tisdag, februari 13, 2007

En riktig kinesisk hantverkare


Ritningsunderlag från vår hantverkare. Bastun verkar ha
förvandlats till dusch då män och kvinnor ju måste vara åtskilda...


Idag var det dags att träffa hantverkare nummer två. Denna kille har Caroline hittat via kompisnätet. I Kina är "ansikte" viktigt så han ska vara bra annars så har de som rekommenderat honom till Caroline förlorat ansiktet.
Efter vårt första möte är det bara att hålla med. Killen vekar vara en mycket duktig byggare men att göra ritningar eller jobba med estetiska saker är uppenbart inte hans grej.

När vi tittade på idéskisserna från vår andra designer/byggare så var vi noga med att betona nyttan med bastu (med fönster), öppen spis och balkongen för drinks med fri utsikt mot murtornen. I killens förslag är allt detta borta. Spisen och balkongen för att Caroline inte förklarat det (vilket väl visar att dessa attribut inte ligger en kines lika nära som en skandinav).

Däremot har vår vän kinesen ritat platt betongtak på tillbyggnaden så att det ska gå att bygga en takterass och ritat ett 20 kvadrats pannrum/kolförråd ty det skulle ju bli alldeles för dyrt och komplicerat att köra gasflaskor från stan...
Vem som skulle elda kol i pannan och hur ofta är däremot oklart. Troligen är hela konceptet med hus som inte är för permanentboende fortfarande främmande för de flesta kineser.

Nu samlar vi nya krafter till den avslutande utvärderingen av våra designer/byggare vilket blir efter nyårsledigheten.

2 kommentarer:

Jnn sa...

Det här kommer att bli oerhört spännande att följa.
Mina föräldrar byggde hus i Frankrike med en portugisisk byggherre.
Ert projekt verkar ju redan ha potentialen att bjuda på underlag till en bättre bok.

Mats Lundgren sa...

Tackar. Japp kommer onekligen att bli ett par mycket spännande och intensiva månader framöver...