måndag, oktober 04, 2010

Ta ut pengar i en bankomat? - Njet


Det finns en bankomat på plan 4 (kafeteria-planet) på vårt kontor.
Som synes är den stängd från 19.00...


Vill påstå med fog att det inte finns något land i hela världen som är så principfast som Japan. Det kan vara bra för många saker som tex att få tåg att alltid gå i tid men kan också leda till obegripliga regler och funktioner aldrig ifrågasätts.
En sådan är banksystemet som stannat på DDR Sverige nivå (70-talet). Alla reseräkningar mm betalas enbart ut till en bank SMBC och de har en bankomat på vårt kafeteria-plan. Trots att det är vårt eget privata våningsplan och som sitter bakom kortläsare så är bankomaten av okänd anledning stängd efter 19.00 varje dag. Varför annat att det är en princip kan nog ingen svara på.
Bankomaten är annars ett under av japansk mekanik och kan kommunicera på japanska, engelska och av okänd anledning portugiska(!).
Eftersom det inte går att få varken internet-bank eller transaktionsavier skickade på posten så får man istället hålla reda på detta genom en klassik bankbok. Men för att ge lite service till användaren så kan den uppdateras av bankomaten genom att den matas in i särskilt hål. Ni undrar kanske vad som händer när man har kommit till sista raden och det är dags att vända sida i bankboken? Var lugn, det detekeras automatiskt och maskinen vänder själv sida och fortsätter att skriva klart alla transaktioner.
Men som sagt att den skulle vara tillgänglig efter 19.00, glöm det!

Inga kommentarer: