En liten berättelse om 4 år i Peking och hur vardagen på plats kan gestalta sig. Samt en sväng till Tokyo, en sommar i Europa & Nordamerika, ett längre äventyr i Singapore och en flytt till Kalifornien.
fredag, mars 13, 2009
Matlagning i en Hutong
Samling på kända Hutong-gatan, Nan Luo Gu Xiang
Glid in genom en entré på en sidogata och vidare
bland än mindre gränder till platsen för kvällens aktivitet
Gästkockarna samlade på bild
Den mycket duktiga och trevliga kocken ger tydliga
instruktioner och alltid med ett glatt leende
Även såsen för matlagningen ska beredas
Del 1 till en klassiker, Gong Bao Chicken
Del 2 till samma klassiker
Närbild på Sichuan-peppar. Viktigt att få bort kärnan
så att bara skalet blir kvar och används
Färdigt resultat avnjuts av farmor & farfar
Efterrätten är lagad på mjölk, ägg och saften från riven ingefära, gott!
Jean och Oliver bevakar våra framgångar
Idag är det dags att prova på matlagning i en genuin Hutong. Caroline har hjälpt till att gräva fram, Hutong Cuisine. Ligger på en tvärgata från Nan Luo Gu Xiang (en gata som inleds med Pass By Bar, 50 m in på höger sida) så med andra ord nära Hou Hai. Det visar sig bli som ofta när någon har rekat i förväg en lyckträff.
Riktigt kul att laga mat i denna intima miljö. Kokvrån är max 1,5 kvadratmeter och resten av rummet är kanske 10 kvadrat men ljust och fräscht. Risk att det dock kan bli väldigt varmt är sommartid...
Vi får laga tre rätter varav två som vi förbereder själva.
Det blir klassikerna Gong bao chicken och Stirfry beef with celery. Som alltid i kinesisk matlagning är förberedelserna det stora jobbet; tärna köttet, hacka grönsaker, bered såsen, etc. Sedan går det på 2-3 min att laga allt i wok-pannan över gaslågan.
Vi passar på att lyxa till det hela med kall öl som alternativ till det obligatoriska teet.
Kan rekommenderas och passar gammal som ung!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar