fredag, september 30, 2005


Takterass på en av Puerto Banus trevligaste barer. Detta var sista helgen de var öppna (mycket går ner på lågvarv från oktober).

Vanlig skylt i hamnen Puerto Banus. Denna skylt sitter på en svart Porsche Cayenne Turbo

torsdag, september 29, 2005


Lillebror kopplar av på stranden. Så skönt att få några semesterdagar i rad på samma ort i lagom värme. Har jag inte haft på flera år.

Dags för Spanien

Flyger från regnigt Peking direkt till Marbella via Paris.
Blir en avkopplande vecka runt Estepona syskon och föräldrar.

Tillbaka i Peking 8 oktober!

/Mats

onsdag, september 28, 2005

Överraskande belopp nummer 2

Käkar middag med kollega på jobbet, Jenny, som meddelar att hon har köpt en lägenhet i innerstan för ca 1 000 000 RMB. För att skriva på kontraktet måste helt naturligt hela beloppet finnas på säljarens konto på tillträdesdagen. Så här långt är allt normalt.
Nu kommer det intressanta. Samma problem som jag har haft att föra över pengar mellan banker för att betala min kreditkortsräkning är även giltigt för kineser.
Sålunda åker Jenny till sin gamla "sparbank" och tar ut 400 000 RMB i kontanter, fatta detta, alltså ca 395 000 kr i kontanter. Stoppar den i ryggsäcken och åker till 3 kvarter till grannbanken som ger henne lägenhetslånet och sätter in pengarna igen.

Man häpnar...

måndag, september 26, 2005


Pålning helt klar och all jord borta. Grävmaskinerna har gjort sitt och betongbilarna har börjat rulla in...

Överraskande belopp nummer 1

Käkande middag med Angela som extraknäcker som guide parallellt med sina universitetsstudier. Idag ville hon ha hjälp med hur du söker till universitet i Sverige. Jag sa visst kan jag hjälpa till med det men det kostar en del att plugga utomlands.
Inga problem säger Angela, jag har lagt under 500 000 RMB som antingen ska gå till en lägenhet eller något annat. Så tänkte spendera dem på ett års studier utomlands.

Tja vad kan säga, blir lite imponerad över ambitionsnivån på dagens studenter här. Vem skulle hemma i Sverige fundera på att skaka fram närmare en halv miljon kronor och satsa detta på att läsa i Kina?

söndag, september 25, 2005


Ännu en skön huvudkreation från lördagens show i Kunming.

Favorit i repris till rip off pris

Ib hade noga specat för vår sekretare att det skulle stå en limo (stor sedan) kl 11.00 och vänta utanför hotellet med förberett matpaket och ta oss direkt till Stenskogen (Stone Forest) ca 1,5h utanför Kunming.
Naturligtvis gick inte ordern hela vägen och när flera visade intresse för samma sak så slutade det med att vår DU-sekreterare istället hade fixat fram en sunking minivan då vi blev 8 personer och detta till ett pris av 480 RMB per person.
Man kan väl lugnt säga att Ib inte var så imponerad av detta.

Dock visade det sig i vanlig ordning att det mesta går att ordna och då det visade sig ingå både lunch och middag i detta rip off pris så lyckades vi beställa in och äta några otroligt bra rätter. Bland annat begärde Ib in grodlår som visade sig vara en höjdare till middagen.

Själva stenskogen tåldes att återses och vädret var mycket mer dramatiskt denna gång med blandat, regn, sol och moln som gjorde själva fotograferandet riktigt kul. Denna gång med betydligt bättre kamera än sist vilket också gav resultat! (men kamera och lins kostar också > 20 000 RMB).
Sista planet hem för kvällen och dimper ner i Peking vid strax före midnatt.

En intensiv men intressant helg är över.

lördag, september 24, 2005


Stenskogen utanför Kunming, särskilt med dessa moln var synnerligen läcker även vid andra besöket...

Mats i stenskogen

One team one dream

Ovanstående var teamet på dagens team-building aktivitet och vi delades in i 8 grupper om ca 15 personer i varje.
Efter diverse små tankenötter mm i gruppövning bar det iväg till Kungmings svar på Skansen i Stockholm. En hel park full med olika byar där varje by hade personer uppklädda i lokala kläder och beskrev sin kultur i byggnader uppförda i den lokala stilen.
Alla instruktioner var på kinesiska så ens egen uppgift blev i huvudsak att följa teamet och ibland försöka få till lite teamstyrning. I mitt team ingick dock också Lena (Tobbes fru) som beskrev sig själv med ett ord "pushy" medan jag själv valde "explorer".
Kineserna hade allt från "smart" till "lazy". Ganska intressant som sagt.

Naturligtvis sprack tidschemat rejält i samband scenframträdandena på slutet så det blev att åka direkt till middagen i ens uniformskläder. Strålande scenuppförande men inte alltför god mat.
Avslutade kvällen med att botanisera Kunmings nattliv (som inte var i klass med Peking) med några av expat-kollegorna. Bästa stället hade det något udda namnet "high heels".

fredag, september 23, 2005


Konferenshotellet utanför Kunming. Mysigt med allt vatten runt husen med i vattnet levde inte bara guldfiskar. Det var det myggigaste stället hittills i Kina...

Team-flaggor. Mitt lags (Beijing Dolphins) fick vid ett obevakat ögonblick hammaren och skäran på flaggan...

Min Smartphones projektledarkollega, Tony i uniformen som alla skulle ha under dagen. Svart långärmad tröja och svart keps. Det blev rätt varmt kan jag försäkra...

En av tävlingsgrenarna var att samla in så många signerade handavtryck som möjligt.

Sista aktiviteten var att göra scen-uppträdanden i respektive grupp. Kläderna gjorde en hel del för att lätta upp stämningen. I mitten vår DU China chef, Björn L.

Hong vår GOS-chef i aningen rosa utförande.

I mitten i vitt, Marie och till höger om henne, Lina som är vår sekreterare på mjukvara.

Peter (electronics) och Ruud (IT-chef) på typ Banjo...

I mitten Torbjörn (electronics) och Jocke (chef project office).

Tobbe (Mechanics) och Lena. Tobbe får sin avtackningspresent under middagen. Presenten var rökt pressat te som tydligen ska garanterat göra dig smal. Dagen efter verifierade vi detta vid te-provningen i stenskogen.

Otroliga hattar och scenkläder på damerna under showen till middagen.

Jobb kick-off weekend i Kunming med schemalagd sovpaus!

Hela företaget åker på gemensam kick-off till Kunming i Yunnan-provinsen denna helg.
Själv var jag senast i dessa trakter på min majledighet (leta er tillbaka till första veckan i maj på bloggen).
Kunming ligger på drygt 2000m och kallas "spring-city" i Kina.
Ska bli kul att se vad team-aktiviteter innefattar i Kina. Glädjande att notera är i vilket fall att det finns schemalagd vilopaus i de detaljerade instruktionerna. Något att ta efter hemma i Sverige kanske?

08:00 Morning Call
08:20 – 08:50 Breakfast
09:00 – 12:00 Team Activity
12:00 – 13:00 Lunch
13:00 – 13:25 Nap
13:30 – 17:00 Team Activity
17:00 – 17:30 Back to hotel to freshen up
17:40 – 18:20 Route from Hotel to Dinner Place
18:30 – 20:30 Dinner and Entertainment Time
20:40 – 21:10 Route from Dinner Place to Hotel

torsdag, september 22, 2005


Tröjan som är del av helgens uniform. Bilden från Bar Blu's takterass.

Min arbetsplats-granne, Shuang, testar kepsen som är obligatorisk tillsammans med svart tröja (se fotot ovanför) och orange ryggsäck för helgens kick-off i Kunming.

Fotodelning och födelsedagspresent

Tina, undertecknad och Caroline hade stämt träff på Eje Bar för att dela foton från Xinjiang-trippen. Detta var mitt andra besök till Eje så denna gång lyckades jag styra taxichauffören så långt in du kan köra med bil i hutong-labyrinterna.
Johan anslöt för att försöka få ihop resten av sin 3 veckors Kina-tripp.
Väl på plats förevisade jag min batteridrivna fotoskrivare som skriver ut bilder direkt på fotopapper med vykorts-baksida. Gjorde stor succé!

På vägen hem fick jag mitt stekta hästkött "specialimporterat" från Urumqi av Caroline samt inramad tavla av stadskarta över Peking från 1949. Tavlan hade även fått en infälld graverad namnskylt där står att den är en gåva till mig per den 11 september 2005 från Caroline.
Snygg touch får man säga och den pryder nu platsen över sängen i gästrummet.

onsdag, september 21, 2005


Lite mat och dela bilder på Eje Bar. Den "svåraste att hitta baren i Peking" är deras reklam och det är bara att hålla med. Men väl där tillhör den de trevligaste. Johan & Caroline på bilden.

Fotad av Caroline utanför tjusigt gravmonument i Kashkar.

Avslutningsmiddag för RUP kurs

Idag avslutade vi block två i vår RUP-träning av mina medarbetare/kollegor.
Efter kursen tog vi vår handledare från Sverige, Ulf Johansson, på middag här i Wang Jing.
Trevligt Thaiställe med god mat och utsikt mot bergen i väster.
När vi väl fått notan var dock några av mina kollegor besvikna, det var nämligen för billigt!

De hade tydligen hoppats på att det skulle vara dyrare nu när de fick chansen att få följa med på en middag sponsrad av företaget...

I vilket fall var maten god och det lär bli fler besök på detta ställe.

tisdag, september 20, 2005


Käka blommor är inte ovanligt i Kina. Rätt gott men luftigt.

Night market i Turpan. Alla rullar ut sina vagnar på kvällen och tar över stadens torg. Gott och billigt.
Mina besökare kan delas in i två kategorier. De som använder cykel och de som inte använder cykel. Av de som använder cykel så uppskattar samtliga verkligen att cykla i Peking. Det är en genuin upplevelse och för avstånd under 5 km också oftast det överlägset snabbaste transportalternativet.
Malin och Frida har motionerat cyklarna flitigt och är mycket nöjda.

Gemensam middag med dem och Johan som blivit 1 till 1 med dem på Angie's vid Chaoyang park. Efter maten visar jag dem Jenny Lou vars osannolika utbud alltid är en upplevelse för första-besökaren.

Tjejerna älskar cykling

Mina besökare kan delas in i två kategorier. De som använder cykel och de som inte använder cykel. Av de som använder cykel så uppskattar samtliga verkligen att cykla i Peking. Det är en genuin upplevelse och för avstånd under 5 km också oftast det överlägset snabbaste transportalternativet.
Malin och Frida har motionerat cyklarna flitigt och är mycket nöjda.

Gemensam middag med dem och Johan som blivit 1 till 1 med dem på Angie's vid Chaoyang park. Efter maten visar jag dem Jenny Lou vars osannolika utbud alltid är en upplevelse för första-besökaren.

måndag, september 19, 2005


Högst upp på Silkan finns alla klockor och alla pärlor. Osannolikt stort utbud.

Snackas portugisiska med Vivian och Gabi på Alameda över några Caprinia

Måndag och chefen är Ib är tillbaka efter 2 veckors resor/semester. Samtidigt har jag haft semester innan dess så 3 veckor sedan vi sågs. Så blir en hektisk dag. Fast i samma stödsystem som förra veckan fast nu med ny hatt på huvudet, allokera dina resursförfrågningar, suck.
Kommer loss till 19.30 och tar taxi till Ya show där Tärnsjöflickorna möter upp för gemensam promenad till Alameda. Johan hakar på och han har jobbat 10 månader för Tess i Brasilien så han börjar snacka portugiska med damerna som driver stället, Vivian (som är chefkock) och Gabi (som är hovmästare).
Kan man språket blir som vanligt allt roligare och Vivian lovar att laga ens favoriträtter på begäran. Johan kan även avslöja hemligheten med det goda ostbrödet som är typiskt brasilanskt men som ska ätas helt färskt från ugnen så nu gäller det att begära detta i samband med bordsreservering.

Johan beställer även några omgångar Caprinia och kan erkänna att de är de bästa i Kina så här långt. Avslutar med en Pina Colada och visa gästerna Bar Blu...

söndag, september 18, 2005


Ännu en vecka har gått. Drygt halva grunden färdigpålad och byggkranen har kommit på plats.

Så här såg det ut i januari i år där de nu bygger upp mitt nya grannhus...

Happy mid autumn festival eller Happy moon day

Rubriken är exempel på SMS jag fick idag. Mid Autumn festival som infaller fullmånesdagen i september månad är för kineser lite som vår fettisdag verkar det som och flera veckor innan börjar det dyka upp moon-cakes i snabbköp, på jobbet etc.
För egen del blir det en lugn dag som och efter sovmorgon tar vi oss till helgmarknaden, Pan Jia Yuan, där jag tidigare handlat lite tavlor och buddhas. Fortsätter sedan till Silkan där jag släpper loss Malin & Frida på egen hand medan jag tar tunnelbanan till Wanfujing och Oriental Plaza. Tunnelbanan fungerar över förväntan med det är lite Kinesiskt 80-tal över den med sladdriga röda biljetter och lite trist inredning men det är snabb och effektiv. Efter shopping som bland annat inkluderade dunjacka till morsan så fortsätter vi till Vattenhjulet för middag.
Avslutar dagen med att visa lite av Palm Springs för gästerna och sätter på Den sista Kejsaren på DVD som inspiration åt dem inför stundande besök i förbjudna staden.

lördag, september 17, 2005


Tunnelbanan är hyffsat modern och går väldigt ofta men biljettsystemet känns lite som gamla kommunistkina. Du måste köpa biljett kontant bakom disk och sedan gå förbi spärrvakt vid trappan ner till perrongen där den rivs manuellt. Frågan är hur länge detta kommer att finnas kvar. Själva biljetten är också härligt röd och i extremt sladdrigt papper.

Klocktornet i kvällsljus vid houhai. Otroligt klar och fin lördagkväll.

Uppdatering av bloggen en söndagkväll vid 01.30 påhejad av en veckans besökare, Malin.
(Fotot tagit med bländare 2.8 med nya linsen, trevlig lins!).

fredag, september 16, 2005

Tärnsjöflickor på besök & round table på besök, måste firas

Noterade att cyklarna ännu en gång hade flyttats. Denna gång till plan -2 vilket är rätt OK men inte bra. Cyklar iväg till första servicestället på gatan och fyller på luft för 2 mao (ca 18 öre) och ger mig ut på en lite lördagsshopping. Vid 14.00 har veckans besökare, Malin & Frida kommit fram till Palm Springs och ger dig dem kitet "sovrum, handdukar, guideböcker, mobiltelefon med kina-SIM". I utbyte får jag rårörda lingon, västerbottenost och fiberhavregryn från Sverige. Medan damerna vilar upp sig och tar en dusch passar jag på att ta hit elektrikerna för att fixa två spottar som gett upp.
På eftermiddagen blir det besök i Chaoyang park för första gången då de har sin första "woodstock-festival" där denna dag. Lite för mycket kinesiskt stuk men trevlig park som jag borde ta en morgonjoggning i så länge vädret medger detta.
Fortsätter sedan till Houhai där vi tar en god middag på Nuage. På vägen dit hinnar jag köpa lite nöttårta från en ambitiös kille från Kashkar (där jag var på semester för knappt 14 dagar sedan). Otroligt kompakt och bastant men god. Vid Nuage möter även Johan Ny upp som ska vara i Kina på 3 veckors semester. Förfrågan att ta honom på en "rundvallning" kom från Anders på jobbet i Kista. Det visade sig senare att jag redan känner hans mor, Frances Ny rätt väl från tiden i Kista och han är född 1972 och från Köping så lite värld...
Efter Nuage blir det Big Easy och två sista seten med Jaiqui som är bra form. Sista setet inkluderar Diana Krall och hon bjuder även upp bloggförfattaren under pågående låt, intressant och kul.
Nästa stopp blir Suzi Wong där vi blir kvar till 03.30. Bland gästerna denna kväll noteras även en glad J-O Waldner.
Avslutar sedan med att visa gästerna Maggies där vi blir kvar til 05.15. Maggies hot dogs tillhör stans bästa och är en perfekt avslutning för att garantera att man inte vaknar för tidigt på söndagsmorgonen.
Vid korvbaren träffar vi en fransman som hör att vi pratar svenska och genast börjar prata hyffsad svenska med oss. Det visar sig att han arbetat 3 år i Göteborg men numera är konditor-ansvarig på St Regis (troligen Pekings bästa hotell).

Gräsklippararmadan drar fram i Chaoyangpark. Tveksamt om det blir så effektivt men kul att se att dem i arbete. Otroligt surr där de tar sig fram och garanterat än "only in china" känsla igen.

Nuage, bästa vietnamnstället i sköna lokaler vid houhai. Du ser sjön genom fönstret.

Johan och Mats tar en Pina Colada på takterass vid houhai. Hammocken kändes lite ranglig...

Tärnsjöflickorna Malin och Frida. De åker vidare till Thailand/Laos/Kambodja nu på söndag.

Jaqui i högform på Big Easy. Grymt vassa repliker mellan låtarna.

Avslutar med varm korv utanför Maggies vid 05.15 på en söndag morgon.

Massage, god mat och ett set på Big Easy

Rutinerna för fredagar har förfinats och nuvarande upplägg känns ganska optimalt. Först en avkopplande en timmes helkroppsmassage, sedan en god middag och avsluta med ett set på Big Easy. Ska du inte inte upp tidigt dagen efter för tex cyckling så kan det bli lite mer utgång men normalt är man rätt trött efter arbetsveckan. Idag satsade Roger och jag på att åter besöka RBL (där vi åt mycket gott till en vinprovarmiddag tidigare i somras). Efter att ha förhandlat fick vi 20% rabatt men trots detta kostade en mycket god 4 rätters meny med 1 en flaska Meerlust Chardonnay 2001 770 RMB per person. Prisvärdigheten i vinprovarmiddarna kändes plötsligt rätt OK.

torsdag, september 15, 2005


Härlig vy från toppen av en sanddyn utanför Dunhuang. Det gick hyffsat fort nedför på bambukälken.

onsdag, september 14, 2005


Mats och Annika på Maggies. Notera det exemplariskt fina skjortslaget på 25 kr-skjortan.

Annika och Roger på Maggies. Normalt tillåts inga bilder där inne men vi var där rätt tidigt.

Damer på rummet gör fint och helvetes-matric

Lång dag på jobbet idag. September är nämligen alla controllers favoritmånad då budget för 2006 ska sättas (rullande 15 månader). Turligt nog har jag för tillfället bara ansvar för resursplanering men med ett system som bara är snäppet bättre än Hitlers Revenge (SAP/R3) så tar det sin lilla tid. Resurssystemet är egentligen ett ekonomisystem där någon bytte en valuta från kronor till manhours och vips så ska det vara ett fullvärdigt resurshanteringssystem. Man kan lugnt säga att vi har en bit kvar...

Nåväl, vid 8-tiden på kvällen var allt uppdaterat och man kunde äntligen glida hem. Tog en snabb middag på Annie's och sedan en drink på Suzi Wong med Jenny.
Fantastisk fina dagar i Peking nu med 26-28 grader på dagarna och runt 22-23 på kvällarna. Till helgen blir det även fullmåne så uteverandran på Suzi Wong är perfekt en kväll som denna med ljumma vindar och månsken.

Väl hemma igen så hade dambesöket på rummet kompletterats med min kollega Hong.

Noterade också att mina badrum numera har tvålkoppar, näsdukar och att det finns en hårfön. Se där vad lite inneboende kan hjälpa till med ;-)

tisdag, september 13, 2005


Annika och Nettan ska få med alla prylar hem. Det behövde till slut låna en extra väska från mig och enligt uppgift hade de 21 kg övervikt när de checkade in...

Cyklarna kapitel 3, ny favorit för vietnamesiskt

Efter en veckas semester mm kan konstateras att cyklarna ännu en gång är väck från garaget. Lite oroad att de denna gång är borta för gott då de inte fanns på de vanliga "gömställena" i diverse skumma nischer nere på plan -2.

Så dags igen för att behöva tjafsa med management, hota och bråka. Rätt trött på det. Känns som jag snart är tillbaka till "klumpen" igen. Klumpen är något som alla som känner mig från studietiden i Linköping känner till då jag blev less på att förlora cyklar och började parkera dem utanför mitt studentrumsfönster. Där fanns dock inte något att kedja fast dem vid så tog 15 kg stålrör, lyftvajer för 5 tons storsäckar, lite armeringsjärn samt två säckar cement och sammanförde detta till ett fint monument. Kryddade det hela med en 500w halogenstrålkastare på 1 m avstånd. Sedan dess försvann inga cyklar i Linköping längre...

Kvällens middag åt på ny vietnamesisk favorit, nuage, vid Hohhai tillsammans med Nettan och Annika. Supergott, trevligt, bra utsikt, funkar även på vintern och med club/bar på undervåningen.

måndag, september 12, 2005


Brevlådor på stolpe i byn, Shek O. Antar att lokalbefolkningen inte är så heta prenumeranter på morgontidningen...

6 månader på plats!

Tiden går fort får man säga. Nu har 6 månader hunnit passeras och en snabb uppsummering säger att det har varit över förväntan. Den första tiden har koncentrerats på en hel del resande och 9 av 31 UNESCO världsarv har hunnits med.
Jobbet har också varit väldigt intensivt med omorganisation och nya nyckelpersoner på plats i "min" Symbian-avdelning.
De närmaste 6 månaderna kommer att bli mindre resande och fokus får istället bli att ge sig på språket. Dags för läxläsning igen. Men läxor hänger väl ihop med lov? så lite weekendtripper blir det nog även under hösten.

söndag, september 11, 2005


Vardagsrummet hemma hos mig (Palm Springs)

35 passerades kl 11.00 svensk tid

Japp, så är man då närmare 40 än 30 som särskilt vissa "ungdomar" i ens omgivning vill påpeka.
30 firades under toppen? på IT-hysterin med eget rum på Gondolen i Stockholm. 35 firas istället i Hong Kong med färsk seafood, varmt och skönt väder. En uppföljning för nära och kära på lite närmare håll blir sista helgen i september som firas i Estepona, utanför Marbella, Spanien.

Uppvaktningar har kommit från olika håll inklusive SMS och MMS på både mitt Kinesiska och Svenska mobilnummer såväl som en födelsedags-sjungade Ullis och ett långväga IP-telefoni samtal från Hans Frimmel i Australien.

lördag, september 10, 2005


Fotograf här är Hans Frimmel och bilden är från Afrika, förra hösten. Frimmel har även en ny site, www.frimmel.se klart annorlunda.

Stranden vid Shek O är klart mer vad man är van vid jämfört med stränder i Kina, som tex den i Dalian.

I den lilla kustbyn Shek O på sydöstra spetsen av Hong Kong Island finns fortfarande gamla charmiga byggnader kvar. Kontrasten är stor med Central kan man lugnt påstå (som är 25 min bort med taxi).

Typisk hemmagjord skylt som visar vägen till lokala lanthandeln. De engelska namnen blir oftast lite småroliga.

fredag, september 09, 2005


Typisk lokalgata i centrala Hong Kong jämför gärna med vyerna från Shek O på söndagen.

Stället för poolparty. Detta foto taget av min HK vän Tomas Svensson vid förra tillfället men kan intyga att stället var sig likt och helt fantastiskt. Möjligt att några av plankorna i trädäcket blivit något mer murkna sen bilden togs...

Killen som höll poolparty, Guneet, på hans favoritbar, the Globe, Hollywood Rd. En av stans minsta krogar (16 platser) och helt osannolikt den enda bar jag hittade till när jag var på tjänsteresa första gången till Hong Kong och inte hade en aning om Wan Chai, Lan Kwai Fong, etc.

torsdag, september 08, 2005


Jubilaren på junken utanför Aberdeen Boatclub i HK.