lördag, oktober 14, 2006

Huanglong, terasser på över 3500m


Toppen på dalen, drygt 3500m.

Här uppe är terasserna som störst...

...och har under åren bland annat slukat hela tempel

Mäktig syn att se terasserna växa fram

Vattnet är rikt på mineral som gör att dessa terasser ständigt växer till
Vattnets mineralhalt gör att olika typer av alger lever på
bottnen och får vattnet att skifta i ytterligare färger

Höst i Huanglong

Från flygplatsen är det bara 1h att köra men på vägen
måste du passera detta pass på drygt 4000m.
Mitt höjdrekord i Kina så här långt.


Ruskigt tidig morgon med väckning 05.30 på hotellet som du checkade in på 23.00 kvällen innan.
Efter att nått flygplatsen och flugit upp till Jiuzhaoguo/Huanglongs flygplats så möts du av nästa överraskning.
Flygplatsen som öppnade 2003 visar sig vara byggt genom att man har hyvlat av en bergstopp så du flyger från 500m i Chongqing till 3500m i på mindre än en timme men också från 25 grader och varm fuktig luft till minusgrader och torr luft.

Inser att jag borde ha läst på lite mer innan jag drog iväg...

Nästa överraskning är att för att nå Huanglong så måste du över ett pass på drygt 4000m med bil så ca 2h efter att du checkade in i Chongqing är du på 4000m och det känns kan jag lova.

Turligt nog visar det sig att de just har byggt en linbana i Huanglong som smärtfritt lyfter dig upp till drygt 3500m varifrån du sedan på plankvägar kan börja din utforskning av detta världsarv. Rejält med besökare i denna park så lite pysslat att få ro att njuta och fotografera. Vädret är dock perfekt och luften är härligt klar om än tunn. Kineser är dock i vanlig ordning påhittiga och säljer naturligtvis syrgastuber för engångsbruk samt har "oxygen stations" längs vägen.
Terasserna är när solen lyser igenom vattnet ofantligt vackra. När solen försvinner bakom de branta bergen så försvinner dock en hel del av charmen. Vi tar oss då vidare tillbaka över passet och ytterligare ca 10 mil norrut till Jiuzhaogou där vi gör en en sen incheckning på hotellet för två nätter, Sheraton Resort. Efter en middag på rummet är det direkt i säng för att sova sig stark i bokstavlig mening (hotellet ligger också på mer beskedliga 2000m).

Inga kommentarer: