onsdag, juli 15, 2009

Japansk läkarundersökning, liknar inget annat


2x Mats, Matsumoto-san & Mats-san på kontoret, W-building.
Matsumoto är min närmaste kollega men kommer tyvärr att
lämna firman i slutet av juli för att istället satsa opå en karriär
kring hur CO2 problemen ska lösas


Idag var det dags för den årliga läkarkontrollen.Sjukförsäkring är på något vis delat ansvar mellan staten och arbetsgivaren. Vi är som bekant ägda av SONY till 50% så naturligtvis ligger sjukförsäkringen under dem.
Innan kontrollen ska du fylla i ett 4 sidors frågeformulär med frågor som får dig att minnas kinesisk körkortsteori. Återkommer med några exempel inom kort.

Själva undersökningen är annars enligt den princip du nu börjar bli van vid, stationsbaserad.
Lokalen är inte företagshälsovården utan ett helt vanligt konferensrum i SONY HQ som görs om till tillfällig mottagning. Det finns stationer för: Syn, hörsel, urinprov, blodprov, lungröntgen, längd/vikt, EKG och läkare. Vartannat år ingår även tandläkare. Vid varje station finns ett antal stolar och du ropas upp när det är dags (lite mönstringskänsla). Skönast är stationen med blodprovet. Efter att du har tagit det så ombedes du hålla ett kompress över nålsticket i 5 min. För att vara säkra på att så också sker så får du sitta framför ett bord med en stor klocka och räkna tiden. När 5 min passerat får du kliva fram och byta kompressen mot ett litet plåster. Mest exotisk station är lugnröntgen. Utrustningen från Canon och det är bokstavligen en lite kur modell mindre torrdass med blydörr som du får pressa dig in i.
Svaret på blodprov mm kommer inom en månad men på det som jag fick svar på direkt så verkade det OK. Hela äventyret tog en timma.

Inga kommentarer: