fredag, januari 02, 2009

Vasaloppet i Kina, lite annorlunda


Burr, drygt 20 grader på morgonen vid starten

Kinesiska landslaget tycker också att det är kallt och
försöker värma sig i omklädningstälten


Monika & Nils, redo vid starten. Notera de utkommenderade
soldaterna som utgör 95% av publiken

Redo att ge sig ut i spåret

Starten, notera den inte alltför stora elitklassen och
hur nära du själv får starta bakom den...


Eliten ute i spåret efter att ha gjort 30 km

Liten stuga i snö, exempel på skulptur vid starten

Lite större skulptur, Jingyuetan, utanför Changchun

En liten krock mellan vår buss och en lokaltillverkad VW

I mål med medalj efter att ha gjort ett av tre varv

Vasaloppet Bar, inte en besökare inom synhåll

Tidig morgon med frukost på hotellet och sedan buss vid 07.30 till skidområdet som ligger sydöst om staden i parken, Jingyuetan.
Som sig bör när man har stöd av borgmästaren så går färden med poliseskort och i de flesta av korsningarna står även poliser utplacerade för att stoppa trafiken.
Väl framme i parken är det en kort promenad ner till startområdet. Andas in igenom näsan och känner direkt hur det fryser till, det är med andra ord rejält kallt. Någon hävdar att bussens termometer visat -20 grader och jag har ingen anledning att tvivla.
Får tag på Anders Eek som fixar fram ett par proffsvallade fischer-skidor som visar sig funka fint efter en liten provtur.
Sedan in igen i omklädningstältet för att värma sig lite framför oljefaten med träkolsbriketter innan det är dags för start. Inför starten så har borgmästaren fixat fram rejält med utkommenderade militärer som åskådare och 1000 studenter som ser till att startledet inte ser för tomt ut.
Starten inkluderar att släppa iväg ballonger såväl som att släppa ut ett 100-tal duvor (klassika kinesiska fest-trick).
Det börjar precis som i vanliga Vasaloppet med en backe där det blir lite kö men snabbt är startfältet rejält utdragit och ingen kökänsla (de 1000 studenterna verkar ha lyfts av spåren efter första kilometern). Glidet är riktigt skapligt trots konstsnön men ändå drygt att staka runt 2 km på den frusna sjön som givit namn till parken, Jingyuetan. Inför stora stigningen som tar dig till toppen på slalombacken märks att inget av fästvallan finns kvar efter drygt 8 km och det börjar bli rejält jobbigt att saxa...
Så efter att ha gjort ett varv på ca 1h och 40 min känns det lagom. Bidragande orsak är också att Anders behöver få tillbaka skidor och stavar till kl 12.00 så i vilket fall omöjligt att köra klart. Noterar dock när resultatlistan kommer ut att min tid för första varvet hade placerat mig på topp 15.
Nils kör däremot klart och kommer i mål efter drygt 5h. Tyvärr schabblar de inte alltför rutinerade arrangörerna bort hans tid så han rapporteras också som DNF (Did Not Finish). Kollar man listan hittar man DNS (Did Not Start) på mer än hälften i 16,7 km loppet.
Vasaloppet 50 km inkluderar under 30 deltagare som går i mål och under 50 på startlistan.
Man får känslan av att det är inte självklart att det här loppet som pågått sedan 2003 kommer att finnas kvar i alltför många år...

Inga kommentarer: