måndag, augusti 04, 2008

Vad blev klart, vad blev inte som ryktet?


Skötrummen på terminal 3 blev klara i tid


CCTV-huset fick sin fasad klar i tid (strax före jul kopplades husen ihop)

Inför OS har det gått många rykten men vilka föll in?

10 000-tals träd ska planteras för att ge en grön inflygning stod att läsa i maj förra året. Oklart om detta verkligen kom på plats då det fortfarande är för disigt 9 dagar av 10 när man kommer in för landning i Peking.

Ny tunnelbana på plats, ny flygplats terminal och nytt snabbtåg till flyget blev däremot klart i tid som planerat. Ryktet att T3D bara skulle användas för OS verkar dock inte stämma. Denna terminal har fortfarande inte öppnat när man åker tåget men möjligt att den användes för VIP:ar som istället åker Limousine direkt ut på plattan.

Alla byggen ska stoppas från årsskiftet och enbart invändigt arbete tillåtet. Så blev det inte. Det grävdes och byggdes som aldrig förr fram till mitten av juli. Nu är det dock märkbart lugnt men myndigheterna har löst detta på det geniala sättet att strypa tillgångar istället för övervakning. Inreste arbetare har körts ut, alla fordon för transporter som ofta är enkla robusta lastbilar klarar inte miljökraven så står stilla och slutligen har man stängt cementfabriker som är en viktig råvara för 99% av alla byggen. Så japp staden har fått ett lugn över sig fram till 20 september som antagligen aldrig kommer att inträffa igen.

Luften. Har det väl skrivits tillräckligt om och är också topp-nyhet på CNN och BCCvarje dag verkar det som. Kineser på ledande positioner är i nio fall av tio utbildade ingenjörer och ur ett strikt ingenjörsperspektiv så är luften mätt som API (Air Pollution Index) fantastisk. Det alla pratar om är dock "smoggen"/"diset" som ligger över stan. Detta är dock något som man får räkna med under perioden 15 juni till 15 aug och har varit så de 4 somrar jag tillbringat i Kina.
Hade man lagt OS i slutet av augusti till början av september så hade problemet varit löst men fåfängan att ha öppningen den 8 aug kl 08.08 på kvällen blev för stor.
I september är det Paraolympics. Jag lovar att vi har blå himmel åtmistone 9 dagar av 10 under detta evenemang.

Internet ska bli fritt. Naturligtvis blev det inte så. Men vissa siter som tex blogspot har varit öppna senaste månaden men mycket annat är fortsatt filtrerat. Men alla som vill kan enkelt använda VPN-tjänster, SSH-tunnlar mm. vilket har fungerat under mina 4 år och lär fungera även i framtiden. Internet går inte att stoppa.

OS-biljetter. Varit lättare att få tag på en förväntat. Ska se första grenen (Beach Volleyboll) nu på söndag.

Inga kommentarer: