onsdag, januari 02, 2008

Killing Fields, S-21, Tempel, Palats & FCC

Sista dagen på semestern. Dags att beta av några klassiska platser inom Phnom Penh.
Först ut är taxi-resa till Killing fields som ligger en bit söder om staden. Ursprungligen platsen för en kinesisk kyrkogård men kommer under Pol Pot-regimen att bli stället för avrättning av fångar från bland annat S-21.
Stället har fått en minnes-stupa som innehåller benrester under senare år men fortfarande saknas mycket vad det gäller kvalitativ och korrekt information på engelska. Märks att Kambodjas ekonomi fortfarande lever ett törnrosa-liv.
Nästa stopp på vägen mot stan blir S-21 som är skolan som konverterades till tortyr-anstalt/fängelse under Pol Pot-åren. Dåvarande regimen detaljerade med stor noggrannhet vad de gjorde så det finns foton och vittnesmål från alla fångar.
Efter dessa tänkvärda men dystra stopp bör det vidare till Nationalmuseum som byggdes av fransmännen under tidigt 1900-tal. Bristen på medel är även här uppenbar. Hela museet stod övergivet under Pol Pot-tiden och efterföljande invasion från Vietnam. Det som är i bäst skick är utställningsobjekt som varit utlånade ett år till Tyskland och nu har kommit tillbaka i fina boxar från Schenker.
Sista turist-stopp för dagen blir det kungliga palatset. Inte oväntat stora likheter med Laos (Luang Prabang) och Thailand (Bangkok). Även här kan man dock tydligt se bristen på medel för att underhålla alla byggnader och inredning.
En fläkt av svunna tider når dig dock när du ser en byggnad som tillhört Frankrikes världsutställning i Panama och som sedan hamnade i Phnom Penh som en gåva till kungen.
Mest imponerande är enligt min uppfattning Silver Pagoda-byggnaden där hela golvet är täckt av plattor ca 15x15 cm av rent silver med graverat mönster.
Utmattad av dessa turistaktiviteter tar vi bilen ett par kvarter bort till strandpromenaden och besöker FCC för en välbehövlig pizza från deras vedugn.
För Nils & undertecknad är det sedan dags för den långa kvällen/natten tillbaka till Peking via Bangkok.

Kambodja-trippen kan sammanfattas som:
  • Bra väder med lagom stark sol och inget regn
  • Maten når inte nivån i angränsande länder inklusive Kina
  • Vinet från Frankrike är gott och billigt (jämfört med Kina)
  • Landskapet är förvånasvärt platt (de delar vi såg)
  • Oväntat mycket turister (inte samma charm som tex Laos eller södra Vietnam)
  • Tempelområdet runt Ankor är större än man kan föreställa innan varit där
  • Båtfolket strax söder on Siem Reap är sevärt
  • Massage är OK men annorlunda jämfört med Kina
  • Hela landet är fortfarande långt efter resten av Sydostasien
  • Rekommenderar att flyga mellan Siem Reap & Phnom Penh (landskapet inte så sevärt)
  • 590 km var lagom långt att resa med bil/buss/båt/tuk-tuk/till fots

Inga kommentarer: