tisdag, september 18, 2007

Nordkorea vs. Sverige men kineserna är de som tar hem segern


En del av den svenska supporterklacken

Tianjin-stadium, helt fantastiskt. Notera nordkoreanska
avbytarna som lojalt springer hela halvleken på gräsplätten
bakom målet i solidaritet? med sina kollegor på planen

Idag var det dags för sveriges ödesmatch i fotbolls-VM för damer. Sverige möter Nordkorea i Tianjin på ett helt nybyggt stadion som rymmer 60 000, har en utsida i glas och ligger i en konstgjord sjö(!). Det mest imponerande stadion jag sett så här långt!
Vägen dit var dock allt annat än rak. Vi ska starta prick 17:00 från parkeringen utanför Ya Show där Koryo Tours har hyrt in två bussar för denna tripp.
Naturligtvis svårt att komma iväg då det är mitt i rusningstrafik. Nästa hinder är att ingen av chaufförerna hittar. Så det blir att ringa en lokal taxi i Tianjin som möter oss vid en motorvägsavfart och guidar oss fram till arenan. Innan vi är inne på stadion har klockan slagit 20:15 och första målet för Sverige har fått följas från mobilen (mobil.svt.se visade sig ha bra live-rapportering).
Vi får dock se matchens vackraste mål som görs av Nordkorea medan vi försöker hitta våra platser. Stadion är halvfullt med drygt 30 000 på läktarna så finns gott om plats.
I pausen testar vi servicen. Det finns naturligvis inget alkoholhaltigt som serveras och av de utlovade "hot dogs" mfl. rätter så finns i praktiken bara tråkiga kinesiska degbullar.
Helt klart används fotbolls-VM som ett test inför kommande OS och helt klart kommer de att förbättra sig ytterligare innan dess.
Vägen hem går inte så fort som förväntat då motorvägen mellan Tianjin och Beijing nattetid är ett vinglande myrtåg av lastbilar som kör containrar från hamnen i Tianjin till huvudstaden.
Klockan hinner bli 01.00 innan vi kan kliva av bussen i stan. Temperaturen är då nere på 17 grader och det känns att hösten är i antågande.
Hur matchen gick? Sverige vann med 2-1 men det blev Nordkorea som gick vidare genom att ha spelat bättre i tidigare matcher i gruppspelet.

Inga kommentarer: