söndag, januari 20, 2008

Jag kommer aldrig att tröttna på renkött


Jean framför Kiruna Kyrka, strax efter 12.00 på dagen...

Rengärde strax utanför Jukkasjärvi, 14.45 på eftermiddagen

Nils-Erik, Jean & drag-renen

Matlagning på öppen eld i kåtan

Nils-Erik lagar mat i lappdräkt

Efter att ha blivit väckt med ett glas varm lingondricka på morgonen så är det dags att lämna tillbaka sovsäckar och gå upp till restaurangen för frukost. Hittar trevligt nog messmör bland alternativen, också en favorit i repris.
Tar en sväng in till Kiruna för att se om något är söndagsöppet (det är det naturligvis inte) men får i alla fall se kyrkan i vinterskrud.
Eftermiddagen innehåller ett pass av Raidú.
Visar sig något oväntat bli en privattur vilket gör det hela klart roligare. Nils-Erik är vår mycket duktiga värd och han tycker att jobbet passar perfekt 6 månaders jobb för Nils Nutti och sedan 6 månader med egna renarna (Inklusive renmärkning i maj & älgjakt i september).
Turen är klassad som ekoturism och innehåller moment som att åka släde bakom ren på en 550 m slinga, mata renar med pellets, kasta lasso för att fånga ren och äta nystekt renkött i tunnbröd. Nils-Erik utlovar också att han aldrig kommer att tröttna på renkött, själv är jag inte riktigt lika säker med helt klart är det som serveras här bland det bästa jag ätit.
Efter att ha åkt på skoterkälke tillbaka till ishotellet så är det dags för en snabb dusch innan det blir att flyga hela vägen tillbaka till Peking (30 min mellanlandning på Arlanda för planbyte).
Lappland var fint men det är otroligt mörkt i januari. Man förstår att Ishotellet lockar med n'ice price under mitten på januari, endast 2800kr/natt för ett dubbelrum...

Inga kommentarer: