lördag, juni 10, 2006

Emei Shan, vilket berg!


Färdspår som tydligt visar hur man får åka runt berget
för att ta sig upp, till toppen på knappa 3100 m


Emeis äldsta tempel i original, Wannian Si (long life monastery)

Inne i templet finns denna ofantliga bronsstaty, daterad
till 980 e. Kr och anses väga 62 000 kg!


Detalj av de hundratals små buddhorna längs väggarna

På toppen av Emei shan finns denna helt ofattbara staty (nyuppförd)

Utsikt från drygt 3000m höjd över böljande landskap

Only in China, 30 kineser flyttar säkert 1 ton tung del
av offeraltare med tusenåriga metoder


Ib testar bärstol ner för berget, ser bekvämt ut

Finns gott om apor längs med vägen upp till toppen av Emei

Vacknar utvilad på det utmärkta hotellet i grönskan. Förstår varför Kuomintang gärna höll sig här under sin tid vid makten. Riktigt mysigt och fantastiskt Spa inom promenadavstånd.
Emei shan är annars känt för att vara ett av fyra heliga buddistberg. De övriga tre är Putuo shan, Wutai shan och Jinhua shan.

Vi börjar med att ta bussen ner ca 100 höjdmeter byn vid foten på berget där vi byter till buss upp till första kabinbanan. Emei är riktigt stort turistmål även bland kineser så så gott om äldre damer och herrar som gör oss sällskap.

Kabinbanan tar oss upp till äldsta kvarvarande templet i original, Wannian Si där du ska gnugga den gigantiska elefantens bakben för god tur.

Ib, Roger och undertecknad slår även till på varsin handsnidad käpp som kommer väl till pass för kommande stigningar. Efter kabinbanan ner igen och kort lunchstopp tar vi bussen upp till nästa stopp. Härifrån är det några 100 höjdmeters klättring upp till sista kabinbanan som lyfter oss upp till toppen på drygt 3000 m.
Vi har vädret med oss så blir otrolig utsikt över böljande landskap och perfekt temperatur för shorts och t-shirt. Toppen är annars otroligt kommersiell med nya större byggnader under konstruktion för att kunna ta emot alla besökare. Den gigantstiska buddhan på en elefant i guldfärg tar dock priset.

Efter att ha tagit sig ner med kabinbana, buss, byte till lokal buss och ca 2h på skumpiga vägar kommer vi fram till central Chengdu vid 20.30-tiden på kvällen.

Här är det fin-hotell som gäller (familjen Greens princip) och efter en snabbdusch är det dags att dra på sig fotbollströjan för middag (Sichuan hot pot) med Caroline och Roger.
Grymt starkt men god mat och därefter får vi vägvisning till bardistrikt för att kunna se matchen som drar igång vid midnatt lokal tid.
Ingen höjdare och rätt dåligt drag för en lördag kväll i Chengdu får man nog säga.
Bara att ge sig hem för 4h sömn...

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: