söndag, juni 17, 2007

Från kusten till smogen


Laolongtou, kinesiska muren möter havet


Hur Laolongtuo såg ut fram till 1980-talet när man bestämde
sig för att bygga upp den igen


Templet bredvid Laolongtou

First pass under heaven, porten mot Mongolerna

Great Wall Museum, Shanhaiguan

Helgutflykten till havet gick i huvudsak på mycket fin betal-motorväg
(125 RMB en väg) och sträckan blev 690 km fram och tillbaka.


Upp vid 07.30 och en förvånansvärt bra hotellfrukost. Frukosten kostar 28 RMB vilket får anses vara prisvärt. Sedan kort sväng med bilen ner till södra parkeringen. Härifrån når du stranden direkt och en kort promenad tar dig först till templet på en pir ut i havet och sedan Laolongtou (Old Dragon Head, ordagrant översatt). Denna del av muren byggdes upp igen i början på 1980-talet efter att Deng Xiaoping utropat att kineserna skulle vårda och återuppbygga delar av muren som ett sätt att stärka nationen.
I vilket fall är det en tjusig renovering även om Kinas snabba expansion har medfört att muren numera ligger rätt nära en betydande hamn som lite förtar känslan.

Vi fortsätter sedan dagens utflykt med att åka in till stan, Shanhaiguan som är en muromgärdad stad som ligger mitt i vägen (mellan havet och bergen). Denna befästa stad var låset mot nordost och har därför haft en strategisk betydelse i mer än 2000 år. Passagen mellan havet och bergen är bara 9 km här. Porten "First Pass under Heaven" har blivit återuppbyggd ett antal gånger och är nu i sin livs form. Strax söder om porten finner du Great Wall Museum som numera har information både på kinesiska och engelska :-). Klart sevärt museum som bland annat ger en förklaring till varför Shanhaiguan får så mycket uppmärksamhet av kinesiska myndigheter. Förutom att japarna drevs ut hörifrån 1945 så visade sig att 1948 så hade trupp från Taiwan gått i land här men blivit besegrade...

Därefter full fart hem på Jingshen express och knappt 3h senare sitter du till bords på Alameda för sen lunch. Luften i Peking känns dock rejält ohälsosam efter ett knappt dygn vid havet.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej Mats!

Jag är på G till Beijing nu! Tänkte det kunde vara kul att sammanstråla när jag kommer till stan. Min mail adress är william.hsi@gmail.com. Ha det gott vi hörs!

Hälsningar

William