torsdag, augusti 23, 2007

Hej, jag flyttar till Umeå för att plugga


Klassik svensk måltid, gott alternativ till asiatisk vardag

Veckan fortsätter med överraskningar. Efter att Jenny meddelat sitt nya jobb igår får jag idag reda på att ett annan vän, Dongyan, som hittills varit prisansvarig för BMW har sagt upp sig för att flytta till Umeå(!) för att läsa på universitet i två år.
Jag frågar om det kanske kommer att bli tufft att vara så långt från andra landsmän men får svaret att det redan pluggar runt 200 kineser i Umeå och att det naturligtvis finns en butik där du kan handla ingredienser för kinesisk matlagning.

Detta enda problemet var att det blev långt bort från föräldrarna. Den fysiska närheten till ens föräldrar är mycket mer påtaglig här än hemma. Har du fått ett jobb i en stad försöker du få föräldrarna (som pensioneras relativt tidigt i Kina) att flytta med till samma stad.
I många fall flyttar de som bekant även in i ett rum i lägenheten men om det inte sker så bor de åtminstone ofta i samma stadsdel.
Bloggar, Video-skype, mm. har inte slagit igenom här ännu.

Vad det gäller bloggar har myndigheterna bestämt sig för att blogspot.com ska vara spärrad för gott verkar det som. Den har nu varit nere konstant här i Kina sedan början på juni. Ett tråkigt nytt rekord.

Inga kommentarer: