fredag, mars 23, 2007

Lokala intriger och feng shui


Klassisk gatuförsäljare på väg till nya kunder,
varm sötpotatis erbjuds, Peking mars 2007


Efter att under gårdagen satt ner foten vad det gäller tekniklösning för värmen var det idag dags att reda ut vem som ska bygga huset. Vi har haft två anbudsgivare. Dels vår designer, Mr Chi, som har fördelen att han kan engelska och har hyffsad känsla för vad en västerlänning vill ha.
Dels bondens lokala entreprenör, Mr Sun som kan omgivning och är känd i byn men inte kan ett ord engelska.
Båda har nackdelen att de uppbarligen aldrig gjort detta fullt ut. Mr Chi har aldrig byggt en bastu, knappast en öppen spis , traditionella lertak och definitivt aldrig en avloppslösning med infiltration.
Mr Sun har järnkoll på lertak, oändligt med resurser och bra kontakter på byggmarknaderna i Huairou men sedan börjar det bli lite skralt med kunskaperna och förståelse för vad kunden vill ha.
Idag kröpt det också fram att bonden naturligtvis gjort en deal med Mr Sun att ersättningshuset han måste bygga till sina föräldrar också skulle byggas av Mr Sun med kravet "jag betalar enbart för material och arbetskraft utan några som helst påslag"

Med andra ord, vi står indirekt för en del av bondens ersättningshus.
Vi förklarar att så står tyvärr inte i avtalet och att han inte kan kräva detta. Efter en del lirkade (läs Caroline) så fick vi honom till slut att även prata med Mr Chi som nu kommer att lämna offert på del av bondens ersättningshus också.

Vi fick vidare veta att höjden på taket är otroligt viktigt. Det nya huset kommer att ligga närmast söder och är därmed det finaste huset inom denna blivande courtyard.
Sålunda måste det huset också vara högst enligt kinesisk tradition. Vi har hittills mest fokuserat praktiska saker men inser att vi nu också måste tänka på att få med bra feng shui från början.
Citat nedan från Caroline efter att ha pratat med bonden, säger det mesta ;-)

"while the farmer not very happy to see the side building is higher than main one, and worry a lot it'll bring bad luck."

Så efter att även ha fått dessa saker på borden så är vi nu redo för slutspurten och räknar med att kontraket för konstruktionsfasen är på plats nästa vecka.

Firar detta med att ta med Calle & Helena på Mare som helt klart har stans bästa Tapas, gåslevern är en fröjd för gommen.
Förortsborna (villa-kvarteren) har också kommit in till stan denna kväll så blir en rolig avslutning på Browns.

Inga kommentarer: