lördag, december 09, 2006

Macau, sevärt världsarv











"The Historic Centre of Macao” blev världsarv nummer 31 i Kina under 2005. Så vid detta Hong Kong besök var det dags att ta steget över sundet.
Åker med "Turbo jet" som gör skäl för namnet. De knappa 70 km går på under timmen och snittfarten är mao runt 75 km/h. Ofantligt mycket fortare än vad trafiken på den fem filiga motorvägen till jobbet flyter på.
Till upplevelsen kan även läggas att båtarna under högtrafik går en gång var 20 minut. Kasinon är mao big business.
Väl på plats blir det lokalbuss till statskärnan (Hong Kong dollar funkar praktiskt nog överallt) och sedan promenad genom de historiska delarna. Trånga gränder, gott om möbelaffärer (Macau är stället dit Hong Kong bor gärna åker för att få handgjorda möbler i massivt trä) och marknadsstånd med exotiska materbjudanden. Allt från någon form av pressat rökt? kött som ser ut som wettex-trasor till nybakade småkakor med tydlig smak av bittermandelolja.

Ändhållplats längs ena stråket är ett gammalt fort. Bra utsikt över gamla stan men bäst av allt är att fortet invändigt har ett mycket bra museum (Museum of Macau). Intressant att följa kolonins historia genom åren och beskrivningen av symboliken kring det som är kvar av katerdalen (fasaden) skulle utan problem platsa i en asiatisk version av Da Vinci koden.

Tar en sväng över till södra ön och kikar på de gamla mysiga kvarteren innan resan avslutas med en rejäl promenad tillbaka hela vägen till färjeläget (knappa 10 km). Garanterat en av de första som fått för sig att promenera över denna bro...

Inga kommentarer: