måndag, september 29, 2008

Mot NY med pendeltåg


Pendeltågskarta för NY & NJ

Porten till huset med Jeans lägenhet i södra Harlem

Skylt med lite historisk data om denna byggnad

Efter en otroligt intensiv långhelg är det dags att vid lunchtid ta pendeltåget från Summit Station till Penn Station på södra Manhattan. Naturligtvis så pratar okända resenärer med varandra på pendeltåget så där har vi direkt en tydlig skillnad mot Sverige. Resan tar drygt 40 min och efter en myriad av trappor och gångar kan vi sedan kliva ut på Manhattan och ta en taxi upp till 112 gatan för att kliva in i Jeans lägenhet och jag sätter härmed ned min fot i stadsdelen Harlem för första gången i mitt liv.

lördag, september 27, 2008

I think you are an Obama guy


Familjen Huangs hus i Bernardsville som det såg ut i
våras innan det nya uterummet kom på plats som
ersatt den utskjutande delen till vänster i denna bild


Söndag morgon och dagen efter gårdagens middag. Upp direkt i ottan då det är hembesök av en läkare kl 08.30. Anledningen att han kommer på besök är att undersökning krävs för att teckna livförsäkring. Läkaren ser lite ut som stereotypen för en bild av Amerika. Rejält korpulent, pratar med hög röst i ett högt tempo och är inte alltför intresserad av världen utanför. En av diskussionerna som vi kommer in på medan papper fylls i och blodprov tas är politik. Läkaren öppnar med kommentaren "I think you are an Obama guy" vilket jag medger att jag är. Hans åsikt är dock att USA behöver McCain för att skydda sig mot det muslimska hotet som han uttrycker det. Han påpekar också att en många i NJ och NY oroar sig för att bli utsatta för en kärnvapen-attack.
Tja vad kan säga annat än välkommen till Amerika. De första två dygnen har varit innehållsrika!

Festmiddag på Hunan Taste, NJ


Blivande brudparet skär första snittet i tårtan

Tårtan som avslutade vår gratulationsmiddag i NJ

Svärfar Shyuan håller tal

Brudparet vid ett av borden

Ytterligare gäster

Familjen Huangs advokat med man

Full fart under middagen med upp till 12 gäster per bor
d

Restaurangen för festmiddagen var Hunan Taste, Denville, NJ. Den är känd som en av NJ absolut bästa kina-resaturanger och efter att ha prövat den är det bara att hålla med. Bland de bästa kinesiska rätter jag ätit utanför Kina. Som säg bär med festmåltider så avslutas med tal och tårta.

Festförberedelser i Bernardsville


Fullt med förberedelser i köket

Nya uterummet blev klart precis i tid

En PS/3 köptes in på förmiddagen för att hantera bildspel mm

Ett stort antal tavlor hängdes upp på nymålade väggar

Jeans faster till vänster under vår gratulationsskylt

Rays son vilar i pappas armar

Några av de 50 gästerna

Gårdagen gav som sagt chansen att uppleva en fredag för andra gången. Hann med att lyssna lite på amerikanska valdebatten innan det är dags att somna in. Lördagen börjar sedan i raskt tempo med att förbereda huset för kvällens 50 särskilt inbjudna gäster.
Jag och svärfar Shyuan lägger fokus på att få tavlor och statyer på plats under förmiddagen. Eftermiddagen inkluderar ett snabb vända till Best Buy för att köpa in en PS/3, lite kablar mm för att göra huset lite mer IT-vänligt (samt fixa en bra utrustning för att visa bildspel).
Gästerna (alla gamla vänner till familjen Huang) anländer sedan från kl 16.00. Efter 2h med mingel, bildspel och oräkneligna poseringar för foton bär det av till gemensam middag.

fredag, september 26, 2008

Mot Amerika


Utsikt mot bergen i Norr från norra delen av världens
största och mest moderna Terminal: T3, Beijing


Landar 13,5 h senare och möts av sunk-kaos på Newarks flygplats

Dags för det årliga oktoberlovet och i år så går resan till NJ och NY i USA. Continental har trevligt nog direktflyg dit varje dag med en Boeing 777-200ER och tillskillnad från SAS så går det att boka via webben exakt 24h innan planet lyfter första raden i ekonomi så att man kan få de bästa platserna.
Men Monkey class är alltid Monkey och att det inte går att fälla sätena nämnvärt på en flygning över 10h frestar på. Ett av de bättre underhållningsystem är dock ett plus. Systemet visar sig inte otippat köra under Linux vilket noteras när det är plötsligt hänger sig och efter 10 min väntan så dyker en booting linux kernal prompt upp...
Väl i Newark så landar vi i regn men noterar den första positiva admin nyheten med att vara gift. Bara en tullblankett per familj (inte individ) och jag kan numera gå i kön för amerikanska medborgare om jag reser tillsammans med Jean.
Vid tullen blir vi inte oväntat taggade för extra agriculture screening. Mao bagaget ska scannas ytterligare en gång med fokus på mat och naturligtvis hittar de några moon cakes. Som tur råkar de vi fick med oss vara exporterade till Kina från Kanada.
Sista stopp efter alla kontroller är bagagebandet och här kommer skoningslöst skillnaden mellan vinstmaximerande privat flygplats och monumental terminal i Peking fram.
En gammal sunkig toalett finns vid bandet och den har enbart 1 urinoar och en toastol för herrar. Detta för att ta emot ett plan på >250 passagerare...

Nästa elände är bagagevagnar.
Dessa kostar USD 3 per vagn och du måste först skjuta vagnen längs en ränna till automaten därefter mata in sladdriga en dollarssedlar i maskinen för att till slut kunna få loss vagnen. Naturligtvis finns det bara en automat (igen för att serva ett antal bagageband från internationella flighter).

Nåväl efter att allt har passerats kan vi njuta av ytterligare en fredagkväll hemma hos svärföräldrarna i Bernardsville, NJ då resan österut som bekant passerar datumlinjen.

torsdag, september 25, 2008

Tillbaka till hemmet med andra prylar än normalt


Monkey kollar in det något annorlunda baby-plagget inklusive matchande mössa.

Omslaget på VISAs bok med tips för Japan och Tokyo

Dags att ta kvällsplanet hem till Peking. Med hem denna gång är en Apricas barnvagn Pirate med matchande tillbehör som regnskydd och transportfodral. Som läsning på planet hem så får passar kortföretaget VISAs bok om Expat-liv i Japan i allmänhet och Tokyo/Yokohama i synnerhet utmärkt.

tisdag, september 23, 2008

Välpackade hotellrum


Notera den kombinerade soffan och arbetsstolen
Bor i vanlig ordning på Prince Hotel i Shinagawa. Perfekt med promenadavstånd till jobbet tvärs över stationen. Denna gång var rummet som förbokats av sekretaren i Tokyo misstänkt billigt och det visade sig naturligtvis finnas ett skäl till det, litet.
Kan försäkra att soffan inte fungerar särskilt bra som kontorsstol men det är fortfarande skyhögt bättre än vad ett visst affärshotell Kungsholmen i Stockholm orkar med...
Badrummet är dock detsamma med den obligatoriska japanska toaletten komplett med ring-värmare, automatiskt spol-ljud (spolar vatten) när du sätter dig på ringen och diverse rengöringsfunktioner.

Världsberömda trummor nu på T3


En av de trummor som räknade ner till OS-invigningen

Rader av starka lysdioder som uppenbarligen också tål en hel del vibrationer...


Dags för en kort tjänsteresa till Tokyo innan årets stora ledighet, Oktoberlovet, börjar.
Läste i China Daily (citat från Zhang Huiguang, Head of Beijing tourism administration) att man räknar med få ytterligare 2 miljoner inrikes besökare till Peking nästa vecka (upp till 7 miljoner mot normala 5). 80 000 biljetter om dagen till Bird's Nest för 50 RMB styck, 12 000 biljetter om dagen till Water Cube, 20 000 biljetter till National Indoor Stadium, 8000 biljetter till Olympic Village osv.
Första besöket på flygplatsen efter 20 september och kunde konstatera följande förändringar:
Extra säkerhetskontrollen som förstår logistiken och förfular rejält är nästan borta. En larmbåge är fortfarande kvar så inte helt säker på vad som blir nästa steg...
Innan det är dags att ta rulltrappan ner till intern-tåget så kan noteras att det numera finns 8 st av de 2008 trummor som användes för att räkna ner till OS-invigningen utställda. På nära håll är de inte riktigt lika vackra i hantverket men det var inte heller syftet.

måndag, september 22, 2008

20:e har passerats, bilarna är tillbaka...


Utsikt mot 4:e ringvägen. Banderollerna för paralympics
hänger fortfarande kvar på varje lyktstolpe.
Första dagen var egentligen igår men då det var en söndag och dessutom dåligt väder så kom vi lindrigt undan. Men idag så slog Peking-trafiken till med full kraft tiden till jobbet mer än fördubblades och det var mao tillbaks till det normala. Otroligt vad fort det går att vänja sig vid en ny standard. Det har talats om en mer human minskning av bilarna för att undvika att folk köper två bilar. Nya taktiken är att slutsiffra 1 & 6 inte får köra på måndagar, 2 & 7 inte på tisdagar osv vilket skulle minska trafiken med 20% och nog accepteras av gemene man. Förhoppningsvis går det förslaget igenom.

lördag, september 20, 2008

Besök på kinesiskt apotek & väderstatistik 2.0


Översta våningen i Kinesisk apotek med anor från 1600-talet

Dags att göra besök på ett anrikt kinesiskt apotek som är omfattar ett helt varuhus på 5 våningar. Här finns verkligen allt man kan tänka sig från fisherman's friends till syrgastuber. Men mest intressant är att åka högst upp till TCM-avdelningen där ingredienser till handskrivna recept vägs och paketeras på samma sätt som de gjorde när apoteket öppnade för mer än 400 år sedan. Själva var på jakt efter stödstrumpor till Jean inför 13h flighten till NY på fredag.
Under söndagen fick jag även ordning på uppladdningen av väderdata till Weather Underground.
Där samlas nu statisik var 15:e minut som laddas direkt från min väderstation via Weatherlink. Sedan tidigare kan få senaste data med ca 1 minuts fördröjning från den andra länken (lokalt väder) men det det finns väl inget som slår statistik :-)
Möjlighet att skapa lite exotiska widgets och banners/stickers finns också. Jag valde en någorlunda neutral till höger men andra alternativ som detta fanns också...

fredag, september 19, 2008

Sensommar BBQ


Familjen Bäck på besök. Amanda har just dekorerat Cupcakes

Trångt på terassen men det fungerar!

Septemberkväll i Peking vid 22.50 på kvällen

Lördagen visade sig bli en perfekt dag för en grillkväll på terassen. Både på fredagen och söndagen regnade det rejält.
De kinesiska grillkolen var lika svåra att tända som alltid. Denna gång hade jag dock laddat upp med tidningspapper från Hong Kong och Solstickan braständare från Sverige. När det sedan väl tog sig så stack temparturen direkt utanför skalan på termometern som trots allt går till 260 grader...
Annika och Sabine (kollegor från jobbet) och familjen Bäck var kvällens besökare. Amanda blev mycket förtjust i Jeans cupcakes.
Härligt att sitta ute och fortfarande ha drygt 20 grader kl 23 på kvällen.
PS3 visade sig också fungera utmärkt som underhållningshjälpmedel och både Teletubbies och Lilla spöket Laban konsumerades under kvällen.

torsdag, september 18, 2008

Tunnelbanan kommer att minska trafiken nästa vecka?


Tunnelbane-karta över nuvarande nät

Tunnelbane-nätet 2012 (planerat)
Noterade att Wikipedia har en fräsch uppdatering av tunnelbane-nätet (Beijing Subway) i Peking och vad som är planerat in närtid. Tyvärr så kommer inte favoritlinjen som förväntas gå under Chaoyang Park vidare till Wangjing och Shunyi vara klar innan 2014 eller 2015.
Hur mycket det nuvarande som är rekordstort och rekordbilligt kommer att hjälpa till att minska trafiken nästa vecka återstår att se.

Även en västerlänning kan tappa ansiktet


Interiörbild av Mosto från deras hemsida

Dags för en trevlig middag på Restaurang Mosto som snabbt blivit en favorit. Chef Daniel överlockad från SALT, trevlig restaurang-chef Alex, svenska delägare som gör att man kan genomföra bordsreservering på svenska och naturligtvis mycket god mat till rimliga priser.
Idag åt vi tillsammans med nya vänner som vi lärt känna och som också väntar barn vid ungefär samma tidpunkt. Hon är från Tyskland, han från Brasilien med tysk påbrå.
Efter middagen är det dags att betala. De försöker betala med kort vilket är rimligt med tanke på beloppet för två personer. Problemet är att Mosto ännu inte har fått sin kortläsare (många kinesiska byråkratikvarnar ska malas igenom). På kinesiskt vis så föreslår servitrisen att gå till bankomaten i bottenvåningen på huset. Men vår tyska vän har redan förlorat ansiktet och att behöva gå till en bankomat för att göra rätt för sig blir liksom ytterligare salt i såret.
Vi löser problemet genom att lägga ut mellanskillnaden som till slut bara är 80 RMB och tipsar återigen ägarna att det vore bra med en enkell liten post-it på menyn tills det att man har kortläsaren på plats.
Efter maten blir den kort promenad till Village och Cold Stone som är stans klart bästa ställe för glass. Råvaror har kommit ytterligare i fokus med den alltmer accelererande mjölkskandalen. Vi får vår kula med glass och än viktigare för vår tyska vän. Han kan göra rätt för sig och betala tillbaka det ofrivilliga lånet inom 20 min.

onsdag, september 17, 2008

Även Paralympics har nu avslutats



Idag var det dags för avslutningscermonin av Paralympics. Ytterligare en pampigt arrangemang och elden har nu släckts för sista gången över fågelboet (Bird's Nest).
Kul att få uppleva stan när den har visat sig i huvudsak från sin bästa sida i ett mycket välordnad arrangemang.
Tyvärr kommer mörkläggningen av mjölkpulverskandalen också att bevaras som en minne från denna period.
Men mäktigt att se elden släckas och sedan höra mullret över staden från avslutningsfyrverkerierna de öppna balkongdörrarna.

söndag, september 14, 2008

Daikanyama & Shibuya


Detaljerade undersökningar


Japanska märket Aprica har en kampanj för sin nya modell Pirate

Modellen i verkligheten, i gigantiskt köpcentrum i Kawasaki

Söndagen vikt åt att en del shopping i kombination med att lära känna nya områden i Tokyo.

fredag, september 12, 2008

Mycket trevlig födelsedagsmiddag!


Födelsedagsmiddag, Joël Robuchon, Tokyo sept 2008

Exteriör av restaurangen. Mao franskt slott tema

Meny för trevlig födelsedagsmiddag


Då Jean varit på tjänsteresa i Singapore parallellt med min resa till Tokyo (bra tajming) så fick födelsedagsmiddagen flyttas fram en dag. Men vad gör väl det när Jean har bokat Joël Robuchon in Tokyo.
Mycket gott och väldigt trevligt. Sätter oss till bords vid 20.00 och det dröjer till 23.30 innan vi har tagit oss igenom menyn.

onsdag, september 10, 2008

SMV Schysst bas-musik


Billboard Live ligger i Mid town med strålande utsikt
över Roppongi Hills i bakgrunden


SMV - Stanley Clarke, Marcus Miller, Victor Wooten

lördag, september 06, 2008

Nästa OS har startat


Egen designad Puma-mask

Samtidigt som de svala kvällarna är här så är det åter dags att se facklan tändas över Bird's Nest. Nu är Paralympics igång. Pampig invigning även denna gång men naturligtvis med ett annat fokus från världens media. Smart att använda handikappade i invigningen som gjorde ett enastående jobb.
En kul kampanj som pågick under OS var att Puma lockade med gratis tryck av ditt egen designade mönster på en särskild version av deras T-shirts. Vi slog till på ovanstående mönster som hämtat inspiration från den svenska mask som Susanna Kallur skyltade med.

Trevlig födelsedagsmiddag i Legation Quarter


Interiör från Maison Boulud

Födelsedagsbarnen, Trevor och Frances kollar in desserten

Enkel karta som visar var Legation Quarter ligger

Historisk karta från ca 1912. Maison Boulud ligger i en av
byggnaderna som tidigare innehöll Amerikanska ambassaden.


Trevor och Frances firade gemensam födelsedagsmiddag på Daniel Bouluds nyöppnade ställe i Peking, Maison Boulud. Restaurangen är lokaliserad inom Legation Quarter vilket var platsen för utländska ambassader fram tills dess att kejsaren störtades. Kommunisterna kastade vid deras övertagande ut alla ambassader långt ut på landet vilket i detta fall innebar utanför ringmuren som gick där andra ringvägen idag ligger. Därmed så skapades området mellan öst andra och tredje ring som behållits fram tills idag. Sovjetiska ambassaden fick dock vara kvar innanför andra ringvägen av inte helt oväntad anledning.
Maten är helt klart bra och köket gjorde lite extra denna gång då en i sällskapet jobbar för ett av de större vinhusen.
Själva fick vi bra kontakt med General Manager, Ignance Lecleir som tidigare jobbat på huvudstället, Daniel i NY. Bra kontakt för oss då vi har bokat middag där under oktoberlovet :-)

torsdag, september 04, 2008

En av 68 miljoner


Exempel på färdbiljett för tunnelbanan som delades ut gratis om du hade en OS-biljett


China Daily hade nyligen artikel med fakta kring tunnelbanan under OS.
Under OS (8-24 aug) så hade man mer än 70 000 tågset igång (dubbelt upp mot normalt) och transporterade mer än 68 miljoner passagerare med en punktlighet av 99,8%!

onsdag, september 03, 2008

Mer ordning och reda


Exempel på anslag utanför restaurang. A är högst betyg

Inför OS fick alla restauranger en genomgång av lokala hälsovårdsmyndigheterna och resultat ska anslås väl synligt vid ingången till restaurangen med rejäla skyltar. Ett bra initiativ och så här långt verkar deras bedömning stämma med den man själv gör.

Ett annat tecken på ordning som är mycket uppskattat om det kommer att genomföras är begränsingen av spam-SMS&MMS.
Varje dag får jag i snitt 8-10 SMS med SPAM. Rätt irriterande då det inte finns något enkelt sätt att filtrera bort dem.

Men nu har följande kommunicerats:

MIIT, SAIC jointly restrict short message and advertisement group sending companies
The Ministry of Industry and Information Technology (MIIT) says that it has teamed up with the State Administration for Industry and Commerce (SAIC) to release a provision on strengthening the management of short message and advertisement services in order to restrict short message and advertisement group sending companies; and clean up junk short messages.

För källa klicka här.