onsdag, mars 18, 2009

Boendeformer i Tokyo, intressant inblick


Utsikt från ett sovrumsfönster, typiskt Tokyo bostadsområde
med ett myller av små hus, tätt, tätt, tätt


En del små hus har trägolv och vita väggar (fönster är alltid en glas)

Trädgården kan vara väldigt smal på vissa hus

Typiskt japanskt badrum saknar toalett men
har dusch och badkar sida vid sida


Typisk japansk toalett saknar handfat men har toasits med
värme och vattenstråle. Tvätta händerna gör över toatanken


Försök att göra västerländsk variant.
Oklart var inspirationen till egen urinoar kommer ifrån


Bardisken i hallen vid entrén och kakel
på väggarna. Tja vad säger man...


En vy av Olympia-parken som byggdes för sommar-OS 1964

Bilar med en oljedroppe på innebär att det
sitter en äldre individ bakom ratten


I samband med denna tjänsteresa till Tokyo gavs det även möjlighet att ta en närmare titt på bostadsmarknaden. Intressant att åka genom de olika stadsdelarna och titta på olika objekt. Fokus denna gång är att hitta små hus eller parhus på runt 120-160 kvadratmeter. Blev tillfälle till många intressanta inblickar i olika stilar.

Ett hus främst inriktat till västerlänningar har normalt mer än en toalett och badrummet i anslutning till sovrummen. Normalt finns även detaljer som tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, kyl/frys, spis och ugn på plats.

Ett hus främst inriktat till japaner har normalt toalett separat och oftast utan separat handfat. Duschen är alltid fristående från badkaret då först ska duscha dig ren och sedan använder alla familjemedlemmar badkaret i tur och ordning med samma vatten...
All utrustning saknas normalt förutom gashäll. Den förväntas hyresgäst flytta med från hus till hus (notera att Japan är 110v land).
Vidare har ett hus med japaner som primära hyresgäster i regel heltäckningsmattor på hela övervåningen (dock inte i badrummen som engelsmän).

Hyrorna är sannslösa vilket gör att man bor trångt och marken oftast till min 90% utnyttjas för huset. Men var givande att få sig en inblick och om det blir aktuellt i framtiden så har jag nu en bra bild av som erbjuds och vilka kompromisser som måste ske.

Inga kommentarer: