lördag, juni 23, 2007

Bie Shu jaktdag nummer 4 (Midsommardagen)


Ödegård strax utanför by norr om Miyun-reservoaren

Lokal bonde beskriver komplikationerna med att hyra hans
gamla hus i vars ruiner han står och berättar


Ödegård med söderläge och fint läge vid Miyun-reservoaren

Utsikt söderut från ovanstående ödegård


Annan ödegård nära Miyun. Ligger högre upp men
också längre från vattnet


Midsommar i Peking och temperaturen ligger tryggt parkerad över 30 grader.
Startar strax efter 12.00 en 32 mils tur mot nordöst. Första check är att se var motorvägen till Chengde slutar för stunden och svaret är strax norr om Miyun. Sedan blir det norsk E6-kvalitet på vägen men med ofantligt mycket mer tung trafik. Vi tar oss norr om Simatai och når till slut gränsstaden mot Hebei-provinsen, Gubeikou. Här finns några otroligt dramatiska partier på muren men tyvärr inget vatten, endast ca 150m över havet, långt att åka och bästa huset vi hittar tillhör byns biodlare och är sålunda fullt med gamla ramar, skattlådor, kärl mm.
Vi får med oss en burk honung som tack för pratstunden och fortsätter tillbaka mot Peking på vackra slingrande vägar som tar längs med norra delen av Miyun-reservoaren.
Vi gör avstickare där vi känner för det och hittar en ödegård och en tomt där huset numera är rivet men borde gå att bygga upp igen. Långsträckt utsikt mot reservoaren och hyffsat långt till nästa granne. Dock komplicerat då by-kommittén måste bli inblandad.

Nästa stopp blir oväntat bra. Stannar för att fota vyn över reservoaren där den är som vackrast (i öster) med ett flertal öar och vikar. Hittar en gård innaför ett 2m högt Gunnebo-staket och vill genast veta mer. Visar sig att hela östra sluttningen av reservoaren (en yta på 400 hektar) är uthyrt till några familjer på drygt 30 års kontrakt för odling av kastanjer.
Familjerna lever gott på detta och de hus som blivit kvar och inte revs när reservoaren byggdes finns kvar och är direkt tillgängliga.
Vi hinner besöka 2 av 3 på vägar där endast en hyrbil kan ta sig fram :-)
Tilltalande att vara enda bosatta inom 400 hektar och direkt närhet till sjön samt att man är skyddad runt om av Gunnebo-stängslet.
Mindre tilltalande är det omfattande renoveringsbehovet och att det inte är tillåtet att ha båt eller ens simma i sjön.
I vilket fall en givande tur och några ytterligare kandidater kan tillfogas listan.

Väl tillbaka i Peking är det dags att ansluta till W-bar och YP-festen som ordnats där tidigare under kvällen. Merparten av svenskarna som är kvar i stan verkar vara på plats.

Inga kommentarer: