fredag, augusti 24, 2007

Yantai, kustort med överraskningar


Kinesisk hotellfrukost i regel inte så kul, KFC kommer till undsättning

Utsikt längs med strandlinjen från Yantai Hill

Fisheye vy in mot staden Yantai

Tidigt västerländsk namn var Chefoo (eller på tyska Tschifú)

Opium-rökning var en stor aktivitet som historiskt startat krig (Opiumkriget)

Lummigt och avkopplande på promenadstigar, Yantai Hill


Lite nordiska vibbar, Danmark hade tidigt ett konsulat här

Yantai var tidigt en vinproducent, möjlighet att buteljera sin egen flaska gavs

Roger nere i vinkällaren. Den är nedgrävd under havsnivån
för att ge konstant temperatur


Gott om slipar i Yantai

Landade igår kväll tillsammans med Fredrik & Roger på Yantais flygplats. Den svala brisen kändes direkt när du kom fram till hotellet.
Efter en stärkande frukost med kaffe på KFC blir det dags för första attraktionen, Yantai Hill. Kullen ligger strategisk på en egen udde och härifrån tändes under Ming-dynastin varningseldar genom att elda upp torkat djurbajs. Därav namnet Yan (rök) Tai (torn). Kullen har även ett gäng byggnader från tiden då då västerländska nationer etablerade sig med konsultat och döpte om staden till Chefoo.
Efter att beundrat utsikten från fyrtornet och promenerat runt kullen bär det av till svalare lokaler, Zhangyu Grape Wine Museum.
Här finns möjligheter att beskåda vintillverkning som startade på 1800-talet och även provsmaka diverse viner. Än idag produceras viner av bland annat, Yantai Weilong Grape Wine co. från vingårdar längs den kulliga kustlinjen nordost om staden.
Vinkällarna är nedgrävda under havsytan och efter att man lärt sig bemästra att saltvatten korroderar armerad betong har de hållit ihop väl och används än idag.

Oväntat att Kinas vintradition verkar ha startat i Yantai.

Yantai finns även på Wikipedia.

Inga kommentarer: