måndag, februari 19, 2007

Välkommen till Manilla


Äkta filippino-band möter dig på flygplatsen

Lokaltransport väntar på kunder vid Ritzal Park

Manilla kallades Asiens Paris innan slaget om Manilla mella
amerikaner och japaner förvandlade staden till grus. Enligt LP
dog 150 000 människor jämfört med tex 140 000 i Hiroshima.
Här och där syns fortfarande rester av det forna Manilla.


Hotell Miramar har en klassisk Art Deco-fasad

Hela Intramuros var relativt intakt från när det grundades 1571
fram till 1945. Nu är mycket åter uppbyggt igen men utanför
murarna valde man anlägga en golfbana(!) istället.


Greenbelt 3, Ayala Center, Makati

Max Brenner, dedikerad choklad-butik & fabrik

Tidigt morgonplan (2h) med Cathay Pacific till Manilla. Flygplatsen känns rejält sliten och (snäppet sämre än Bangkoks gamla) men du möts åtminstone av en glad orkester som underhåller dig på vägen till passkontrollen. Sist jag blev mött av en orkester var för övrigt på Cook-öarna 1995.
Väl igenom kontrollen blir första uppdrag att handla på sig inrikes flygbiljetter för att få ihop resten av veckan. Varje flygkontor har sin egen vakt med en rejäl revolver hängande runt höften. Den stora mängden vapen öppet synliga kommer att vara en av minnena från denna resa.

Planen att åka till Boracay och öarna i södern visar inte fungera med vårt schema och istället blir rutten flyg till Baguio och sedan landvägen till Saud beach (också kallad Boracay i norr) för att avsluta med att flyga tillbaka från Laoag.

Efter lite snabbläsning av Lonely Planet blir det ett Art Deco-hotellet Miramar snett emot den gigantiska amerikanska ambassaden.
Innan solen gått ner (Filippinerna är ett typiskt mörkt vid 18.00 land) blir det varv runt Ritzal Park och genom Intramuros.
Manilla kan ge ett något splittrat intryck med olika stadsdelar som lever sitt eget liv och däremellan bitvis bokstavlig slum. Makati är det starkast växande området och ser ut som ett litet mini-Singapore med sina tillrättalagda restauranger, barer, expat-komplex mm.
Men rent, tryggt och trevligt även om charmen inte är densamma som i övriga delar av stan. Ett besök på Max Brenner kan varmt rekommenderas!

Inga kommentarer: