lördag, juni 03, 2006

Mot Qinghai-sjön i gamla tibetspår


Inte en traktor inom synhåll. Enkla arbetsredskap gäller
fortfarande på åkerplättarna längs dalgången upp mot Qinghai-sjön.


Nomadfolk driver jakarna upp till nya betesmarker.

Måsar, skarvar och gäss är de dominerande flyttfåglarna här.
För att komma hit och iväg behöver några av dem flyga över Himalaya...


Liten udde utanför Bird Island, man förstår varför Qinghai-sjön
kallas hav (den har en omkrets på drygt 35 mil).

Gruppfoto med större delen av gruppen.

Så avkopplande att ligga på en kulle på 3200m i gräset och andas ren luft.

Gott om barn som ville vara med på foto i orten där vi övernattade.

Skymningsljus över Qinghai lake, 3200m över havet.

Efter frukost bär det iväg ca 150 km västerut mot Qinghai-sjön. (Qing för blått, hai för hav och det är också sjön som givit namn till hela provinsen). Sjön ligger på knappt 3200 m och är en saltvattensjö. På vägen passerar vi idrottsanläggningar som används av Kinas atleter för höghöjdsträning.
Till slut når vi västra delen av sjön varifrån du kan åka ut till Bird Island (Niao Dao), som inte längre är en ö utan en halvö. Sista biten ut är avspärrad och får endast trafikeras med förvuxna golfbilar som går på batteri och kör oss till de olika besökplatserna.
Som mest är det över 100 000 fåglar som häckar här under maj och juni. Vår lokala guide är noga med att påpeka att det inte finns någon fågelinfluensa här. Gott om arbetskraft finns det som alltid i Kina och vi noterar att en kille enbart har som uppgift att gå runt och spruta klorin-vatten runt våra fotspår vid en av utkikspunkterna...

Vi forsätter sedan motsols runt sjön till enda större orten, Heimahe, som också följaktligen har det enda hotellet. Här gäller ånyo att det är en finess att det finns centralvärme och efter solnedgång blir det precis som i inre mongoliet, på något magiskt sätt börjar det direkt blåsa samtidigt som temperaturen faller drastiskt.
Dock är det härligt klart och fint med halvmåne och stjärnor som lyser med full kraft ner mot dig när du sitter och tar en öl på piren vid 22-tiden på kvällen och som sagt på 3200 m höjd med utsikt över ett hav!

Inga kommentarer: