing-provinsen


Söndag morgon och upp vid 06.00 för att delta i frivillig (volunteer) verksamhet. Via kampanjer på nätet har ett antal universitet samt Yahoo Kina skramlat in pengar för att plantera träd. Ett träd kostar 10 RMB.
Jag och Jean har bidraget med 20 träd var och idag är det dags för plantering i samband med årliga träd-dagen. Vi åker buss drygt 100 km nordväst (förbi Badaling) och med hjälp av poliseskort så hittar vi den sista biten ut på ett före detta majsfält där det numera planteras träd.
Det hela sker inte oväntat med en kinesisk touch och jag är en av två västerlänningar på plats vilket genast noteras och jag blir utsedd att dela ut pris från Yahoo till Minster of Forestry som trots kostym inte verkade frysa i snålblåsten (max 8 grader varmt).
Efter att det spelats Starwars intro musik och alla har knuit högernäven och ropat lite slagord för att få upp glöden så är det dags för plantering. Groparna är grävda men träden ska resas och jorden ska skyfflas över. De flesta tröttnar rätt snabbt men vårt team får till 20 träd innan vi blir ålagda att sluta då vi planterar träd som tillhör andra universitet...

Förutom snålblåsten och regnet en annorlunda och intressant aktivitet. Känns bra att också bidragit något till förbättringar av luften i provinsen.

Inga kommentarer: