torsdag, november 05, 2009

Den haltande kolossen, intressant föredrag & bok


Göran Leijonhufvud & Agneta Enqvist senaste bok

Tillägnad Oliver Boon. Säkert lagom perspektiv att läsa denna om 10 år

Två erkända Kina-kännare, Göran & Agneta höll idag föredrag på svenska ambassaden i Kina kring senaste delen av Kinas omvandling. De gör tillbakablickar till i Görans fall 1971 och hans första år fram till nutid. Intressant att också följa bakgrunden till den aktuella 1 oktober paraden.
Inträffade 1969 (20 år), 1984 (35 år), 1999 (50 år) & 2009 (60 år).
Så inte särskilt frekvent. Detta år var som bekant Roger med i tåget (en återkoppling till varför han var med i TV-sändningen inför det kinesiska nyåret (där jag ingick i publiken) så kul att höra olika vinklingar.
Att de 200-300 miljoner stora flytande befolkningen inte alls uppmärksammades var en intressant vinkling. De ansvarar för en mycket stor del av det språng Kina gjort de senaste 20 åren men lever fortsatt under svåra förhållanden. Att individen tex bara är berättigad till sjukvård i sin hemmakommun (som besöks kanske en gång var 3:e år) är en kraftig orättvisa/snedfördelning.
Köpte en signerad version av boken och tillägnade den Oliver. Kan säkert vara nog så intressant att läsa igen om 10 år för att se vad som har hänt till Kinas 70 års dag.

Inga kommentarer: