onsdag, februari 21, 2007

Terasser i världsklass


Från sadelpunkten är det bara liten steg ner till byn, Batad

Efter drygt 30 min så möts du av denna vy, mäktigt

En liten by inklämd mitt bland terasserna. Notera kyrkan mitt i byn

Efter att ha trekkat runt terasserna du ser ovan ser
du in mot byn. Härlig amfiteater känsla


Glada lokalbor bland terasserna

Även Banaues terasser ingår i världsarvet och
är av lertyp så ser grönare ut


Terasser i innerstan av Banaue

Trekken som startade i stan och sedan Jeepney upp till sadelpunkten.
Därefter loop-trek och Jeepney tillbaka till Banaue. Avslutade med
att kolla Banaues terasser i kvällsljus från utsiktspunkten
alldeles utanför stan (längst bort i bild).


Upp tidigt för att fånga gryningsljuset som börjar leta sig in över den mycket lilla byn Banaue som är utgångspunkt för ett antal byar med terasser av världsklass.
Genom vår driver, Albert har vi förhandlat till oss en Jeepney som tar oss via en mycket liten & smal grusväg upp till sadelpunkten varifrån det blir en trevlig dags-trekk ner till byn Batad.
Batad ligger helt isolerat från omvärlden men fick el för några år sedan så att de nu kan erbjuda kall öl (vilket uppskattas). Någon mobilmast har dock inte kommit upp än så enda "störnings-ljudet" kommer från tuppar (Tuppar är stort i Filippinerna).
Efter att ha vilat lite vid Simons place så följer vi terasserna runt för att få en annan vy av byn och att även se terasserna som inte syns från ryggen vi befinner oss på.
Det är en rätt luftig promenad runt där du balanserar dig fram längs de stensatta terasserna men väl värt besväret när du ser den otroliga amfiteatern av risterasser breda ut sig.

Alfred och Cindi är lite för trötta för att orka trekka tillbaka så jag och lokala guiden tar snabbmarschen runt bergen till nästa by där vår chaufför väntar medan A&C tar genvägen tillbaka upp till sadeln för att tigga lift ner till stora vägen.
Även denna Trek är värd besväret och skönt att gå helt ensam genom böljande landskap och in i riktigt små byar där alla är släkt med alla. Dock fanns här aktiv gerilla för mindre än 10 år sedan så friheten har varit relativt kortvarig.
Efter att kikat på ler-terasserna i Banaue (de enda av sitt slag, alla andra vi ser är av sten) är det sedan en lång lång resa i tid men inte i sträcka upp till Sagada.

Inga kommentarer: