söndag, januari 13, 2008

Strålande isar på Miyun-reservoaren


Mats & Roger på spegelblank is, Miyun, N Peking, Kina

Spegelblank är som sagt bästa beskrivningen

Roger med del av kinesiska muren i bakgrunden

Fika vid strandkanten, Fredrik & Roger

Kinesisk flakmoppe, arbetsfordon nummer 1 på landsbygden

Isramp för att lasta isblocken på lastbil

Isblock redo att sågas ut i förgrunden. Rännan för vidare
transport och rampen i bakgrunden


Isblock sågas ut ur isen med vedkaps-klinga

Strålande Hot Pot på Yourtown

Dags för söndagsutflykt. Idag bär det iväg nordväst till Miyun-reservoaren. Jag har inte varit i dessa trakter sedan sommarstuga-projekt letandet i juni.
När vi kommer fram visar det sig vara strålande is i vikarna och öppet vatten längre ut. Miyun-reservoaren är Pekings största dricksvatten-täkt så större delen av sjön omgärdas av rejält staket. Kina är dock alltid Kina och mot lite ersättning så erbjuder en kille som står på rastplatsen att ta oss på den närbelägna militärförläggningen.
När vi väl kommit ner till isen (som är fantastisk) och han ser att vi tänker åka skridsko på den så blir det dock kaos. Nej, du kan inte åka här. Det är alltför farligt. Du skrämmer fisken osv. Vi inser att det inte kommer att gå att komma vidare så fortsätter norr ut för att hitta en ny vik.
Efter ca 3 km kommer vi till en liten by där det går att ta sig ut till sjön utan staket. Det visar sig att lokalbor använder viken för att fiska (med små torpeder för att dra linan under isen) och sågar isblock ur isen.
Som vanligt är det dock inga som åker skridsko på isen och vi får viken helt för oss själva. Strålande sol, glansis och en snabbt avtagande vind gör det till Kinas bästa skridskotur så här långt!
Efter denna härliga isupplevelse blir det en nostalgi-tripp igenom genom att köra motsols över bergen tillbaka till Huairou och sedan mot Peking igen på Jingchen-express.
Hot Pot på Yourtown, blir en perfekt middag att avsluta dagen med.

Inga kommentarer: