torsdag, januari 31, 2008

That is so mainlanders


Loungen på JW Marriot, Pacific Place, avkopplande hotell
som dock kostar därefter (även med avtalspriser)


Mycket intressant att följa ett par dagar av consumer research/focus groups. Möjligheten att följa diskussioner och resonemang bakom en spegelvägg var mer givande än jag hade trott på förhand. Också intressant att se skillnader mellan grupper med enbart män jämfört med kvinnor.
Uttryck som "den färgen gör att min hy ser mer gul ut" eller "den där färgen är so mainlanders" visar att det fortfarande finns klara skillnader i smak/stil mellan gamla kronkolonin och Kina.

onsdag, januari 30, 2008

Nikon HK, lysande service


En död pixel av drygt
10 miljoner på min D200 sensor


En annan fördel med Hong Kong är snabb och korrekt service och på ett språk som båda kan förstå. Upptäckte när jag var i Kambodja och fotade soluppgång över Ankor Wat att det fanns en liten stjärna på några bilder som inte borde finnas där. Efter att ha gått igenom alla foton lite mer noggrant kunde jag konstatera att den fanns på alla bilder. Med andra ord hade jag fått min första döda pixel på sensorn sedan inköpet. Relativt enkelt att rätta till på datorn men trots allt irriterande. Efter lite koll på nätet så visade sig dock att alla sensorer har några döda pixlar redan från leverans men de är bortmaskade av kamerans programvara i samband med leverans.
Döda pixlar efter att kameran har lämnat kalibrering i fabrik kan den naurligtvis inte hantera direkt. Så utnyttjar lunchen för att åka till deras service center i Hong Kong. Det tar dem 5 min att identifiera vilken pixel som är död och de fixar problemet på ett par timmar.
Kommer tillbaka på eftermiddagen och får tillbaka en kamera utan irriterande vit prick, rengjord sensor och nytt gummigrepp på 18-200mm/VR-linsen. Allt utan att det kostar ett öre, snacka om service. Nikon HK visar sig också sälja till rimliga priser prylar som har en förmåga att försvinna som tex motljusskyddet till nyss nämnda lins för 85 HK$.

tisdag, januari 29, 2008

Flyter genom kön in till ett kallt Hong Kong


HKIA Frequent Visitor Card är ruskigt effektivt

Dags för en kort sväng till Hong Kong för två intensiva arbetsdagar med consumer research.
Denna gång kan jag äntligen använda mitt HKIA-kort som jag skaffade i höstas. Otroligt smidigt sätt att bli av med kön till passkontrollen vid både in- och utresa. Kortet är möjligt för alla att skaffa som besökt Hong Kong minst 3 gånger under ett kalenderår och är gratis. Mao inget LFV-mygel som hemma i Sverige. Senare i år ska de som har kortet förhoppningsvis helt kunna slippa stämplar i pass och använda den nya e-kanalen för passering.

Vädret i Hong Kong är relativt svalt med temperaturer strax under 15 grader men fortfarande avsevärt bättre än det kaos som pågår bara några mil norrut i angränsande Guangzhou där 300 000 passagerare just nu är strandade på järnvägsstationen på grund av is/snö-ovädret som dragit in över södra Kina.

lördag, januari 26, 2008

Rekordstora åkytor på Miyun


Dagens Miyun-tur, 13,3 km på 2 dm tjock is

Nils provar en råk-övergång

14 dagar med runt -8 har skapat rejäl istillväxt

Is-skördemännen har flyttat till ny plats i viken.
Här ristar de linjer att såga efter. Sågen i bakgrunden


Ny lastramp och liten lastbil redo att hämta is

Peking har haft rejäl vinter med närmare 10 minusgrader på nätterna de senaste 14 dagarna. Til detta har vi den alltid närvarande vinden som ytterligare ökar köldfaktorn. Idag var det dock ca en plusgrad på dagen, strålande sol och lite vind. Med andra ord ett utmärkt tillfälle att göra ett återbesök vid Miyun.
Killarna som sågar is fanns kvar men har flyttat till nytt område på norra delen av viken (där det var för tunnt för 2 veckor sedan att såga isblock). Isen är nu runt 2 dm över hela åkområdet och det är inga problem att leta sig ut ur viken denna gång. Vi svänger runt udden och drar söderut. Härligt att vara helt ensamma på isen. Några tyliga råkar finns och isen har också börjat spricka av sin egen tyngd.
Vi tar en fika vid strandkanten och njuter av solen som värmer gott. Dagens totala tur blir 13,3 km vilket är nytt långfärdsskridsko rekord för min del i Kina.

onsdag, januari 23, 2008

Park Avenue, variant G, nästa steg?


Principskiss för lägenhet typ G, med balkong i söderläge


Efter ett antal besök, förhandlingar och diskussioner så verkar det nu som en lägenhet av typ G i Park Avenue kommer att bli nästa anhalt i boendet i Peking. Efter 3 år i Palm Springs är det dags för något nytt. Bättre kök som är mer integrerat med lägenheten, ett extra sovrum och balkong står på plussidan. Inget fönster i badrummet står på minussidan.
Planen är att flytta in till 1 mars och den muntliga förhandlingen är klar. Att få allt skriftligt på plats tar dock av erfarenhet längre tid än man kan tro. Att det finns paragrafer som inkluderar vad hyresvärden ska betala om han hyr ut lägenheten till någon annan efter att man har skrivit kontrakt men ännu inte flyttat in visar hur komplicerad denna marknad är...

tisdag, januari 22, 2008

Moma, lite för hett för att funka är mitt tips


Moma är ett område som i vanlig kinesisk ordning snyltar namnet från en amerikansk förebild. Första etappen har funnits i några år men nu byggs det extremt spektakulärt med glasgångar som förbinder husen på typ 25 våningen. Denna nya del anses ha Pekings bästa läge ur kommunikationssynpunkt där den ligger vid anslutningen till Airport Express (motorväg), nya snabbtåget till flygplatsen och Pekings svar på T-centralen (fast naturligtvis mycket större). Vad det talas betydligt mindre om är att det inte finns några grönområden i närheten och du är helt inringad av bullriga kommunikationsleder. Trots detta så satsar man aggressivt på att få runt 60 000 RMB/kvm. Då ska ni veta att detta är till skillnad från i Sverige bruttokvadrat och inte nettokvadrat. Omräknat till svenska priser så har Peking i detta område gått om Stockholm men sedan området lanserades så har det blivit skakigt på börsen och detta märks även i Kina. Ska bli intressant att se vad de landar på i slutändan. Att stället inte heller blir klart förrän efter OS kan knappast vara gynnsamt...

måndag, januari 21, 2008

Med en diskret skylt går det bra...


Ny skylt från jan 2008

Gammal skylt från mars 2005

Efter att vårt kontor helt saknat skyltar i mer än ett halvår så har det nu plötsligt som en försenad julklapp kommit upp en skylt på taket. Detta är särskilt uppskattat av våra besökare :-)
Som synes är den nya skylten betydligt mer diskret och det finns numera goda möjligheter att den kommer att överleva OS.

Tillbaka i kylan med brunost


Träkåta, Jukkasjärvi, mitten av jan 2008

458 km med bil, spark, skoter och renkälke

Kortsemestern är över. Trevligt att göra ett återbesök i vinterlandet norr om polcirkeln (inte varit där sedan jan 2005). Kan konstaterats att Norge är sig likt (omöjligt att hitta restaurang eller färsk fisk på en lördag, det är ju helg samt vägnät som inte skulle platsa i Kina) medan annat är sig olikt (Ishotellet har vuxit enormt på 3 år. Mycket till det bättre men numera extremt kommersiellt och helt inriktat på utländska besökare).
Totalt blev det runt 46 mils lokal transport med mycket skiftande transportmedel. Roligast var att åter få köra Spark.
Med i bagaget till Peking denna gång var brunost från Norge. Finns ännu inte med samma variation som på Coop i Narvik på IKEA här i Peking.
Myndigheterna hälsade dessutom extra välkommen tillbaka med att eventuellt ha slopat hälso/temperaturkollen på flygplatsen. Inga blanketter att fylla i och vid den bemannade stationen så viftades du bara förbi. Förhoppningsvis här för att stanna.

söndag, januari 20, 2008

Jag kommer aldrig att tröttna på renkött


Jean framför Kiruna Kyrka, strax efter 12.00 på dagen...

Rengärde strax utanför Jukkasjärvi, 14.45 på eftermiddagen

Nils-Erik, Jean & drag-renen

Matlagning på öppen eld i kåtan

Nils-Erik lagar mat i lappdräkt

Efter att ha blivit väckt med ett glas varm lingondricka på morgonen så är det dags att lämna tillbaka sovsäckar och gå upp till restaurangen för frukost. Hittar trevligt nog messmör bland alternativen, också en favorit i repris.
Tar en sväng in till Kiruna för att se om något är söndagsöppet (det är det naturligvis inte) men får i alla fall se kyrkan i vinterskrud.
Eftermiddagen innehåller ett pass av Raidú.
Visar sig något oväntat bli en privattur vilket gör det hela klart roligare. Nils-Erik är vår mycket duktiga värd och han tycker att jobbet passar perfekt 6 månaders jobb för Nils Nutti och sedan 6 månader med egna renarna (Inklusive renmärkning i maj & älgjakt i september).
Turen är klassad som ekoturism och innehåller moment som att åka släde bakom ren på en 550 m slinga, mata renar med pellets, kasta lasso för att fånga ren och äta nystekt renkött i tunnbröd. Nils-Erik utlovar också att han aldrig kommer att tröttna på renkött, själv är jag inte riktigt lika säker med helt klart är det som serveras här bland det bästa jag ätit.
Efter att ha åkt på skoterkälke tillbaka till ishotellet så är det dags för en snabb dusch innan det blir att flyga hela vägen tillbaka till Peking (30 min mellanlandning på Arlanda för planbyte).
Lappland var fint men det är otroligt mörkt i januari. Man förstår att Ishotellet lockar med n'ice price under mitten på januari, endast 2800kr/natt för ett dubbelrum...

fredag, januari 18, 2008

Från ishavet till ishotellet


Bäcken vid Abisko i vinterljus strax efter 12.00 på dagen

0 m över havet, fjord med Narvik bakom berget.
Solen har just gått ner, kl 13.40


Jean i isbaren, ishotellet jan 2008

Mats i isbaren, ishotellet jan 2008

Övernattning i sovsäck

Rum på ishotellet, á 2800 kr per natt (n'ice price)

Efter att ha sovit gott på hotell Ferrum inne i Kiruna bär det iväg västerut. Narvik ligger knappt 18 mil bort och är dagens första delmål. På vägen blir det ett stopp vid Abisko som sover gott i vintersömn (stationen öppnar inte innan 15 februari). Efter att ha sett solen försvinna bakom bergen vid Riksgränsen strax efter 13.30 så bär det brant ner till ishavet. Vattnet i fjorden gör skäl för namnet, det är verkligen iskallt. Narvik är en liten by som ser betydligt större ut än de 18 000 invånare som bor där tack vara att de flesta bor i villor längs bergssidorna.
Ute i fjorden ligger ett lastfartyg och väntar medan ett annat lastas med järnmalm från Kiruna. Efter att ha lyckats få tag på lite mat i stans Coop-butik (går oväntat att betala med Visa) bär det iväg tillbaka till Sverige och direkt vidare till Jukkasjärvi.
Checkar in på ishotellet och tar en sväng genom de olika rummen. Imponerande kreativitet i flertalet av sviterna men naturligtvis sover du inte bättre där än i de vanliga rummen (där vi bor). Just nu är det lite lågsäsong och det märks att på restaurangen så är köket och personalen inte intrimmad. 55 min för att få in Kalix löjrom som förrätt imponerar inte direkt...
Efter maten blir det spark-race längs huvudgatan ner till kyrkan, kul!

Livet på landet


Ingvar & Jean utanför lilla stugan

Stort utbud av fågelautomater framför utegranen

Fotovisning i soffan

Tåget till Himmeta under gårdagen. Vaknar upp idag till lätt duggregn. Luften dock frisk och tempot är härligt avkopplande. Kakelugnen värmer skönt efter promenaden (inspirationen till sommarstugan i Peking kommer tillbaka). Efter prinesstårta bär det åter av till Stockholm och nattflyget till Kiruna.

torsdag, januari 17, 2008

Vårväder mitt i vintern, Stockholm 2008


Nybroviken, mitten av januari 2008

Dramaten, mitten av januari 2008

Ses inte så ofta; massiv rivning i Stockholms centrum.
Ger lite Peking vibbar


Dags för en kort lång-weekend i Sverige. Åker från kylan i Peking till värmen i Sverige. Stockholm har vårväder med flera plusgrader, öppet vatten, blå himmel och vårblåst.
Efter en snabb sväng genom stan blir det tåget till Himmeta för att fira av fars födelsedag på fredagen. Som vanligt slås man av hur lugnt och fridfullt Stockholm är jämfört med Peking. Denna gång finns det dock anledning att höja på ögonbrynen då rivningen av gamla postterminalen ger lite känsla av Peking. Damm, järnbalkar som kapas med skärbrännare, grävskopor som tuggar i sig fasaden, mm.

söndag, januari 13, 2008

Strålande isar på Miyun-reservoaren


Mats & Roger på spegelblank is, Miyun, N Peking, Kina

Spegelblank är som sagt bästa beskrivningen

Roger med del av kinesiska muren i bakgrunden

Fika vid strandkanten, Fredrik & Roger

Kinesisk flakmoppe, arbetsfordon nummer 1 på landsbygden

Isramp för att lasta isblocken på lastbil

Isblock redo att sågas ut i förgrunden. Rännan för vidare
transport och rampen i bakgrunden


Isblock sågas ut ur isen med vedkaps-klinga

Strålande Hot Pot på Yourtown

Dags för söndagsutflykt. Idag bär det iväg nordväst till Miyun-reservoaren. Jag har inte varit i dessa trakter sedan sommarstuga-projekt letandet i juni.
När vi kommer fram visar det sig vara strålande is i vikarna och öppet vatten längre ut. Miyun-reservoaren är Pekings största dricksvatten-täkt så större delen av sjön omgärdas av rejält staket. Kina är dock alltid Kina och mot lite ersättning så erbjuder en kille som står på rastplatsen att ta oss på den närbelägna militärförläggningen.
När vi väl kommit ner till isen (som är fantastisk) och han ser att vi tänker åka skridsko på den så blir det dock kaos. Nej, du kan inte åka här. Det är alltför farligt. Du skrämmer fisken osv. Vi inser att det inte kommer att gå att komma vidare så fortsätter norr ut för att hitta en ny vik.
Efter ca 3 km kommer vi till en liten by där det går att ta sig ut till sjön utan staket. Det visar sig att lokalbor använder viken för att fiska (med små torpeder för att dra linan under isen) och sågar isblock ur isen.
Som vanligt är det dock inga som åker skridsko på isen och vi får viken helt för oss själva. Strålande sol, glansis och en snabbt avtagande vind gör det till Kinas bästa skridskotur så här långt!
Efter denna härliga isupplevelse blir det en nostalgi-tripp igenom genom att köra motsols över bergen tillbaka till Huairou och sedan mot Peking igen på Jingchen-express.
Hot Pot på Yourtown, blir en perfekt middag att avsluta dagen med.

fredag, januari 11, 2008

Park Avenue, möjligt alternativ?


Utsikt norrut från C-lägenhetskonfiguration

Utsikt söderut från C-lägenhetskonfiguration

Lägenhetkonfiguration D har osannolikt långa korridorer...

Något oväntat saknar flertalet av köken en riktig ugn som standard

Lägenhetsjakten går vidare. Idag har fokus legat på grannområdet, Park Avenue. De var fortfarande under byggnad när jag flyttade hit 2005 men har nu blivit färdigt. Med färdigt menar jag inte färdigbyggt. Det går fort men sedan ska saker som gräsmattor, träd, gym, butiker mm. komma på plats. Det har nu skett och Park Avenue har med andra ord blivit hett som område.
Stället har dock tyvärr i likhet med andra områden helt godtyckliga hyresvärdar, som inför sina helt egna villkor kring hur hyror ska betalas, säljer lägenheten medan du hyr den, är ruskigt svåra att få tag på, jobbar med flera mäklare parallellt, mm.

söndag, januari 06, 2008

Dags för Ib att dra vidare


Jörn & Ib på Ibs avtackningsmiddag

Idag var det avtackningsmiddag för min kollega Ib som nu ger sig iväg österut till San Francisco med sin familj. I sedvanlig ordning har sekreterarna arbetat länge med förberedelser inklusive ambitiösa bildspel. Kvällens nya variant var att det var improviserad talk-show med Ib som programvärd. Vad som alltid fascinerar mig med dessa avtackningsmiddagar är hur många som ansluter av mina kinesiska kollegor (i det närmaste mangrant) och hur fort de försvinner (inom 1h är maten slut och festen slut).

Premiär för årets skridskosäsong

Fredrik & Mats på strålande kärnis, Minggravarna, Peking
Fredrik tar på sig klassiska långfärdsskridskor
Efter 30 m av skräpis närmast land så väntar spegelblank kärnis!
Mats & Jean fikar vid nordvästra strandkanten
Fredrik testar den fantastiska kärnisen

Bitvis lite blåsigt men annars en utmärkt dag för frisk luft ute på isarna. Fredrik E SMS:ar förslag om skridskotur under lördagkvällen och erbjuder även bil så bara att haka på.
Då det är årets första tur så åker vi till säkert ställe, Reservoaren vid Minggravarna. I år har den frusit något senare så snöfallet som kom i mellandagarna har inte hamnat på isen utan istället hjälpt till att frysa den. Helt perfekt spegelblank is på ca 6-8 cm på norra delen av reservoaren. Sedan förra året så har det grävts en vallgrav runt norra delen av sjön för att stoppa okynnesåkning med fordon. Vidare har det byggs ett center för skärmflygning och ultralätta plan vid östra kanten. Komplett med hangarer och startfält.
Turen blir drygt 5 km och den obligatoriska fikan tas på nordvästra strandkanten. Varm choklad värmd i Jetboil (smidigt) och fullkornsmackor med rökt lax.

lördag, januari 05, 2008

OS lotteri del 2 har startat, resultat okänt


Svensk flagga med annorlunda färgsättning, blått är närmast
att beskriva som lila. Standpromenaden, Phnom Penh, Kambodja, jan 2008.

Ansökningstiden för andra etappen av OS-biljett-lotteriet är nu avslutad (30 dec).
För egen del så hoppas jag på semifinal i fotboll (herrar) på Worker's Stadium och Beach Volleyball (damer) i Chaoyang Park. I vanlig ordning är det lite svårt att förstå hur lotteriet kommer att gå till. På hemsidan står det att "all applications being processed". 

Dock finns det efter detta lotteri ytterligare en chans (del 3) som startar i april 2008.