lördag, december 02, 2006

Basar på Tyska ambassaden, lokalbuss till huset


Glühwein, för 30 RMB koppen serverad av tvättäkta tysk

Hela ambassadområdet är fyllt med diverse bodar

Lite småtrött har man väl rätt att vara efter ett svenskt julbord med lyckas ta mig iväg vid 10.30 till dagens oväntade överraskning, Basar (visar sig vara en årlig tradition) på tyska ambassaden. Stället som andas modern, kall, funktionell design har för några timmar förvandlats till en gemytlig tysk torgmarknad. Populära presenter inkluderar Adventskalender (japp stavas exakt så på tyska, så går att gissa varifrån vi har lånat detta koncept).
Efter en Glühwein är det dock dags att ta sig ytterligare 300 m ner längs Dongzhimenwai Dajie där en av stadens största bussterminaler ligger. Det blir lokalbuss utan luftkonditionering till Hoairou för 6 RMB tillsammans med Caroline för att därifrån hyra en mini-mini buss till byn med sommarstugan.
Linjebussen är enligt vanlig kinesisk princip vilket innebär en chaufför och en konduktör på varje buss. Folk går av och på lite överallt men konduktören har benkoll på läget. Caroline betalade med 100 RMB sedel när vi startade och då hade hon ännu inte fått in växel men efter en timme är hon tillbaka med växel. Resan till Hoairou tar en timme och tjugo minuter och blir antagligen den första och den sista med lokalbuss. Men intressant att ha provat.

Väl uppe i byn så tar vi en kopp te med vår blivande hyresvärd innan vi ger oss upp till tomten och huset. Får en rätt bra bild av läget även om kylan gör det svårt att jobba med kamera, skissblock, kompass mm. Tyvärr är huset låst (farföräldrarna har åkt bort med nyckeln sedan en vecka) men för att få se hur ett av rummen ser ut så gör hyresvärden ett hål i ett fönster (fönstret består av tunnt papper klistrat på träram).
Får dock ihop tillräckligt med underlag för att starta nästa steg i processen.

På vägen tillbaka blir det luftkonditionerad buss som kostar 12 RMB och mer ser ut som en långdistansbuss med säten som har nackskydd mm. Om ni ska åka buss till Hoairou kan jag rekommendera denna uppgradering.

Inga kommentarer: