onsdag, januari 07, 2009

Så kom då äntligen 3G till China


Reklam för 3G telefoni

I många år har det diskuterats när 3G ska komma till Kina. Det måste komma senast 2007 annars blir det inte klart till OS var ett argument. Det måste komma under 2008 annars kan landet inte visa upp hur modernt och högteknologiskt det har blivit var ett annat.
Som bekant så slog båda fel.
Till OS fick vi ny flygplats, fantastisk tunnelbana, imponerande fri WiFi-täckning, mm men när det gäller 3G så blev det bara reklam för den nya kinesiska varianten TD-CDMA och möjlighet att låna lurar under ditt besök i landet.
Nåväl nu när det är allmän kris i världen och det ropas efter ökad konsumption likväl som ökade investering har man funnit tiden mogen.

Myndigheterna annonserade att alla 3 idag tillgängliga tekniker kommer att erbjudas;
China Unicom har fått WCDMA (vår sorts 3G), China Telecom har fått CDMA2000 och China Mobile har fått TD-SCDMA.
Sedan tidigare har det dock kommunicerats att sambyggnad ska ske så alla tekniker i samma mast. Se där något som säkerligen är bra för koldioxid-utsläpp och även konsumenten som förhoppningsvis därmed får likvärd täckning oavsett teknik.

Tjänster är däremot något som mognar fram. Precis som med 3G hemma när det begav sig trodde man först att video-telefoni skulle bli en hit och nu hörs samma ideér här. Jag har dock aldrig sett en kines med ett headset till sin telefon och det som säljer bäst är billiga lurar utan färgskärm och med kontantkort så känns osannolikt att det kommer att bli något annat än en flopp även här.
Å andra sidan har Kina nu 298 miljoner uppkopplade internet-användare och de fortsätter att växa snabbt så mobilt bredband kan nog bli en succé här i Kina...

Inga kommentarer: