måndag, december 04, 2006

Det får inte bli för fritt...


Apelsin (och clementin) säsongen är här

Ett sätt att visa välstånd i städerna är att skaffa sig en hund eller gärna två. Du har ju ändå en Ayi som kan gå ut och rasta dem om det är busväder ute. Naturligtvis har en sådan trend snabbt plockats upp i ett område som Palm Springs och du möter gott om stolta husse & matte i vår egna park. Samtidigt är det känt att det finns rabies i Peking och ett antal dör i det varje år. (Superkommersiella Beijing United var snabba att påpeka detta när de sålde på mig rabies-vaccin tidigare i år). Själv är jag som sagt vaccinerad vilket känns tryggt när jag är ute i mer vilda delar av Asien än Peking Downtown.
Naturligtvis är detta dock dåligt inför bland annat OS att det springer runt hundar som kan sprida Rabies så under hösten har myndigheterna noterat detta och satsat på taktiken. Minska utbudet. Så sedan november gäller endast en hund per hushåll eller upp till 8000 RMB i böter. Av en händelse? har man dock låtit Shunyi-distriktet (villa-gettot) vara utanför denna restriktion. Redan sedan tidigare gäller att hundar måste vara registrerade (hukuo-kort) och vaccinerade samt betala 500 RMB om året i skatt.
Palm Springs har jag inte sett någon skillnad än så länge förutom att varje trapphus fått en stor A2-plansch uppklistrad som beskriver detta med en glad tecknad polisman som för ut budskapet.

Under vintern är det trevligt nog också säsong för kinesiska apelsiner/clementiner som kommer från södra Kina. Denna frukt som i Sverige fått sitt namn från Kina (Apel/äpple från Sina) är annars under fel säsong (tex sensommar/höst) sanslöst dyr här då den importeras från Florida.

Inga kommentarer: