lördag, februari 28, 2009

Oliver Boon 1 månad


En liten promenad på innergården för att fira en månad


Översta lagret på bröllopstårtan sparades

Nu har det gått 4 veckor sedan Oliver tittade ut och som alla har sagt men måste upplevas har han genomfört en permanent förändring av livet för mamma & pappa.
Det har varit en härlig tid om än med en hel del sömnbrist för föräldrarna vissa perioder.
Också väldigt tydligt att se förändringar, den procentuella tillväxten är enorm första månaden.
Idag kom Roger & Margareta på besök.
Tyvärr kunde vi inte njuta av översta lagret av bröllopstårtan som planerat. Den var sparad på hotellet och togs med av vänner till Peking vid nyår. Tyvärr visade det sig att det var för torrt i frysen här så när det skulle tas fram inför denna helg så var det bara en klump stor som en knytenäve kvar...

fredag, februari 27, 2009

Mormor åker hem


Mormor Carolyn har varit till stor hjälp

Idag var det dags för mormor Carolyn att åka tillbaka till New Jersey efter att ha varit på plats i en månad. Vi kommer alla att sakna henne men förhoppningsvis ses vi snart igen.
Nu blir det 1,5 vecka för oss själva innan farmor och farfar kommer på besök.

torsdag, februari 26, 2009

Hittade lokala marknaden runt hörnet


Entrén till lokala marknaden, 100 m från huset


Kinesisk kål för 50 öre styck, säljs direkt från lastbilsflaket

Hyffsat utbud av färsk fisk

Lokala slaktaren, vill man ha det malet så görs det medan man väntar

Köttkvarnen komplett med matningspinne

Handgjorda nudlar. Majsmjöl används för
att de inte ska klibba ihop medan de dras ut


Mormor & morfar hittade en lokal marknad med mer än 100 lokala stånd bokstavligen runt hörnet till vårt hus. Rätt tid att gå ditt är tidig morgon. Vid lunch är kommersen över och de flesta har sålt slut och stängt sina stånd för dagen.
Här finns i vanlig ordning det mesta man kan tänka sig och lite till. Genom den snabba omsättningen och relativt korta öppettiderna så fungerar hygienen acceptablt.
Följer samma logik som lokala marknader gjorde hemma innan de blev utkonkurrerade av varuhuskedjor. Jag hänger med på dagens morgontur för att lära mig favoritstånden och priserna tillsammans med vår Ayi. Mormor åker hem imorgon så det gäller att ha ta vara på tillfället.

tisdag, februari 24, 2009

Welcome to America


Besökare utanför entrén till USA sprillans nya ambassad i Peking

Kaxig avsändaradress på kuvertet med originalpappret
som indikerar medborgarskap


Idag kunde vi äntligen hämta ut passet som vi ansökte om 11 feb. Tog lite extra tid på grund av foton behövde tas om och det helgdag (President day) förra veckan.
Förutom ett amerikansk pass som måste signeras (Amerikanska pass har signaturen på separat sida i passet, inte inscannat i plasten som på våra) fick vi även ut ett tjusigt bevis Consular Report of Birth Abroad of a Citizen of the United States of America som intygar att att Oliver Boon har förvärvat detta medborgarskap genom födseln och att nödvändiga papper har visats upp för ambassaden.
Så behöver inte vara konstigare än så.
Hemma i Sverige så har byråkratin nu registrerat ärendet (diarieförts) och man sitter och funderar på om namnet ska godkännas och vilket som ska bli de temporära sista siffrorna. Det kommer nog lätt att ta resten av veckan...

Undrar ni över signaturen? Det fick bli mammas på Olivers pass med en kommentar att han inte ännu kan skriva under.

Namnsdagar blir viktigare


Bloggförfattaren & Oliver

Idag (24 feb) har Erik namnsdag i den svenska almanackan. Namnsdagar blir åter mer viktiga att hålla reda på med den nya familjemedlemmen. Oliver kan vi fira den 15 april. Översikt över svenska namnsdagar (senast ändrad 2001) finns tex på Wikipedia. Enligt denna artikel ska den uppdateras under ledning av Svenska Akademien var 15:e år.

måndag, februari 23, 2009

Arts from our Land - epilog


Vy av publiken, vi blev tilldelade tjusiga halsdukar

Publiken från annan vinkel

Roger i samband med att han tar emot utmärkelsen

Johan Clarin framför hälsning till Roger i fabriksmundering

Gratulationer från kollegor på fabriken

Fick en DVD-kopia från inspelningen av Arts from our Land. Showen var nedklippt till 1 h 40 min (inspelningen varade i 2h 13 min). De minuter vi använde innan showen med panoreringar av publiken som glatt klappar takten och applåderar visar som förväntat vara flitigt återanvända.
Får se om det stannar med denna show eller om ens applåder kommer att återanvändas även vid andra tillfällen...
I vilket fall kul att snabbspola sig igenom. Några av ordvitsarna kan också vara användbara för att träna kineiska på vid ett senare tillfälle.
Vore även intressant att få veta hur många tittare det var. Enligt Beijing Municipal Bureau of Statistics så uppgick Pekings befolkning till 17 miljoner 2008, upp med 620 000 från 2007. Detta gäller enbart registerade personer (inte den flytande befolkningen).

fredag, februari 20, 2009

Till Peking i strålande väder


Härlig vy av Mt Fuji från flygplanet

Solig morgon i Shinagawa, Tokyo

Några av komplexen mittemot Shinagawa station

Riktig landsbygd sista biten ut mot Narita flygplats

Första morgonplanet hem till Peking är punkten på programmet. Innebör att du behöver ta 7.48 tåget från Shinagawa station eftersom det tar närmare 70 min att åka direkttåg till flygplatsen. Tyvärr har man aldrig lyckats bygga något snabbtåg.
Landskapet övergår till rejäl landsbygd de sista 15-20 km innan du kommer fram till flygplatsen.
Servicen hem är lika god som på vägen ut och lyckas även få lite barnleksaker på planet att ta hem till Oliver.

Joggingkarta enligt japanskt maner


Lite olika joggingspår runt Shinagawa, Tokyo


Inplastad liten karta att hänga runt halsen

Idag var den årliga dagen när kollegors barn kunde besöka jobbet.
En ryggsäck som går upp högt över nacken så du inte slå i
bakhuvudet vid eventuellt fall var företagets present


Sista arbetsdagen för denna resa till Tokyo. Möten pågår som så ofta här fram till 18.30 på fredagkvällen så ingen möjlighet att flyga hem idag. Får istället bli första morgonplanet på lördag till Peking.
Passar på att visa några bilder på den joggingkarta som hotellet delar ut. På sedvanligt japanskt maner så är den prydligt vikt och kommer med mjukt snöre så att du ska kunna hänga den runt halsen medan du joggar längs trottoaren. Inte sett något liknande på något annat hotell i Asien.

torsdag, februari 19, 2009

Iidabashi & Kagurazaka trevlig stadsdel


Tvärgata till Kagurazaka, gott om små restauranger och ingen trafik

Kagurazaka på kvällen, enbart taxibilar längs hela gatan

Lilla nudelstället

Kinesiska degbullar (men med annat pris än hemma finns också)

Lokala slaktaren

Iidabashi station har många anslutningar

Översiktskarta över området. Kagurazaka är gatan med siffran 3

En klassiker, trött farbror (behöver inte vara särskild gammal)
somnar på pendeltåget
och får hjälp att kliva av


En av mina kollegor, Baldeesh, har bott i Tokyo i ett antal år och tipsar om hennes stadsdel, Kagurazaka (vid Iidabashi station). Så efter jobbet idag tar vi en sväng ditt. Efter 40 min med pendel och tunnelbana (vilket anses vara en kort tid i Tokyo) kommer vi fram.
Helt klart charmig stadsdel med gott om små gränder fulla med barer, restauranger och små butiker. Du hittar enkelt lokala slaktaren, tyska bagaren, franska bageriet, blomsterbutiken, snabbköpet, mängder med trevliga restauranger från små lokala ställen till en ansenlig mängd Guide Michelin restauranger.
Det här en av de tydligaste skillnaderna mellan Peking och Tokyo. Peking har vuxit enormt de senaste 20 åren och är mycket mer amerikanskt utspritt med 4-6 filiga vägar. Det finns fortfarande intressanta hutonger att cykla runt i och trevliga parker. Men inget som motsvarar myllret och gyttret i många av Tokyos gamla stadsdelar.
Med andra ord ett intressant område att bo i om man flyttar till Tokyo.

onsdag, februari 18, 2009

Snö i Peking!


Snö på vår innergård, första och antagligen
enda gången denna vinter


Snö över Hutongerna mittemot, 1 cm har
även lyckats falla på balkongräcket


Vy senare på dagen

En del snö ligger kvar även på
lördagen när pappa är tillbaka


Att det är Peking-snö råder det ingen tvekan om.
Betydande mängd svarta sotflagor...


De små lätta flingorna med snö som jag såg när jag flög till Tokyo igår kom tillbaka till Peking med besked natten efter. Första gången det snöar i Peking denna vinter och andra gången med nederbörd på en vecka efter nästan fyra månaders uppehåll.
I Tokyo var det drygt 20 grader helgen innan jag anländer men idag verkar det som en del av kylan från Kina har nått även hit. Rejält kallt för att vara en stad vid havet men klar fin hög luft!

tisdag, februari 17, 2009

Stor skillnad att flyga flagg-carrier


ANA, oändligt mycket bättre än Air China åtminstone
för rutten Peking - Tokyo


Dags för första tjänsteresan efter att Oliver har kommit till världen. Färden går som ofta under senaste halvåret till Tokyo.
Denna gång har jag valt ANA (Air Nippon Airways) och det är bara att konstatera att det är oändligt mycket bättre på alla områden:
Flygplanen, maten, servicen, möjlighet att få Emergency Exits, tillgång till Tull- och Visa-papper, mm.
När vi landar på Narita så får vi en gate omedelbart bredvid passkontrollen. Inte i andra änden av flygplatsen som är fallet med Air China.
Så det lär bli ANA även i fortsättningen på denna rutt.
För hotell i Shinagawa blir det också dags för ett byte. Tillbaka till Grand Prince Takanawa nu när det är lite mer vår i luften och det finns möjlighet att njuta av dess fina park på promenaden till jobbet varje morgon.

måndag, februari 16, 2009

Dags att göra avtryck


Mormor Carolyn och Jean i gott samarbete

Dags för ett avtryck

Färdigt resultat

En av våra baby-presenter var tavlor för att göra fot/handavtryck. Så kvällens uppgift var att prova hur väl det funkar i praktiken. Det visar sig fungera bra men ett team på 3 personer är nödvändigt för att kavla ut degen, hålla i Oliver, pressa foten och dokumentera det hela.
Det visade sig även vara en oväntat roligt aktivit som alla i teamet uppskattade.

söndag, februari 15, 2009

Tredje gången gillt på Miyun


Ännu en härlig dag på isen

Roger njuter av Rågmacka med prickig korv och en kopp te

Fika vid strandkanten. Första turen för Rogers nya ispikar

Blev ca 12,6 km på Miyun i vårsolen

Ännu en chans att njuta av isen under blå himmel. Under veckan kom årets första regn som gjort en del råkar större visar det sig men också slätat ut isen lite grann. Under dagen tilltar vinden och med den kylan. Så vårvädret verkar få ett avbrott under kommande vecka.
Med på dagens tur var endast Roger & bloggförfattaren. Roger fick även chansen att prova sina nya isdubbar och ispikar (direktimporterade från Stockholm).

fredag, februari 13, 2009

Dags för två Huang att åka hem


Mormor, morfar och morbror Fred

Oliver testar tjusig mjuk jacka med växtmån från Roger

Idag är det dags för morfar och morbror att resa hem. Morfar åker via Taiwan för att hälsa på släktningar och även ytterligare en gång diskutera vilket som bör bli Olivers kinesiska namn. Efternamnet blir naturligtvis Huang och som mellannamn så får han det som passar till 9 generationen Huang enligt en särskild ramsa som ska följa 16 generationer. Tilltalsnamnet blir sedan en något som passar in med de övriga två. Ber att få återkomma när vi har den exakta lydelsen klar.

Leverans från Sverige, regn efter 108 dagar


Oliver provar Peltor Kids, made in Sweden

En kollega kom ner med en leverans av bra och ha grejer från Sverige. En av dessa saker var Peltors hörselkåpor för barn. Funkar förhoppningsvis för både på flygresor och i samband med fyrverkerier. Första testet visade att Oliver blev väldigt lik farfar efter att han satte på sig dem :-)

Igår regnade det också för första gången på 108 dagar i Peking. Det kom 5,1 mm så rensade bort en del damm och förhoppningsvis har det även polerat upp isen på Miyun. Vi får se på söndag!

torsdag, februari 12, 2009

Peking utpräglad privatreselinje?


Lilla tornet ("bara" 44 våningar) bredvid det stora

Lite mer inzoomad bild av resterna av Mandarin Oriental Hotel

Kul SAS reklam som skapades inför öppnandet av direktlinjen Stockholm - Peking med SAS våren 2007

Tydligen går misstankarna kring vem som är skyldig för att ha eldat upp ett antal miljarder kronor när del av CCTV komplexet brann upp i måndags tillbaka till CCTV själva. Verkar vara några klantiga chefer som drog igång ett eget illegalt fyrverkeri med kommersiella pjäser (av liknande typ som användes vid OS-invigningen).

En helt annan nyhet som har kommit fram denna vecka är att SAS ska lägga ner 75 linjer för att bli mer lönsamma. Det ska ske genom att citat utpräglade "privatreselinjer" läggs ner. Tydligen anses Stockholm - Peking var en sådan.
Dystert för SAS men känns också dystert för landet Sverige om det anses finnas affärsresor till landet Kina!