lördag, maj 24, 2008

Dags att testa olympiska arenan (Bird's nest)


Den olympiska arenan (The National Stadium)

Känslan av fågelbo består även i kvällsljus

Designen går igen även i lamporna utanför

Arenan från läktarsektion D

Vinnaren på 110 m häck (världsrekordhållaren Liu Xiang)

Imponerande stor på nära håll

Imponerande även i kvällsljus

Trappor upp till översta läktarsektionen (ännu inte i bruk)

Simstadion växlar färg under kvällstid från blått...

... till rött

Fredag till söndag denna vecka har man haft generalrepetition på den olympiska arenan. Tävlingen kallas Good Luck Beijing 2008 Sohu.com China Athletics Open.
Station är klar sedan en tid men transportsystemet är ännu inte klart så bussar, tunnelbane och det lokala vägnätet är fortfarande stängt.
Själva anläggningen får gott betyg och stolarna är smart färgade omväxlande rött och vitt (sponsrade av Sinopec) för att alltid ge ett intryck av att arenan är tämligen fullsatt. Imponerande att se alla aktiviteter som pågår parallellt med längdhopp längs ena långsidan, höjdhopp på ena kortsidan på två parallella mattor, slägg/diskus-hörna och stavhopp på andra kortsidan.
Löparbanan användes naturligtvis kontinuerligt för olika grenar.
För att få tillbaka släggor/diskusar så har man dedikerade radiostyrda bilar och två killar som sitter vid kanten på gräsmattan och kör dem hela kvälen...
Vi kom för kvällspasset som startade 19.00 och pågick till 23.11 (mao den tid som det mesta kommer att avgöras även under OS). När mörkret faller så är påtagligt hur mycket föroreningar du ser i luften när strålkastarna belyser arean.
Något oväntat så serverar man också öl som förfriskning antar att det denna gång är baserat på att Yanjing är en av sponsorerna. Gissar att det försvinner till OS men en 0,5 liter coca-cola för 2,50 kr kommer antagligen att finnas kvar.
Grannen simstadium (Water cube) var inte testkörd denna helg men var istället härligt upplyst i omväxlande färger. Effekterna är imponerande. Arkitekten är dock säkert inte så imponerad av att ena sidan av stadion används för att köra propagandatexter med hjälp av stora projektorer.

Kvällens höjdpunkt? Japp 110 m häck med Liu Xiang. Hela stadion i extas när han tävlade (och vann).

Inga kommentarer: