onsdag, februari 11, 2009

Dags att skaffa pass


Första försök till passfoto för Oliver Boon

Uppklädd i utomhusdräkten från farmor.
Denna gång med sockorna och mössan är rättvänd :-)


Familjen Lundgren hann även med en kopp te på Stone Boat Café


Morfar och Mormor, Stone Boat Café, feb 2009

Support/besöksteamet har denna vecka utökats med
Jeans lillebror Fred som har kommit upp från Shanghai


Idag var det dags att påbörja processen för att skaffa pass så att vi kan ta med oss Oliver ut ur landet (samt se till att han får officiellt uppehållstillstånd i Kina).

Som väntat är den svenska processen rekordbyråkratisk.

Först måste du göra en namnanmälan (I Sverige litar man inte på att föräldrarna kan ge barnet ett vettigt namn så det måste först prövas av en myndighet). Eftersom vi också har vårt personnummer i passet så får man ansöka om det i en parallell process. Dessa två steg tar normalt en månad. När de klara kan man åter besöka ambassaden, ställa sig i fotoautomaten som tar en digitalbild som skickas till Sverige och efter två veckor bör man få ett tillverkat pass tillbaka med diplomatpost. När det är klart ska man sedan gå med passet till PSB (Kinesiska polisen) som behöver 2 veckor för att utfärda visum.
Så vi får räkna med en cykel på minst 8 veckor.
Som om inte det vore nog får man inte officiellt ut ett personnummer. Istället får man intialt när barnet är fött utomlands ett samordningsnummer (4 sista sifforna är beräknade som +60 dagar mot den riktiga födelsedagen). Så när man väl kan flyga hem till Sverige med Oliver och går till skattemyndigheten i Sverige kan man slutligen få det officiella personnumret. Men då det står i passet så måste nytt pass utfärdas.
Nytt pass innebär också nytt visum och ny sväng till kinesiska polisen.

Kort sagt en extremt ineffektiv process som dessutom i dessa tider är långt ifrån koldioxid neutral.

Men men idag processen startat :-)

Inga kommentarer: