lördag, augusti 30, 2008

Lång resväg...


Upphämtning vid 06.30 i en väldigt liten bil. Jämför men VW Jetta till vänster.
Det skulle senare visa sig finnas en förklaring


Landskapet utanför Yanji, böljande risfält, lite lätt
kuperat och lite morgondimma som ligger kvar


Rök- och däckbytespaus för chauffören längs vägen. Notera mängden
ved och skorstenar. Rejäl vinter i dessa trakter.


Kruxet visade sig vara 50 km grusväg under byggnad

Titt som tvätt blir det tvärstopp och skumig omväg
kring handbyggda vägtrummor


Sista biten, 20 km spikrak enkelfilig betongväg med
svensk lövskogskänsla som inramning


Delmålet, västra porten till Changbaishan, på 989 m.


Upp i ottan och knata ner till receptionen för att få tillbaka de 200 RMB jag fick deponera igår kväll. En försynt herre dyker upp med en A4 där det står Mats Lundgren skrivit så ett gott tecken. Ett mindre gott tecken blir upptäckten av fordonet för oss. En typ kinesisk krympt Nissan Micra. Roger försöker trockla sig in i passagerarstolen utan framgång och vår chaufför menar på att det nog är baksätet som gäller för oss.
Där får vi plats (liten hundkoje-känsla med knäna högt samtidigt som du sitter lågt) och efter några minuters letande hittar vi även fästena för säkerhetsbältena.
Dessa är som regel alltid gömda under dynorna då ingen använder normalt bilbälte i baksätet i Kina (ingen lag på det).
När vi drar fram bältena får både Roger och undertecknad en rejält lager med brunt finfördelat damm på våra T-shirts i en tjusig diagonal rand. Det är uppenbart att de aldrig har använts...

Nåväl färden fortsätter utan problem i böljande odlingslandskap med solrosor och ris som de främsta grödorna. Efter ett par timmar blir det paus i en by för att byta höger bak som verkar läcka luft. I nästa stad finns det naturligvis en däcksverkstad öppen som lagar däcket och vi är nu redo för sista biten. Det visar sig att drygt 50 km av vägen mellan norra och västra parkens entré är under konstant konstruktion. Det har enligt säkra källor byggts på denna väg under 3 år och det kan konstateras att den är fortfarande långt från färdig, men kanske nästa år :-)

Längtar mig tillbaka till den Toyota Land Cruiser jag åkte i under förra sommarens expediton i trakterna av Tibet.

Efter 7h är vi dock framme vid dagens viktigaste delmål, västra porten till Changbaishan. Trippmätaren på GPS:en visar på 300km sedan hotellet i Yanji.

Inga kommentarer: