lördag, juli 22, 2006

Affärsdagar, gamla stan och grymt drag


Bosse håller tal...

...Treschow tar vid...

...publiken lyssnar på klassiskt kinesiskt vis.

Guangzhou-tradition att gå på gatan med sötsaker som
säljs till de boende ovanför butiksplanet.
Pengar kastas ner, sötsakerna kastas upp.


Flertalet gamla hus finns fortfarande kvar från opium-handelns dagar

Smala gränder i trakterna av Shamin island

Gågatan i centrum, skön miljö att fönstershoppa i

Ella vid en av broarna ut till Shamin island.

Inte mycket kvar av vattnet som skiljer Shamin från fastlandet.

Efter frukost på Starbucks och en kort sväng till Garden Hotel för att lyssna lite på affärsdelegationssnacket bör det iväg till gamla delarna av centrala Guangzhou med Ella som guide. Prövar "hela dagen restauranger" där du pensionärer kommer på förmiddagen och beställer in en kanna te och sitter mer eller mindre hela dagen och pratar med sina grannar/vänner samt njuter av luftkonditioneringen.
Fenomenet har blivit så vanligt på vissa håll i södra Kina att restaurangägare gör försök med besöksavgift för de som ockuperar bord i timtals.
Efter smaskiga dumplings mm, strosar vi genom gamla kvarter ner till Shamian island. Detta var basen för västerlänningar under de blomstrande handelsåren och de flesta byggnaderna är i gammal kolonial stil.
Lonely Planet anger att du ska hålla utkik för amerikanska par här då Shamian är en av huvudorterna i södra kina för hämta upp adoptivbarn. Mycket riktigt är också merparten av butikerna fokuserade på barnvagnar, barnkläder, leksaker, böcker mm.

Den tryckande värmen får en dock att längta in i kylan igen så tar taxi till nästa ö som heter Ersha Dao också är en sandö i floden. Här finns bland annat Guangdong Museum of Art som har en del intressanta uställningar inklusive några svenskar appropå Götheborgs besök.

Tobbe möter upp och innan kvällen avslutas med ölfestival testas bland annat spelhallar med riktiga radiobilar (säkert 10 år sedan sist på gröna lund).

Inga kommentarer: