söndag, november 15, 2009

Första hjälpen kurs, japansk variant


Kursboken

Utdrag som visar instruktion för spädbarn

Bara använda 2 fingrar är tricket

Om spädbarn sätter i halsen

Idag är det dags att besöka Shibuyas brandstation för träning i första hjälpen. Det börjar med genomgång och repetition för vuxna och därefter går vi igenom spädbarn och barn. Instruktörerna är naturligtvis japanska. Alltid bra att repetera dessa aktiviteter med jämna mellanrum. Nytt för mig var att hjärtstartare (AED) var obligatorisk del av kursen att lära sig. Dessa finns väldigt frekvent över Tokyo (varuhus, järnvägsstationer, publika byggnader mm).
Funktionen är också väldigt enkel då maskinen själv mäter EKG först för att verifiera om den behöver ge en stöt eller ej.
Hygien är naturligtvis också alltid ett stående inslag eftersom vi är i Japan. Med oss från kursen får vi en andningsmask som gör att vi kan ge konstgjord andning utan att behöva röra (hud mot hud) personen som behöver hjälp.
Instruktionen var att alltid ha denna i fickan och gärna tillsammans med plasthandskar och en större plastpåse (2o liter). Med en sådan kan du ta dig genom ett rökfyllt trapphus (3 våningar) utan att behöva andas in den livsfarliga brandröken.

Inga kommentarer: