fredag, september 26, 2008

Mot Amerika


Utsikt mot bergen i Norr från norra delen av världens
största och mest moderna Terminal: T3, Beijing


Landar 13,5 h senare och möts av sunk-kaos på Newarks flygplats

Dags för det årliga oktoberlovet och i år så går resan till NJ och NY i USA. Continental har trevligt nog direktflyg dit varje dag med en Boeing 777-200ER och tillskillnad från SAS så går det att boka via webben exakt 24h innan planet lyfter första raden i ekonomi så att man kan få de bästa platserna.
Men Monkey class är alltid Monkey och att det inte går att fälla sätena nämnvärt på en flygning över 10h frestar på. Ett av de bättre underhållningsystem är dock ett plus. Systemet visar sig inte otippat köra under Linux vilket noteras när det är plötsligt hänger sig och efter 10 min väntan så dyker en booting linux kernal prompt upp...
Väl i Newark så landar vi i regn men noterar den första positiva admin nyheten med att vara gift. Bara en tullblankett per familj (inte individ) och jag kan numera gå i kön för amerikanska medborgare om jag reser tillsammans med Jean.
Vid tullen blir vi inte oväntat taggade för extra agriculture screening. Mao bagaget ska scannas ytterligare en gång med fokus på mat och naturligtvis hittar de några moon cakes. Som tur råkar de vi fick med oss vara exporterade till Kina från Kanada.
Sista stopp efter alla kontroller är bagagebandet och här kommer skoningslöst skillnaden mellan vinstmaximerande privat flygplats och monumental terminal i Peking fram.
En gammal sunkig toalett finns vid bandet och den har enbart 1 urinoar och en toastol för herrar. Detta för att ta emot ett plan på >250 passagerare...

Nästa elände är bagagevagnar.
Dessa kostar USD 3 per vagn och du måste först skjuta vagnen längs en ränna till automaten därefter mata in sladdriga en dollarssedlar i maskinen för att till slut kunna få loss vagnen. Naturligtvis finns det bara en automat (igen för att serva ett antal bagageband från internationella flighter).

Nåväl efter att allt har passerats kan vi njuta av ytterligare en fredagkväll hemma hos svärföräldrarna i Bernardsville, NJ då resan österut som bekant passerar datumlinjen.

Inga kommentarer: