fredag, januari 18, 2008

Från ishavet till ishotellet


Bäcken vid Abisko i vinterljus strax efter 12.00 på dagen

0 m över havet, fjord med Narvik bakom berget.
Solen har just gått ner, kl 13.40


Jean i isbaren, ishotellet jan 2008

Mats i isbaren, ishotellet jan 2008

Övernattning i sovsäck

Rum på ishotellet, á 2800 kr per natt (n'ice price)

Efter att ha sovit gott på hotell Ferrum inne i Kiruna bär det iväg västerut. Narvik ligger knappt 18 mil bort och är dagens första delmål. På vägen blir det ett stopp vid Abisko som sover gott i vintersömn (stationen öppnar inte innan 15 februari). Efter att ha sett solen försvinna bakom bergen vid Riksgränsen strax efter 13.30 så bär det brant ner till ishavet. Vattnet i fjorden gör skäl för namnet, det är verkligen iskallt. Narvik är en liten by som ser betydligt större ut än de 18 000 invånare som bor där tack vara att de flesta bor i villor längs bergssidorna.
Ute i fjorden ligger ett lastfartyg och väntar medan ett annat lastas med järnmalm från Kiruna. Efter att ha lyckats få tag på lite mat i stans Coop-butik (går oväntat att betala med Visa) bär det iväg tillbaka till Sverige och direkt vidare till Jukkasjärvi.
Checkar in på ishotellet och tar en sväng genom de olika rummen. Imponerande kreativitet i flertalet av sviterna men naturligtvis sover du inte bättre där än i de vanliga rummen (där vi bor). Just nu är det lite lågsäsong och det märks att på restaurangen så är köket och personalen inte intrimmad. 55 min för att få in Kalix löjrom som förrätt imponerar inte direkt...
Efter maten blir det spark-race längs huvudgatan ner till kyrkan, kul!

Inga kommentarer: